Ege Hayat kurtaran yöntem

Hayat kurtaran yöntem

06.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

Hayat kurtaran yöntem

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Turna, ameliyat olması risk taşıyan hastalarda, laparoskopik ve robotik cerrahiyle başarılı sonuçlar alındığını belirtti

Haberin Devamı

Robotik cerrahi alanındaki deneyimi ile birlikte İzmir ve Edinburgh’daki çalışmalarıyla akademik kariyerine önemli başarılar ekleyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Turna, İzmir’de gerçekleştirdiği iki önemli operasyonla 78 yaşındaki Behiye İşliel ve 80 yaşındaki Mehmet Öztürk’ün hayata yeniden tutunmasını sağladı.

80 yaşındaki Mehmet Öztürk’ün, hem kalp hem de akciğerde önemli rahatsızlıkları bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Turna, “Hastamız, boynunda gelişen bir tümör nedeniyle ışın tedavisini henüz tamamlamıştı ki böbrekte büyük bir tümör saptandı. İki ayrı hastaneden ameliyat olması mümkün olamayacağını öğrenen Mehmet Bey ve yakınları araştırmaları neticesinde bana ulaştılar. Ameliyat öncesi hastamızı tıpkı bir maratona hazırlar gibi sağlık durumunu en iyi seviyeye çıkararak tedaviyi planladık, kalp ve akciğer açısından gerekli tedavilerini düzenledik. Hastanın çoklu risklerini göz önünde bulundurarak küçük kesilerle uygulanan laparoskopik yöntemle hızlı ve güvenli bir şekilde ameliyatı tamamladık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Turna, böbrek tümöründe erken tanı ve tedavinin hayat kurtardığını belirterek, laparoskopik ve robotik cerrahinin vücuda daha az travma vermesi nedeniyle açık ameliyata göre çok daha kısa sürede iyileşme gözlendiğine dikkat çekti.

Sinsi hastalık

Kariyeri boyunca 3 binin üzerinde ürolojik ameliyat yaptığı bilgisini veren Prof. Dr. Turna, “Böbrek kanseri en öldürücü ürolojik kanser türü. Kapalı ameliyatlarla uygun olgularda böbreğe zarar vermeden yalnızca tümörlü bölümü alabiliyor ve hastanın iyileşme sürecini kısaltabiliyoruz. Böbrek tümörleri genellikle ileri yaşlarda görülmekte. Hipertansiyon, obezite ve sigara en önemli risk faktörleri arasında yer almakta. Genellikle çok sinsi bir hastalık olarak seyretmesine rağmen idrarda kan görülmesi, böğür bölgesinde ağrı, ele gelen kitle, kilo kaybı ve halsizlik böbrek kanserinin en önemli belirtileri” dedi.

İlk hasta memnun

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Turna, bundan yaklaşık 7 yıl önce böbreğinde tümör olduğu tespit edilen 78 yaşındaki Behiye İşliel’i 2012 yılında robotik cerrahi yöntemiyle ameliyat ederek sağlığına kavuşturdu. Ege Üniversitesi’nin ilk robotik cerrahi hastası olarak kayıtlara geçen Behiye Hanım, aradan geçen 7 yıla rağmen günlük işlerini rahatlıkla yapabildiğini belirtti.