Ege ‘İnşaat sektörü bu yıl toplanır’

‘İnşaat sektörü bu yıl toplanır’

17.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

‘İnşaat sektörü bu yıl toplanır’

Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği (KAMDER) Başkanı ve İzmir Ticaret Odası İnşaat Komitesi meclis üyesi Niyazi Gültekin 2018 yılında inşaat sektörünün en kötü dönemini yaşadığını fakat 2019’da sektörün toparlanma sürecine gireceğini kaydetti.

Haberin Devamı

‘İnşaatlar yarım kaldı’

Gültekin, “Konut kredisinde faiz ortalaması yüzde 2.75’lere yükseldi. İnşaat maliyetleri yüzde 40’tan fazla arttı. Birçok meslektaşımız bu ekonomik koşulların altından kalkamayıp konkordato ilan etmek zorunda kaldı. Çok sayıda inşaat yarım kalmış vaziyette. Bu sürecin 2019’da sona ereceğini ve 2019 yılının sektör için daha güzel geçeceğini umut ediyoruz” dedi.

‘Faizler yükseldi’

Bankaların inşaat sektörü sayesinde yüzbinlerce kişiye konut kredisi sattığını ve çok büyük kârlar elde ettiğini ifade eden Niyazi Gültekin, “Hem kamu hem de özel bankalar müteahhitlerle anlaşmalı olarak konut projelerinde kredi kullandırıyor. İyi günde dost olan bankalar zor günde müteahhitlere en büyük darbeyi vurdu. Yüzde 13-15’lerle aldığı kredilerin faiz oranı yüzde 45’lere kadar çıktı. Bankalar bu dönemde güvenimizi kaybetti” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Hareketlenecek’

Sektörün 2019 hedeflerini paylaşan Gültekin şunları söyledi: “Sektörün en büyük önceliği mevcut projeleri tamamlayıp, stokları eritmek. Konutların satılması için faizlerin düşmesi gerekiyor. Kamu bankalarının başlattığı 0.98 faiz kampanyası sektöre bir hareket getirdi ancak yeterli değil. 0.98 faiz kampanyasının müteahhite maliyeti çok yüksek. 0.80’lik maliyeti müteahhitler karşılıyor. Faiz oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 1’in altına düşmesi gerekiyor. Faizlerdeki düşüşle beraber 2019’da konut satışları artacak ve sektöre yeniden hareket gelecektir.”