Ege ‘Halk, gerçeği öğrenmeli’

‘Halk, gerçeği öğrenmeli’

27.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Seferihisar Belediye Başkanı olduğu dönemde yaptığı satış ve kiralamalar üzerinden Tunç Soyer’i eleştiren AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, “İlçeyi zarara uğrattığı rakamlarla ortada” dedi

‘Halk, gerçeği öğrenmeli’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Millet İttifakı’nın CHP’li Büyükşehir adayı Tunç Soyer’in, Seferihisar’daki faaliyetlerini eleştirdi. Soyer’in 10 yıllık Seferihisar Belediye Başkanlığı dönemini rakamlar üzerinden değerlendiren Dağ, şöyle devam etti:
“Tunç Soyer göreve geldiğinde Seferihisar Belediyesi’nin 20 milyon lira toplam borcu vardı. Soyer, bu borçları ödemek amacıyla birçok taşınmazı satışa çıkardı. Örneğin Ekmeksiz plajı, kent meydanına bir park yapılması sözü alınıp Kazak yatırımcılara satıldı. Bu alan 400 bin metrekare büyüklüğünde, tek başına Seferihisar’ın tüm borçlarını kapatabilecek kadar değerli ve bugün için en az 200 milyon lira ediyor. Kaç paraya satıldığını Soyer açıklasın.”

Haberin Devamı

Rakamlarla açıkladı

Sığacık’ta bulunan ve ‘Eşek Adası’ olarak da bilinen 28 bin metrekarelik adanın 2012 yılında 1 milyon 350 bin lira gibi komik bir fiyata satıldığını öne süren Dağ, “Tamamı, Seferihisar Belediyesi’ne ait olan ve üzerinde Neptün Turizm Ticaret Anonim Şirketi’ne ait bir otel bulunan 75 bin 547 metrekarelik arazi, 2015 yılında 19 milyon 500 bin lira gibi cüzi bir miktar ile yine bu şirkete satıldı. 9 Nisan 2010 tarihinde 120 bin 642 metrekare alana sahip bir arazi 15 milyon 70 bin liraya satıldı. Buranın ise şu an için ederi en az 150 milyon lira ve bunun gibi birçok alan özel şirketlere değerinin çok çok altında satıldı. Dikkat çeken konu satışlardan elde edilen gelirlerin hizmete dönüşmediği gibi belediye borcunun da her geçen gün artmış olması” dedi.

Haberin Devamı

‘Bedelde ciddi fark’

Çarpıcı bir konuya daha değinmek istediğini kaydeden Hamza Dağ, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Çok değil, bundan 5 yıl önce Seferihisar Belediyesi ile ilgili yapılmış olan bir incelemeyi İzmirlilerle paylaşmak istiyorum. Seferihisar Belediyesi’ne ait olan ve Akkum Sırtlan Çukuru mevkiinde bulunan 87 ada 21 parselde kayıtlı 65 bin 229 metrekare alan, 1990 yılında, yüzde 7’si Tunç Soyer’e, geri kalanı ise ailenin çeşitli fertlerine ait olan Güneş Turizm’e 41 yıllığına kiralanmış. Bu kiralamada herhangi bir usulsüzlük söz konusu değil. Ancak şöyle bir durum var ki, Soyer belediye başkanı olduğu süre içerisinde, kendisinin de hissesi bulunan Güneş Turizm’in kira bedeli belirlenme toplantısına encümen başkanı olarak katıldı. Bu durum, Belediyeler Kanunu’na aykırı olmak ile beraber, etik de değildir. Ayrıca, yine aynı arazi üzerinde bulunan Soyer’in de ortağı olduğu Güneş Turizm’e ait işletmenin 2004-2013 yılları arasında ödemesi gereken kira bedeli ile ödenen kira bedeli arasında 1 milyon 528 bin 505 lira gibi ciddi bir fark oluştuğu belirlenmiştir. Son olarak Güneş Turizm’in yüzde 7’si Tunç Soyer’e ait olmasına rağmen, Soyer belediye başkanı olduğu süre içerisinde ibraz ettiği mal beyanlarında bunu belirtmemiştir.”

Haberin Devamı

Artık yanıt versin

AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na da seslenedi, “Aday olmama kararına rağmen Soyer’in CHP’nin İzmir adayı olacağı söylentilerini duyar duymaz alelacele Ankara’ya giden ve sonrasında aday adaylığını açıklayan Aziz Kocaoğlu’na daha önce birçok kez sorduğum gibi yine sormak istiyorum; tekrar aday olma sebebiniz sorulduğunda neden “Tehlikeli bir oyun oynanıyor, yapmam gerekeni yaptım” şeklinde bir cevap verdiniz? Bu tehlikeli oyun nedir? Kocaoğlu bu şehre günahıyla, sevabıyla 14 yıl hizmet etti. Kendisine istirham ediyorum, cevabını bilmeye tüm İzmir’in hakkı olduğu bu soruyu lütfen cevaplasın” diye konuştu.