Ege İştah kabartan en lezzetli mezeler

İştah kabartan en lezzetli mezeler

13.04.2009 - 01:10 | Son Güncellenme:

Türkiye Aşçılar Derneği yöneticisi Birol Toraman, yöre yöre gezip araştırdı. Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından mezelerin en leziz olanlarını seçti

İştah kabartan en lezzetli mezeler

Ağızlar tatlansın diye...
Türk mutfağına mercek tutan isimlere Türkiye Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Birol Toraman da eklendi. Toraman, en leziz mezeleri belirledi. Yurt genelinde kapsamlı araştırma yaptığını, en çok tercih edilenleri ve lezzetli olanları bulmaya çalıştığını söyledi. Birol Toraman, “Ülkemizin dört bir yanında sadece Türkiye’ye özgü binlerce tür ot ve sebze yetişiyor. Bunları sofralara taşımak için tarifleri aradım” diye konuştu. 

Her bölgenin tercihi başka

Birol Toraman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Araştırmam sırasında en başta da ‘Balığın yanında meze olarak ne yenir’ sorusuna yanıt bulmaya çalıştım. Bölge bölge farklılıkları da gözlemledim. Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Çukurova’da Türk-Arap sentezinin etkileri hissediliyor, buralarda baharatlılar ön planda. Ege’deki mezelerde ve salatalarda ise yeşillik bol kullanılıyor.”

Haberin Devamı

En iyiler listesinde 41 seçenek var
Birol Toraman, gerçekleştirdiği kapsamlı araştırmaya göre Türkiye’nin en lezzetli ve ünlü mezelerini şöyle sıraladı: Baharatlı zeytin salatası, cevizli kısır, cevizli tarator, cevizli biber, Çerkez tavuğu, Antep salatası, avukma, babagannuş, çiğ köfte, çöklek salatası, nohut kroket, mısır mücver, soğan kesesinde piyaz, fasulye mücver, patatesli pazı sarma, kabak kayığı, nar ekşili acılı ezme salatası, rokalı patates mücver, patlıcanlı yaprak sarma, baharat soslu mısırlı antre, zeytinli patates salatası, kereviz salatası, humus, rokalı haydari, karidesli pazı dolma, mantarlı bohça, muammara, yeşil mercimekli lahana sarması, ıspanak tarator, şakşuka, zeytin piyazı, kestaneli lahana sarması, barbunya pilaki, piyaz, kabaklı havuç tarator, deniz börülcesi, ısırgan otu, ebegümeci, enginar salatası, pirinçli imam bayıldı ve zeytin yağlı elma dolması.