Ege Hükümetin eylem planını esnaf olumlu karşıladı

Hükümetin eylem planını esnaf olumlu karşıladı

16.04.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı “Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm ve Destek Strateji Belgesi Eylem Planı” (ESDEP) olumlu bulundu.

Hükümetin eylem planını esnaf olumlu karşıladı

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, dile getirdikleri önerilerle örtüştüğünü, uygulanma şeklinin de zaman geçirilmeden somut olarak ortaya konması gerektiğini kaydetti.
Mutlu, öngörülen tedbirlerin ne şekilde, hangi kurumlar aracılığıyla uygulanacağı ve nasıl tabana yayılacağı konularına açıklık getirilmesini istedi, şöyle dedi:

Beklentileri karşılıyor
“Çağ değişiyor. Bazı meslekler yok olmaya yüz tutarken, gelişen şartlar yeni iş kolları da yaratıyor. Esnaf sanatkarlar bu değişime ayak uydurabilmek için eğitim, Ar-Ge, mesleki ve teknik eğitim, teknoloji yenilenmesi, finansman konularında destek bekliyor. Açıklanan plan beklentilerimizi karşılayacak nitelikte görünüyor. Halk Bankası tarafından kullandırılan krediye erişimin kolaylaştırılacağı ve KOSGEB desteklerinden etkin şekilde yararlandırılacağı belirtiliyor. Burada genel sorun, söz konusu desteklerin ve kurumların yapılarından kaynaklanmakta. Başta KOSGEB olmak üzere ilgili kurumlara ulaşabilirliliği artıracak önlemler de alınmalı.”

Vergide de tedbirler var
Mutlu, ESDEP’in vergi konusunda önemli tedbirler getirdiğine dikkat çekti, şunları söyledi: “Geleneksel, kültürel-sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kolları için vergiden muaf esnaf belgesi uygulaması getirileceği, basit usulden gerçek usule geçen esnafın şartlar oluştuğunda yeniden basit usulde vergilendirileceği ve odaya kayıtlı olmayan esnaf için çalışmalar yapılacağı açıklandı. Basit usulden gerçek usule geçen esnaf ve sanatkarların geri dönüşlerinin sağlanması önemli bir gelişme. Ancak kayıtdışı denetimlere ağırlık verilmeli, haksız rekabet önlenmeli. Denetimlerin, gerek yasal düzenlemelerle gerekse denetim işlevi olan kurumlar arasındaki iletişimin sağlanmasıyla, tam bir koordinasyon içinde yapılması zorunluluktur.”