Ege İgil, kıl kopuz, ıklığ yaylı çalgıların Atası

İgil, kıl kopuz, ıklığ yaylı çalgıların Atası

24.03.2017 - 03:11 | Son Güncellenme:

Müzik kültürünün gelecek kuşaklara en iyi örneklerle aktarılması, tanınması ve sevilmesi için kurulan MÜZİKSEV’le, unutulmuş tarihi çalgılar tanıtılacak.

İgil, kıl kopuz, ıklığ yaylı çalgıların Atası

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV), “Orta Asya’dan Anadolu’ya İki Tellinin Yolculuğu” etkinliğinin basın toplantısını MÜZİKSEV’de gerçekleştirdi. Toplantıya İKSEV Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, Salih Urhan, Hayati Çiftçi, Özgür Gürbüz, Ozan Özdemir, Güner Özkan katıldı.

Haberin Devamı

Günümüzün öncüsü

İgil, Kıl Kopuz ve Iklığ, Güner Özkan’ın çizdiği modellere göre Ozan Özdemir tarafından tamamıyla geleneksel malzemeler ve yöntemler kullanılarak yapıldı. Projenin mimarı MÜZİKSEV Danışmanı Güner Özkan, şunları söyledi:

“İlkel gibi görünen bu üç çalgı günümüz yaylı çalgılarının atası kabul edilebilir. Tıva Türklerinin Batılıların at kemanı da dediği İgil, at kılından iki teli, yine at kılından yayı ve burguluğundaki at başı oyması ile karakteristiktir. Efsaneye göre Dede Korkut’un rüyasında görerek yaptığı kıl kopuz, at kılından iki teli ve at kılı yayı ile Altay steplerinin çalgısı olarak bilinir. Iklığı ise Türkmenler su kabağından yapmıştır. Kendine özel şekli ve yapım tekniği ile Anadolu halkının çalgı yapımındaki dehasının da en güzel örneğidir” dedi.