Ege 'İZBAN’a kim ne kadar harcadı, açıklayalım'

'İZBAN’a kim ne kadar harcadı, açıklayalım'

29.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

İZBAN’a kim ne kadar harcadı, açıklayalım

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZBAN’a çekerler hariç 450 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirtti, “TCDD de ne kadar harcama yaptığını söylesin” dedi.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kasım ayı 7. Meclis Birleşimi’nde ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2019 Mali Yılı Performans Programı ile 2019 Mali Yılı Bütçe Tasarısı görüşüldü. ESHOT’un 2019 yılı için giderleri 1 milyar 77 milyon 820 bin lira olarak belirlendi. AK Partili Ali Kökoğuz, “2018 bütçesi görüşülürken 400 elektrikli otobüs alınacağı ifade edildi, ama hala alınmadı. Otobüslerdeki doluluk Çin ve Hindistan’daki manzaraları anımsatıyor. Merkez dışındaki semtlere de eski otobüsler veriliyor” ifadelerini kullandı.

Metrobüsü örnek gösterdi

ESHOT’un günde 1 milyon 100 bin kişi taşıdığını ve kentteki toplu ulaşımın yüzde 55’ini karşıladığını belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, “Başka ülkelere gitmenize gerek yok. İstanbul’daki metrobüsü kullananların hali ortada” dedi. Uygulamalarıyla ulaşım harcamalarında yaşanan zararı 10 kat azalttıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, “4 milyonluk kentte, 179 kilometre raylı sistemle günde 700 bin kişi taşınıyor. 2 milyar 300 milyon lira yatırım yaptık, daha da yapacağız. İstanbul’un nüfusu İzmir’in 5 katı, orada İzmir’dekinin 5 katı raylı sistem olması lazım ama yok” diye konuştu. İZBAN’a 450 milyon dolar harcadıklarını kaydeden Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

‘Algı yönetimi yapılıyor’

“İZBAN’a harcadığımız para belli. Devlet Demiryolları, 136 km’lik Selçuk-Aliağa arasındaki hatta 2002 yılından bu yana kaç para yatırım yaptığını söylerse, kimin ne kadar para harcadığını ortaya çıkar. Şeffaflık da budur. Metroyu da Üçyol’dan Tınaztepe’ye ulaştıracak projeyi onay için 2017’nin Aralık ayında Kalkınma Bakanlığı’na teslim ettik. 1 yıla yakın süredir onay bekliyoruz. İktidar partisi bu konuda çaba göstermeli. Bu arada, 1963’te İstanbul’a liseyi okumaya gittim. 15 yaşındaydım, Kurbağalıdere denen yer kokuyordu, hala kokuyor. 56 yıldır kokuyor. İzmir de kokuyordu. Büyük Kanal’da emeği geçen herkesten, bütün belediye başkanlarımızdan Allah razı olsun. Artık o sorun kalmadı. Bu algı yönetimidir. İzmir kokmuyor. İzmir kokuyor diye propaganda yapanlar, 31 Mart akşamı sonucu görür.”

Haberin Devamı

İzmir’in susuzluk sorununu çözdüğü iddia edilen Gördes Barajı’ndan da İzmir’e su verilmediğini belirten Kocaoğlu, “Bundan sonra da verilmesi mümkün değil. Çünkü baraj delik çıktığı için su seviyesi yüzde 12’yi geçemiyor” diye konuştu.