Ege İzmir az farkla CHP

İzmir az farkla CHP

13.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP 11 olan milletvekili sayısını 13’e; AKP ise 9 olan vekil sayısını 11’e yükseltirken, MHP 4 milletvekilinden 2’sini kaybetti

İzmir az farkla CHP

12 Haziran’da İzmir’de CHP de, AK Parti’de bir önceki genel seçimlere göre oyunu artırdı, ancak hedefler tutmadı.
CHP, İzmir’de birinciliğini korurken, 2007’de yüzde 35’lerde olan oyunu yüzde 43’lere çıkarmayı başardı. AK Parti de 2007’de iki seçim çevresinde ortalama yüzde 31.5 olan oy oranını yüzde 37’lere taşıdı. 2009 yerel seçimlerindeki rakamlara bakıldığında ise CHP’nin oylarında gerileme, AK Parti’nin oylarında ise daha büyük bir sıçrama görülüyor.
2009’da yapılan yerel seçimlerde CHP’nin il genel meclisi oyları yüzde 48.2’yi bulmuştu. AK Parti yüzde 30’un altına gerileyip yüzde 29.7’de kalırken MHP de yüzde 9.6 oranında oy alabilmişti.
Bu oy oranları, yerel seçimlerde İzmirli seçmenin, Aziz Kocaoğlu’na oy verirken, il genel meclisinde de büyük oranda parti tercihini değiştirmediği sonucu çıkarıldı.
2011 seçimlerinde CHP’nin bu oranın altında oy alması, yerel seçimler sonrası yapılan bu değerlendirmeyi doğruladı.
CHP, 2007 genel seçimleriyle kıyaslandığında daha yüksek oy almakla birlikte, 2009 il genel meclisi oyunu yakalayamadı.
CHP, AK Parti’nin oyunu belli bir oranın altında tutmayı başaramasa da 2007’ye kıyasla daha fazla milletvekili çıkararak hedefine ulaşırken, AK Parti de İzmir’de milletvekili sayısını artırmayı başardı. İzmir’de seçimin tek mağlubu MHP oldu.
Bir önceki seçimlerde yüzde 13.57 oy oranıyla bir ve ikinci bölgelerde 2’şer olmak üzere toplam dört milletvekili çıkarmayı başaran MHP, 12 Haziran’da toplam iki milletvekilliğinde kalarak büyük hayal kırıklığı yaşadı. Oysa seçimlerden önce MHP’nin birinci bölgede 3, ikinci bölgede 2 milletvekili ile toplam 5 vekil çıkarabileceği öngörülüyordu.


CHP 2 AK PARTİ 2 ARTTI MHP 2 VEKİL EKSİLDİ
Milletvekili sayısı 24’ten 26’ya çıkarılan İzmir’de, CHP ve AK Parti, koltuk sayısını 2’şer adet artırırken, MHP’nin sandalye sayısı 4’ten 2’ye geriledi


Cumhuriyet Halk Partisi, İzmir 1. Bölgede, yüzde 43.09 bir oy oranı elde etti ve bunun karşılığında ilk 6 adayı TBMM vizesi aldı. Bu sonuca göre CHP’nin 1. Bölge adaylarından Güldal Mumcu, Rıza Türmen, Prof. Oğuz Oyan, Musa Çam, Prof. Hülya Güven ve Erdal Aksünger bölgenin milletvekilleri seçildiler.
Eşitlik var
Balçova, Buca, Çeşme, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Konak, Menderes, Narlıdere, Seferihisar, Selçukm, torbalı ve Urla’yı kapsayan bölgede 37.42’lük bir oy oranına erişen Ak Parti ise 6 milletvekilliği elde etti. Buna göre Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Mehmet Sayım Tekelioğlu, İlhan İşbilen, İlknur Denizli ve eski il başkanlarından Ali Aşlık ile Rıfat Sait AKP’nin yeni dönemdeki İzmir milletvekilleri arasına girdiler.
2. Bölge
Geçtiğimiz seçimlerde bölgeden 2 milletvekilliği kazanan MHP ise elde ettiği yüzde 11.36’lık oy oranı ile sadece 1 milletvekilliği kazanabildi. Yeni dönemde 1. Bölge’nin tek MHP’li milletvekili Oktay Vural olacak. CHP’nin ilk sırada Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, AK Parti’nin de Ulaştırma eski bakanı Binali Yıldırım ile yarışa girdiği İzmir 2. bölgeden, ilk sırayı yüzde 44.69’luk bir oy oranına erişen ana muhalefet partisi aldı. CHP, bu oy oranı ile 7 koltuk kazanmış oldu. Aliağa, Karşıyaka, Bayraklı, Çiğli, Kemalpaşa, Bornova, Foça, Bayındır, Beydağ, Kınık, Kiraz, Menemen, Ödemiş ve Tire’nin yer aldığı bu bölgede CHP’yi Ankara’da temsil edecek isimler şu şekilde sıralandı:
Alaattin Yüksel, Mustafa Balbay, Mehmet Ali Susam, Rahmi Aşkın Türeli, Aytun Çıray, Birgül Güler ve Mustafa Moroğlu.
2 farkla geride
Bakırçay’ın da yer aldığı 2. Bölgede Binali Yıldırım’ın liderliğinde yarışa giren Ak Parti, CHP’nin 2 koltuk altında, 5 milletvekilliği kazanabildi. Yeni dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, AK Parti sıralarından İzmir 2. Bölge’yi temsil edecek isimler de şöyle sıralandı: Binali Yıldırım, Aydın Şengül, Erdal Kalkan, Nesrin Ulema ve Hamza Dağ.
2007 yılında bölgeden 2 milletvekilliği çıkartan MHP ise dün elde ettiği 11.94’lük oy oranı ile 1 koltukla yetinmek zorunda kaldı. 2. Bölgede MHP’nin tek vekilliğini, bu görevi sürdüren Sanayi ve Ticaret eski bakanlarından Ahmet Kenan Tanrıkulu kazandı.


