Ege İŞÇİLERİN ‘KADİM’ DOSTU!

İŞÇİLERİN ‘KADİM’ DOSTU!

02.02.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

SGK, Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Servisi kurdu. Sigortasız çalıştırılanları tespit için emniyet, bankalar ve belediyelerin yanı sıra öğrenciler de devreye sokuldu

İŞÇİLERİN ‘KADİM’ DOSTU

Alınan önlemlere karşın önüne geçileyemen kayıt dışı istihdamla mücadelede devletin tüm kurumları Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) “ajan”ı, işyerlerinin ‘korkulu rüyası’ oldu.
Daha önceleri herhangi bir kurumdan bilgi istendiğinde günlerce beklemek gerekirken, bilgisayar ve internet sayesinde akışı hızlanan bilgilerin karşılaştırılması da mümkün hale geldi. Tüm kamu kuruluşlarındaki sosyal güvenlik, kimlik gibi bilgilere SGK’nın ulaşmasına imkan sağlandı. SGK, ayrıca Milli Eğitim’e de el attı. Okullarda öğrencilere dağıtılan mini formda velisinin sosyal güvenlik durumu soruldu, vergi mükellefi ise bildirilmesi istendi.

10 bin 725 işçi sigortalı oldu
SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin: Kayıt dışı istihdam Türkiye’nin en büyük sorunlardan bir tanesi. Kurduğumuz Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Servisi İzmir’deki tüm kamu kurumlarından bilgi ve belge akışının olduğu servis. Biz tüm kamu kurumlarıyla görüşme ya da yazışma yoluyla bu servise bilgi akışını sağlıyoruz. Emniyet en çok bilgi gelen kurum. KADİM Servisi bizdeki kayıtlarla bu bilgileri karşılaştırıyor. Kişi şu işyerinde sigortalı çalışıyorum dediği halde sigortası bildirilmemişse re’sen sigortalı yapıyoruz. Aldığı ücretlerde farklılıklar varsa farkı işverenlerine rücu ediyoruz. Bu şekilde geçen yıl 10 bin 725 işçinin sigortasını yaptık.


İş garantili kursa ilgi gösterilmedi
Türkiye İş -Kur, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ve Milli Eğitim işbirliğiyle açılacak olan iş garantili 4 kursa talebin az olduğu açıklandı.
Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Projesi çerçevesinde kaynakçılık, elektrik pano tasarımı, gazaltı kaynakçılığı ve CNC torna tezgah operatörlüğü kursları açılması planladı. Başvuruları 10 Ocak’ta başlayan kurslara ilgi memnun etmedi.
Türkiye İş-Kur Manisa İl Müdürü Yüksel Uçar, kaynakçılık, elektrik pano tasarımı, gazaltı kaynakçılığı ve CNC torna tezgah operatörlüğü kursları için toplam 36 kişinin başvurduğunu belirterek, “Manisa’da 27 bin işsiz var. Her kursa en az 25 kişiden 100 başvuru olmalıydı. Ama toplam 36 kişi başvurdu. İş garantili kursa ilgi bekliyoruz. Bu kurslardan mezun olanların hepsi iş sahibi olacak. Çünkü bu kurslar firmaların işçi talebine göre açılıyor. Kursa katılanlar eğitim süresi boyunca sigortalı olacak ve günlük 15 TL harçlık verilecek. Başvurular 4 Şubat’ta sona erecek” dedi.