Ege Hayatı kolaylaştıran projeler

Hayatı kolaylaştıran projeler

11.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

Hayatı kolaylaştıran projeler

Genç mühendisler; Wi-Fi’den 1000 kat hızlı iletim sistemi, yapay zekâlı yangın alarmı ve ALS hastaları için göz hareketleriyle kontrol edilen tekerlekli sandalye geliştirdi.

Haberin Devamı

İZMİR’de Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından yıl içerisinde geliştirilen akıllı projelerin tanıtımı yapıldı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nca (TÜBİTAK) mali destek almaya hak kazanan projelerden ilki olan ‘Li-Fi’ video ve ses iletimini Wi-Fi bağlantısı yerine LED ışıklarla 1000 kat daha hızlı şekilde sağlıyor. Sistemi geliştiren öğrenciler Kemal Hocaoğlu, Yiğit Ahmet Arıkök ve Anıl Adar, “Askeri alanda, radyo frekansı (RF) cihazlarına nazaran çok daha güvenli. Hastanelerde, RF cihazların insan sağlığına zararlı olduğu için bunların yerine kullanılabilecek bir ürün. Ayrıca fabrikalarda, kablolama vs. maliyetini minimuma indirecek. Uçaklarda da RF cihazların (telefon, tablet vs.) kullanılması yasak olduğu için uçakların aydınlatma kaynaklarına kolayca uygulanıp bu cihazların kullanımının mümkün hale getircek” bilgilerini verdi.

Haberin Devamı

ALS hastalarına sandalye

Okul öğrencilerinden Arda Tarakcı, Doğukan Karabayır ve Berkay Adıgüzel de, geleneksel yalnızca dumanı algılayan yangın alarm sistemleri yerine, mevcut IP kameraların görüntülerini yapay zekâyı kullanarak işleyip mekâna özelleştirme yeteneği olan bir yangın algılama sistemi geliştirdi.

Demir Ali Sepit, Ahmet Özdemir, Gizem Zobarlar ise göz hareketleri ile kontrol edilen tekerlekli sandalye projesi ile ALS hastalarının başka birine ihtiyaç duymadan kendi başlarına tekerlekli sandalye ile hareket etmelerini sağlamalarını amaçladı.

l İZMİR DHA