Ege İhracatta ‘sürpriz’ yumurta

İhracatta ‘sürpriz’ yumurta

11.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin yumurta ihracatı, tahminlerin üzerine çıkarak yüzde 83’lük artış yaşadı. Sektöre, yeni alternatif pazarlar güç verdi

İhracatta ‘sürpriz’ yumurta

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) geçen yıl 17 ülke ve 2 serbest bölgeye ihracat yapıldığını açıkladı. 2010 yılında 156 milyon dolar olan yumurta ihracatı, 2011 yılında yüzde 83 artarak 285 milyon 673 bin dolara yükseldi.Yumurta ihracatının en fazla yapıldığı ülke, önceki yıllardaki gibi Irak oldu. 212 milyon 7 bin dolarlık ihracat yapılan Irak’ın önceki yıl yüzde 95 seviyesinde olan ihracat payı, sektörün yeni pazarlara yönelmesinin etkisiyle yüzde 74’e indi.

İran pazarı büyüdü
Yeni pazarlar arasında başı çeken İran, 42 milyon 992 bin dolarlık ihracatla ikinci, Azerbaycan ise 11 milyon 512 bin dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı. Sektör, birçok ülkeden aldığı talebi artırıkne, ayrıca Angola, Suudi Arabistan, Ekvator Ginesi, Gürcistan, Katar, Kırgızistan, KKTC, Kuveyt, Özbekistan ve Suudi Arabistan’a ihracat yaptı.
YUM-BİR Başkanı Derya Pala, 2006 yılında 18 milyon dolar seviyesinde olan ihracatın her geçen yıl hızla artıp bugünkü seviyesine geldiğini söyledi. Pala, şunları ifade etti:

“Zarar bitti”
“Özellikle 2010’un ilk yarısı, sektörde iyi geçti. Buna bağlı olarak ciddi yatırımlar oldu. Yeni yatırım, yeni üretim anlamına geliyor. Ancak fiyatlar, 2010 yılı ilk yarısından 2011 yılının 8. ayına kadar ciddi anlamda düştü. Buna karşın maliyetler arttı. İç piyasadaki tüketim de belli olduğu için sektör olarak zarardan kurtulmak amacıyla girdiğimiz yeni pazar arayışı kurtarıcı oldu.”

Haberin Devamı

Yumurta ihracatının yapıldığı ülkeler

İhracatta ‘sürpriz’ yumurta

“Yeniden darboğaz yaşayabiliriz”

Derya Pala, 2011’in 8. ayından itibaren yükselen fiyatlarla sektöre yatırımların yine arttığını vurgulayarak “ Bunun sonucunda üretimin artmasıyla 4. aydan itibaren sektörün darboğazla karşı karşıya kalması sözkonusu. Biz de bu durumun önüne geçmek için ihracata yöneleceğiz. Yıl sonunda ihracatın 300 milyon doları geçmesini bekliyoruz” öngörüsünde bulundu.