Ege İnciraltı’na özel yasa

İnciraltı’na özel yasa

03.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vali Kıraç, Hamdi Türkmen, Erol Yaraş ve Erdal İzgi tarafından hazırlanan programda bölgenin değerlendirileceğini ifade etti...

İnciraltı’na özel yasa

Usta gazeteciler Hamdi Türkmen, Erol Yaraş ve Erdal İzgi, Kanal 35 TV’de yayınlanan Haftalık isimli programda İzmir Valisi Cahit Kıraç’ı ağırladı. Vali Kıraç, canlı yayınlanan programda, özellikle EXPO 2020 konusunda kamuoyunda merakla cevap bekleyen pek çok konuyu, açık yüreklilikle yanıtladı.
İzmir Valisi, meslek odalarının şiddetle karşı çıktığı İnciraltı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında, bu konudaki sorunun çözümünü de dile getiren İzmir Valisi, şöyle konuştu:

Mutabakat var
“EXPO yerimiz İnciraltı. Plan yapmayla ilgili ozel bir yasa çıkarttığımız takdirde sorun kalmayacak. Ankara ve istanbul’da daha önce uygulandığı gibi bir yasa olusturacağız. Bunu, hem Ulaştırma, hem de Kültür Bakanı’mızla geçtiğimiz günlerde Balçova Tesislerinde yaptığımız durum değerlendirmesinde de konuştuk.

2013’e kadar bitecek
Büyükşehir Belediyesi ile de her konuda mutabıkız. İnciraltı’ndaki planlar için hukuken taslak hazırlayıp göndereceğiz. 2013 kasımına kadar bu yasa olayını halledeceğiz. İnciraltı konusunda mutabık olmadığımız kimse yok. Hem arazi sahipleri, hem de Büyükşehir belediyesi gibi her merci ile mutabakata varmış durumdayız. Orada sadece bir kaç odanın itirazı var. ama onları da ikna edeceğiz. Bu çağda öyle bir bölgeyi tarım arazisi şeklinde tutup, sadece domates biber yetiştirerek ve sorunu bu boyutta gormek üzücü bir tablo. “Orası 1. sınıf tarım arazisi kalsın. Salatalık - domates yetiştireceğiz” demek olur mu? Bu ayın 21’inde Paris’e gidiyoruz. Gezinin tüm boyutunda Kültür ve Turizm Bakanı’mız önemli bir destek sağlıyor. Bu önemli gecenin tüm sorumluluğunu Kültür ve Turizm Bakanlığı’mız üstlendi.”



Oyların bölünmesi avantaj görünüyor

Kıraç, final ile öngörülerini de,”Örneğin; Türkmenistan gibi ülkelerle birebir görüşerek onların üyeliklerini sağlayacağız. Afrika kıtasından 39 ülke, Asya 39 ülke, Avrupa’dan 36 üye, Güney Amerika’dan 11 üye, Kuzey Amerika’dan 21 üye, Okyanusya’dan 11 üye olmak üzere toplam 157 üye ülke var şuanda. Tüm adayların aynı anda oylanması bizim lehimize olabilir. Expo’ya üye yaptığımız ülkeler bizi finale taşıyabilir. Biz geçen seferki oylamada büyük ülkelerin toplamda 65 oyunu aldık. Oyların bölünmesi bize avantaj gibi görünüyor” sözleriyle dile getirdi.




EXPO’nun yönetimi İzmir’den olacak

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Haftfalık Programı’nda, “Bir koordinatör Bakan olacak mı?” sorusuna verdiği cevapla, işleyiş konusunda da önemli ipuçları verdi. Kıraç bu konuda, “Hayır olmayacak, tamamen benim başkanlığımda yürütülecek. Yönlendirme kurulunun başkanı geçen sefer Dışişleri Bakanı’ydı. Bu sefer kararname yerele bırakıldı. O yüzden benim başkanlığımda olacak. İstediğimiz zaman istediğimiz bakanımız yardımcı olabilir. İzmir’den 2 bakanımız var. İstediğimiz zaman yardımcı olacaklarını söylediler. İlin bütün aktörleriyle özellikle dış alemle ilişkisi olan hem basın aracılığıyla, hem iş aleminin ithalat-ihracat yapan arkadaşlarımız olsun hep beraber oturup bu yarışı ipi nasıl göğüsleyebiliriz diye tartışacağız. Birikimlerimizi kullanarak daha güzel olacağına inanıyorum çünkü geçen seferden tecrübemiz var ve Expo’yu almamamız için hiçbir sebebimiz yok. Bütün adaylar birlikte oylanacak ve 157 ülke oy kullanacak. 2013 yılına kadar bu ülke sayısı artabilir. Bu konuda bizde bir komite oluşturup ülke toplamaya çalışacağız.” diye konuştu.