Ege İZBAN eylemcileri SMS’le kovuldu

İZBAN eylemcileri SMS’le kovuldu

16.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sözleşmenin sonuçlanmamasını protesto eden İZBAN makinistleri, sabah işbaşı yapmadı. Sendikanın destek vermediği eyleme katılanlardan 13’ü işten atıldı

İZBAN eylemcileri SMS’le kovuldu

TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak olduğu İZBAN’da çalışan makinist, bakım teknikeri ve istasyon görevlilerini kapsayan toplu iş sözleşmesindeki uyuşmazlık, banliyö hattında kriz çıkardı. Dosya Yüksek Hakem Kurulu’na giden dosya üzerinde sendika ve İZBAN A.Ş. arasında görüşmeler sürerken dün sabah çalışanlar iş bırakma eylemi başlattı. İlk partide 13 makinist trenlerin başına gitti ancak işbaşı yapmadı. Bu nedenle İZBAN’la işine ve okuluna giden İzmirliler mağdur oldu. İstasyonlarda yığılmalar meydana geldi..

Haberin Devamı

Bakan Yıldırım devrede
Eylem başlayınca Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZBAN Genel Müdürü Sebahattin Eriş ve Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev olağanüstü toplandı. Başkan Kocaoğlu, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’la telefonda görüştü; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a da bilgi verildi. Bakan Yıldırım’ın talimatıyla Ankara’dan ve İzmir’de görevli toplam 20 TCDD makinisti İZBAN’da görevlendirildi. İZBAN’da eğiticilik yapan TCDD?emeklisi makinistler de göreve çağrıldı.

SMS’le işten kovuldular
İZBAN yönetimi ilk vardiya olan ve sefere çıkmayan 13 makiniste, daha önce THY’de yaşandığı gibi telefon mesajıyla işten atıldıklarını bildirdi. Bağlı oldukları Demiryol-İş de eylemi yasadışı bulup tepki gösterince bazı işçiler sendikadan da istifa etti.

Genel Müdürlük kapısı önünde toplanan eylemci 80 personel, maaşlarının 950 TL olduğunu, taşeron üzerinden çalışan emekli TCDD makinistlerinin ise 1800 TL maaş aldıklarından yakındı. Kendilerinin de aynı maaşı talep ettiklerini belirten eylemciler İZBAN yönetimini zam oranı bile teklif etmediğini, Yüksek Hakem Kurulu’ndan gelecek rakamın da düşük kalacağını söyledi.
İZBAN yönetimiyle görüşme yapan eylemciler, yöneticilerin işten çıkarılan 13 makinisti geri almamakta kararlı olduğunu, kendilerine de işe dönme uyarısı yapıldığını belirterek yönetimin “Kimse işbaşı yapmazsa, gerekirse İZBAN 6 ay seferlere ara verir” diye rest çektiğini açıkladı. Büyükşehir Belediyesi önünde eylem kararı alan işçiler “13 arkadaş geri gelmeyecekse yokuz” dedi.

Haberin Devamı

Eriş: Eylem yasadışı
Genel Müdür Sebahattin Eriş sözleşme Yüksek Hakem Kurulu aşamasında iken yapılan eylemin yasadışı olduğunu belirterek “Yasalara göre toplu taşımacılıkta grev yapılamaz. İzmir halkının toplu ulaşım haklarını elinden alanların akitleri feshsedildi” dedi.

Aliağa’ya gitmiyor

İZBAN Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev, makinist sorunu çözülene kadar Cumaovası-Menemen arasında sefer yapılacağını, Aliağa’ya otobüs takviyesi sağlanacağını söyledi. Alınan önlemler sonrasında İZBAN’da sefer sıklıkları artırıldı. Hat üzerinde sefer yapan tren sayısı 12’ye çıkarken, sefer sıklığı da 15 dakikaya indi. Açık otobüs seferleri ile kapatılmaya çalışıldı.