Ege İş dünyası diyor ki...

İş dünyası diyor ki...

11.08.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

“Siyasi gerginlik ve piyasadaki belirsizlik dönemi bitmeli. İstihdamı, üretimi, ihracatı artıracak, ithalatı azaltacak köklü reformlar şart”

İş dünyası diyor ki...

İbre ekonomiye dönsün
Ekrem Demirtaş:  (İzmir Ticaret Odası Başkanı): Pazar daraldı. Maliyetler yükseldi. Ödeme sıkıntısı başladı. İbre, siyasetten ekonomiye çevrilmeli.

Laf değil, istiyoruz
Tamer Taşkın (Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı): Hükümet ekonomiye odaklanmalı. Günlük polemikler istemiyoruz. Aksiyonel neticeler istiyoruz. 

Canlanma bekliyoruz
Zekeriya Mutlu (Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı): Gerçekle yüzyüze geldik. “Ne yapılacak da piyasa yeniden canlanacak” diye bekliyoruz. 

Ekonomi hassaslaşmasın
Mustafa Türkmenoğlu (Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı): Dünyayla rekabet için gereken adımlar atılmalı. Ekonomi hassaslaştırılmamalı.

Sıkıntılar aşılmalı
Aydın Kesen (İzmir Ticaret Borsası Başkanı): Hükümet, geri planda kalan ekonomiye yoğunlaşmalı. Sıkıntıların aşılması gerektiğine inanıyorum.

Demoklesin kılıcı gibi
Sıtkı Şükürer (Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı): Cari açık problemimiz hala, Demokles’in kılıcı gibi başımızın üzerinde sallanıyor.

Barışık düzen olsun
Cemal Elmasoğlu: (Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı): Ekonomide  daralma söz konusu. Gerçek bir sıkıntı var. Barışık bir düzen   içine girilmeli.

Acil önlemler şart
Nedim Örün (Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı): İthalatı azaltıcı, ihracatı artırıcı, istihdamı, üretimi teşvik edici tedbirler uygulanmalı.

İşsizlik çığ gibi
Hüseyin Aslan (EgeKoop Başkanı): İşsizlik çok önemli   bir sorun.  Hükümetten acilen ekonomiyi ve toplumu rahatlatacak projeler bekliyoruz.

Ekonomi dünyasından  gerçek gündem uyarısı
Sanayici, işadamı, tüccar ve esnaf  odaları ile kooperatif birliklerinin başkanları hükümetin  ekonomiye daha fazla odaklanılması gerektiği uyarısı yaptı. ‘Gerçek gündem’e dönülmesini  istedi. İşte görüşler:
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın: Son 6 aydır eski günlerin gerilimine, ileriye dönük ne olacağının tereddütüne düşmüştük. Ekonomik ve siyasi istikrar sağlanmadığı müddetçe Türkiye’nin zenginleşmesi, ileri gitmesinin engellendiğinin görüyoruz. Burada hükümete görev düştüğü gibi muhalefete de görev düşüyor.Ülkeyi yönetme sorumluluğunu taşıyanlar, 70 milyonu kucaklayıp huzura, güvene, üretime, yatırıma odaklanıp, mutlu, zengin, güvenli bir Türkiye yaratılması için gayret sarf etmeli. Şu anda gerçek gündem olan ekonomiye odaklanılmasını bekliyoruz. Hükümet de bunun için gerekli tedbirleri zannediyorum kısa sürede  uygulamaya geçirecek. 

“Artık tahammülümüz kalmadı”
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş: Üyelerimizin tahammülü son noktasında. Pazar daraldı, maliyetler yükseldi. İş aleminin önünü açacak yeni bir ekonomik politika belirlenmeli. Küresel güç olma yolundaki çalışmalar hedefi kapsamında köklü reformlar bekliyoruz. İbre, siyasetten ekonomiye çevrilmeli. Yeni bölgesel-sektörel teşvikler gündeme alınmalı. Türkiye ekonomisinin geleceğinden biz umutluyuz. Bizim gibi temas içinde olduğumuz yabancılar da aynı kanaati paylaşıyor. Bugün ekonominin içinde bulunduğu sorunlar pekçok dünya ülkesinin boğuştuğu sorunlar. Ancak biz de cari açık ve siyasal karışıklık dolayısıyla biraz daha fazlaydı. Şu anda siyasal belirsizlik ortadan kalktı. 

