Ege Herkese birer çikolata kart

Herkese birer çikolata kart

05.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

İzmirli genç girişimçi Nilgün Güneş, özel kişilere özel bir armağan sunuyor

Herkese birer çikolata kart






Cikolata, inkar edilemez ve karşı konulamaz bir lezzet. Baş döndüren, zarif, tatlı, baştan çıkarıcı, değişik ümitler var eden bir gizem. Bir parça saf çikolayı yavaş yavaş yemek ve o hayata renk veren tadı almak, büyük keyif değil mi? Belki de bu özelliği nedeniyle çikolatayı sevmeyen yoktur ve 3 bin yıl önce afrodizyak olduğu gerekçesiyle Aztek ve Mayaların kadınlara yasakladığı çikolata, hep özel bir armağan olmuştur.
İzmirli genç girişimci Nilgün Güneş, bu karşı konulamaz lezzeti bambaşka bir tarzda sunuyor: Çikolata kart... Özel kişiler için çok özel bir armağan oluveriyor Güneş'in ellerinde. Güneş'in tek isteği, birey olarak herkesin farklı ve özel olduğunu farketmesini sağlamak. Ve çikolata kartla bunu başarıyor da. Nasıl mı?

- Kişiye özel ürünleri ve konsepti çok seviyorum. Günümüzde insanlar artık o kadar birbirlerine benzediler ki. Özellikle gençlerin bu durumuna çok üzülüyorum. Giyimlerinden konuşmalarına, düşünce tarzlarına kadar birbirinin kopyası insanlar haline geldiler. Özel insanlar var ama çok az. Büyük kesim onlara özenen kesim. Baktığınızda çok az özel insan var. Aslında doğduğumuzda her birimiz farklı, özel insanlarız. Ama nedense bunu farketmiyorlar, ona çok üzülüyorum. Benim çıkış noktam bu oldu. İnsanlara kendilerini özel hissettirecek bir armağan hazırlamak. Bir hediye verdiğimizde alanı da vereni de mutlu edecek bir armağan hazırlamayı düşündüm. Örneğin anneler gününde 500 anneye aynı hediye gidiyor. Kesinlikle eskiden beri ne yaparsam kendim bir şey yapardım, armağanlarım hep el yapımı olurdu. Bu hobimi profesyonelleştirdim. Çok araştırdım, insanları nasıl mutlu edebilirim, diye.


- Çikolata konusu süper bir olay. Özel günlerde insanlar genelde çikolatayı tercih ediyorlar, leziz bir çikolotayı. Kartla onu birleştirmek istedim. Çikolata kart olarak birleştirdim. Kartla mesajımızı iletiyoruz, içini yiyoruz. İçini yesek bile dışını saklıyoruz, hiç bir zaman atılmıyor.


- Kuşe kağıt, dijital baskı. Tasarımlarını ben yapıyorum. Her şeyi ben yapıyorum. Kişi bana e - mail ile jpeg formatında istediği fotoğrafı gönderiyor. Ve hayalini belirtiyor. Mesela Sevgililer Günü'nde bir genç kız nişanlısı ile kendi fotoğrafını ayrı ayrı yolladı ve hayalini anlattı; işte `ben deniz kızı olayım, nişanlım da oltasını atmış bir balıkçı olsun, beni yakalasın' dedi. Ben oturup onu tasarlıyorum, bir kaç taslak halinde gönderiyorum, beğendiğini seçiyor. Ondan sonra kaç adet istiyorsa, kutulu kutusuz hazırlayıp gönderiyorum.


- Grafik eğitimim daha sonradan oldu. Bu işe heves ettikten sonra bilgisayardaki bütün teknikleri iş öğretti.


- Ürün marka tescilli, My Chocolate. Bir sene oluyor. Bir yıl da hazırlığı, 2 yıllık bir süre.


- Hediyeyi alan çok mutlu oluyor. Bunları yapıp ufak ufak önce çevreme dağıttım. Çok beğendiler, yakın çevrem beni destekledi. Alanlar memnun. Yılbaşında, bayramda Kadın Girişimcileri Destekleme Derneği işbirliği ile büyük firmalara çalışmalarım oldu. Teşekkür mektupları, mailleri geldi. Hediye ettikleri kişiler çok hoşlanmışlar.


