Ege İTO’da iki aday da ‘Biz kazandık’ dedi

İTO’da iki aday da ‘Biz kazandık’ dedi

08.02.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Alaattin Yüksel, “189 üyenin 111’i bizimle” derken; Ekrem Demirtaş da, “Seçilen kişilere bakan bunun atmasyon olduğunu anlar” cevabını verdi

İTO’da iki aday da ‘Biz kazandık’ dedi

70 bin üyesi bulunan İzmir Ticaret Odası’nda (İTO) son yılların en çekişmeli, en katılımcı seçimleri gerçekleştirildi. Oy verme işleminin devam ettiği saatlerde İzmir trafiği adeta kilitlendi, adaylar meslek komitelerinden seçilebilmek için büyük bir yarışın içine girdi.
Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, seçim öncesindeki açıklamalarında, “Alaattin Yüksel henüz benim rakibim değil. Önce komitelerden seçilmeli” diyerek yarışı iki etaba bölerken; Alaattin Yüksel, “Demirtaş komitelerden çıkamayacağımızı söylemişti. Oysa biz çıktık. Şimdi 14 Şubat’taki seçimlere odaklandık” dedi.
İTO kulislerinde ibrenin Demirtaş’tan yana olduğu ifade ediliyor. İki aday arasında şimdi de “Seçimi biz kazandık” polemiği başladı. İTO’da 14 Şubat’ta başkanlık dahil olmak üzere 11 kişilik yönetim kurulu, 5 kişilik disiplin kurulu, 20 kişilik TOBB Genel Kurulu seçilecek. Ayrıca meclis en yaşlı üyenin başkanlığında toplanacak ve başkanı seçilecek.

Meclise üç çiçek
Bu arada seçimlerde 189 kişilik meclise üç kadın da girmeyi başardı. İnci Holding bünyesindeki İnci Sigorta Acenteliği Limited Şirketi’nden Şebnem Korkut 56 nolu Sigorta Grubu’ndan, Bio Derm Güzellik Merkezi’nin sahibi Asuman Nardalı 24 nolu Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünleri Grubu’ndan, bir önceki meclise de giren yüksek kimya mühendisi Safinur Altuner de 85 nolu Kimyasal Maddeler Grubu’ndan mecliste yerini alacak.

Demirtaş: Sadece 15 komite kayıp
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Alaattin Yüksel’in 111 meclis üyesinin kendilerine destek verdikleri sözleri üzerine, “Kendisinin yorumu olabilir. Geçtiğimiz seçimlerde bu tür iddialarda bulunanların aldığı oy belli. Seçilen kişilere, tabloya bakan birisi bunun kesinlikle atmasyon bir rakam olduğunu hemen anlar. Bana muhalefet edebilecek 15 komite görüyorum” dedi. Atılan oy sayısının ve ilginin İTO adına sevindirici olduğunu ifade eden Demirtaş, “Yeni komiteleri, yeni üyeleriyle oluşan 189 kişilik yeni meclisimiz hiçbir taraf ayrımı olmaksınız bir bütündür” diye konuştu ve şunları söyledi: “Yönetim kurulu seçimleri hakkında konuşmak için erken. Şu anda listeler yapmayı, sayılar vermeyi, ‘benden, ondan’ diye ayrımlar yapmayı doğru bulmuyorum, kimsenin üyelerimizin oylarına ipotek koyma hakkı yok.”


Yüksel: 111 kişiyle ortak hareketteyiz
İTO Yönetim Kurulu Başkan Adayı Alaattin Yüksel, seçilen 189 meclis üyesinden 111’iyle ortak hareket ettiklerini söyledi. Yüksel, kullanılan oy sayısının odada değişimin göstergesi olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “Ekrem Bey, ‘87’ye sıfır alamadığımız için üzgünüz’ demiş. Kendisi altı meslek komitesinden seçimlere katıldı, birinden meclise girebildi. Sektörleri olan inşaat, boya gibi gruplarda açık ara kaybetti. Seçimlerden önce meclise girme ihtimali olan birçok arkadaşımızla konuştuk. Çoğu, ‘Güçlükler çıkabilir, üye listeleriyle oynanabilir’ dedi. Bizimle beraber olduğunu ifade eden 111 meclis üyesi var.” Alaattin Yüksel, kişileri değil, anlayışı ve sistemi değiştirmek için yönetime talip olduklarını belirti, “Ekrem Bey, proje üretme kapasitesi yüksek bir arkadaşımız. Kendisinin proje üretme kapasitesinden de yararlanmak istiyoruz” diye konuştu.


Yönetim kurulundan üç fire
Meclis Başkanı Necip Kalkan, 18 nolu Giyim Eşyaları İmalat Grubu’ndan girdi. Yönetim Kuru Başkanı Ekrem Demirtaş 14 nolu Alkollü-Alkolsüz İçecekler ve Tütün Ürünleri İmalat ve Satış Yerleri Grubu’ndan, Başkanvekilleri Akın Kazançoğlu 80 nolu İnşaat
Mühendisliği Grubu’ndan, Jak Eskinazi 18 nolu Giyim Eşyaları İmalat Grubu’ndan, Yönetim Kurulu Üyeleri Necmi Çalışkan 26 nolu Saat ve Mücevher Grubu’ndan, Vedat Özyavuzgil 43 nolu Kağıt Grubu’ndan, Rahmi Nemli 35 nolu Tıbbi Malzeme İmalat Grubu’ndan, Ali Osman Öğmen 5 nolu Çiçekçilik Grubu’ndan, Mehmet Pamuk 29 nolu Ev Tekstili Grubu’ndan seçildi. Mevcut yönetim kurulu üyeleri Murat Dağaltı, Bülent Kırılmaz, Erdal Aksünger ise meclise giremedi.