“Bölgede çok büyük daralma var”
Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Cemal Elmasoğlu: Türkiye, öncelikle barışık düzen içine girmeli. Türkiye’nin gerçek gündemi terör, ekonomi ve AB’ye yönelinmeli. Terör birinci gündem maddesi haline gelmeli, terör belasından kurtulmak gerekiyor. Ekonomi olmazsa kalkınma olmaz. Özellikle bölgesel olarak bizim bölgemizde bir daralma söz konusu. 
Ege Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Sıtkı Şükürer: Türkiye’nin dış ticaret hacmi 300 milyar doları aştı. Dış dünyaya entegre olmuş bir Türk ekonomisi, liberal politikaları destekleyen bir iktidarın kapatılmama kararı karşısında, dış dünyanın rahatlamış olduğunu kestirmek için kahin olmaya gerek yok. Nitekim bunun olumlu unsunlarını görmeye başladık. Gerek doğrudan yabancı yatırımları gerekse portföy yatırımlarınada yeniden iyimser bir hava doğdu. 

“2009’da bugünü bile ararız”
Ege - Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan: Artık hükümet bir an önce gerçek gündemine dönmeli. Ülke ekonomisinin acilen toparlanması için işsizlik a  zaltılmalı. Yeni yatırımlara ve istihdama yönelinmeli. Hükümetimizden acilen ekonomiyi ve toplumu rahatlayatak projeler bekliyoruz. En az 300 sektörü besleyen lokomotif konumundaki inşaat sektörü neredeyse durma noktasında. Şu anda yaprak kımıldamıyor. Hem mevcut konutlar satılmıyor, hem de fiyatlar düşüyor. Demir fiyatlarının durumu ortada, yüzde 100’ün üzerinde artış var. Tüketici fiyat artışları çift haneli rakamlarda. Oysa hükümetin enflasyon hedefi yüzde 4 idi. Eğer gerekli önlem alınmazsa 2009’da her sektörde bugünleri arar duruma geliriz.Bu nedenle bir an önce gerçek gündeme dönülmeli.
Ege Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Örün: Orta vadede ülkenin önemli ekonomik zorlukları var. Cari açığı kast ediyorum. Mutlaka köklü ekonomik reformların, reel sektörü canlandıracak, üretimi artıracak, ithalatı azaltıcı, ihracatı artırıcı, istihdamı ve üretimi teşvik edici tedbirlerin alınıp uygulamaya konması lazım.
Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu: Hükümetten ihracatın artırılması ve dünyayla rekabet edilebilmesi için gerekli adımların atılmasını bekliyoruz. Sayın Devlet Bakanı Nazım Ekren’in geçtiğimiz günlerde rekabetçi koşullarla ihracat gerçekleştirilmesi konusunda gerekenlerin yapılacağına ilişkin beyanı vardı, biz de bunların yapılacağına inanıyoruz.

“Esnafın durumu çok kötü”
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kesen: Önemli olan Türkiye’nin ekonomisi. Türkiye 2007 ve 2008 yılında siyasi olaylara endekslenmiş,ekonomi siyasetin gerisinde kalmıştı. Artık ekonominin öne geçmesi lazım. Bu sıkıntıların aşılması lazım. Hükümetin ekonomi üzerine yoğunlaşması ve sıkıntıların aşılması gerektiğine inanıyorum.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu: Ülke ekonomisi çok iyi olmayan bir durumda. Tüm toplumu olumsuz yönde etkileniyor. Bunun yasımasını esnafta da görüyoruz. Şimdi de bizim işimiz nasıl olacak diye bekliyoruz. Ne yapılacak da piyasa yeniden canlanacak diye bekliyoruz. Ama beklentilerimiz boşa çıkıyor.