- Adete bağlı. Sipariş bir şirket içinse 10 - 15 gün öncesinden çalışmalara başlıyorum. Kutular el yapımı, onları da eşim yapıyor. Bir atölyemiz var. Eşim kutuları yapıyor, ben çikolatalarını hazırlıyorum. Süre 2 -10 gün oluyor. İstanbul'a 48 saatte teslim ediyoruz.


- Şu anda hiç bir tasarım ücreti almıyorum. İş yeni başladıği için, insanlara markayı tanıtabilmek için. Fiyatlarım tek 3.5 milyon lira. Örneğin bir doğum günü kutusu için, içinde 9 tane var, süsü, el yapımı kutusu, aksesuvarı çikolatası tümü 35 milyon lira. Örnek veriyorum.


- Şu anda benzer bir ürün yok. Bir çiçek gönderdiğinizde dayanıklı da değil. Kutuyu da günlük olarak kullanabilirsiniz. Mini çikolatalarımın adeti 300 bin lira. Bir organze kesenin içinde üç dört tane aldığınızda nikah şekeri için diyelim, 1.5 milyon liraya mal oluyor ki, nikah şekeri alsanız aynı fiyata geliyor.


- Pelit yapıyor. İstanbul. Çok araştırdım. Gıda tüzüğüne aykırı bazı konular var... Örneğin marketten gidip Nestle, Milka alıp dış kabuğunu çıkarıp bu işi yapamıyorsunuz. Gıda tüzüğüne aykırı. Kendi kalıbınızla, kendi çikolatanızı yaptıracaksınız. İçindeki çikolata logomdur, üzerinde My Chocolate yazar. Pelit Pastaneleri bana yaldıza sarılmış olarak gönderiyor..


- Bebek mevlütlerinde, promosyon olarak, yılbaşı ve bayramlarda şirketler için kutlama amaçlı, genellikle tekli istiyorlar kartpostal yerine geçtiği için. Örneğin hastaneye ziyarete gideceğiz. Çiçek de olabilir, ama yanına böyle özel bir çikolata olunca alanı mutlu ediyor. Evlilik yıldönümleri örneğin. Ev, otomobil alanlara, Anneler Günü geliyor mesela, özür dilememiz gerektiğinde, seni seviyorum dememiz gerektiğinde, biraz zor söylediğimiz şeyler için de bunarı alıp sunabiliyoruz. Okul mezuniyet törenleri için de düzenledim. Özel okullarda, ana okullarında. Takdirnamenin yanında çocuğun adına hazırlanmış bir çikolata çok hoş oluyor. Yaş olarak 0'dan sonsuza kadar herkesle ilgili çalışma yapmak olası. Ayrıca oteller için düşündüm. Otellerde normal bir çikolata sunulur. Ya da meyve sepeti ve şampanya. Ben Holiday Inn için hazırladım. İngilizce hoş geldiniz ve güle güle yazıyor. Yataklarının kenarında, çok beğendiler. Oteller sanıyorum ilgi gösterecekler. Kalyon Otel var Sultan Ahmet'te onlar da çok ilgilendiler.


- Yok. İki yıl önce İstanbul'dan geldik zaten.


- Daha çok yeniyim. Yılbaşı ve kurban bayramından sonra bir durgunluk var. İnsanlar ancak özel günler için geliyor. Daha tanınmıyorum çok. Tam anlaşılamıyor herhalde.


- Ben biokimyagerim, aynı zamanda tıp fakültesinde masterımı yaptım. Eşim ve ben 2001 beyaz yakalı kriz mağdurlarıyız. Eşim Lüleburgaz Eczacıbaşı İlaç'ta çalışıyordu, Ben de Trakya Üniversitesi'nde öğretim görevlisiydim. Daha sonra oğlumuza Lüleburgaz'da istediğimiz eğitimi veremiyeceğimizi düşündük. İzmir'e gelmeye karar verdik. Ailem burada. Biraz da onlardan destek alırız diye düşündüm.
Bağlantı için; Nilgün Güneş: Tel&Faks: (0232) 367 40 89





EGE