CHP ilk sonuçlarla sevindi sonra şaşırdı
CHP İzmir İl Merkezi’nde sandıkların açılmaya başlamasıyla birlikte partililerden telefonla gelen İzmir sandık sonuçları sevinç yarattı. Ancak bir süre sonra oyların düşmeye başlamasıya sevinç, yerini şaşkınlığa bıraktı. Alaattin Yüksel, İl Merkezi toplantı salonunda CHP Genel Merkezi sisteminden gelen sonuçları notebook üzerinden takip etti. CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, milletvekili adayları Ebru Okay, Hülya Güven de ilk saatlerde gelen sonuçları merakla izledi. Oy sayımının 17.00’da tamamlanmasından bir süre sonra 17.45’ten itibaren parti görevlilerinden İzmir’deki sandık sonuçları telefonla gelmeye başladı. CHP’nin Türkiye genelindeki oy oranını artığını gösteren sonuçlar başta Alaattin Yüksel olmak üzere partilileri sevindirdi. Ancak, 18.30’dan itibaren tv’lerde sonuçların verilmeye başlamasıyla ise şaşkınlık yaşandı. CHP’nin oy oranının hem İzmir’de hem Türkiye genelinde partililerin beklediği şekilde artamaması şaşırttı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da İl Merkezi’ne geldi. Sonuçlar ekranlara yansıdıkça CHP’lilerin de yüzleri asıldı.
UTKU BOLULU İzmir DHA

AK Parti’de alkışı İstanbul ekibi aldı
İzmir’de Ak Parti yöneticilerinin yüzü gülüyor. Seçim başarısında bir ay önce 10 kişilik ekiple İstanbul’dan gelen İsmail Hakkı Turunç’un etkili olduğu öğrenildi. İzmir’de AK Parti yöneticileri ve adayları, seçimi İl Başkanı Ömer Cihat Akay’ın odasına kurulan barkovizyondan izledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, saat 19.00’da partiye geldi ve Akay’ın odasında çay içerek, sonuçları takip etti. Günay ve Yıldırım’dan ilk açıklama saat 20.00’de geldi. Günay, şunları söyledi:
“Vatanımız, milletimiz, demokrasimiz için hayırlısı olsun. Şu andaki sonuçlara göre hem ülke düzeyinde hem İzmir düzeyinde oylarımızın önemli ölçüde arttığı görünüyor. Milletimize teşekkür ederiz. Sayımların biraz daha ilerlemesini bekleyelim.”
Ulaştırma eski Bakanı Yıldırım da benzer görüşler ifade etti. Günay ve Yıldırım, açıklamanın ardından seçim kurullarına gitti. İl Başkanlığı’nın dördüncü katındaki Seçim Koordinasyon Merkezi’ne (SKM) sandık başındaki müşahitlerden sonuç yağdı. İzmir’de parti yöneticilerinin yüzü ilk sandıktan itibaren güldü. AK Parti kurmaylarda büyük sevinç vardı.

Haberin Devamı



Manisa’da MHP ile CHP yer değiştirdi
2007’de 5 milletvekili çıkaran AKP, aynı başarıyı tekrarladı. MHP 2 vekilde kalırken, CHP 2 olan vekil sayısını 3’e çıkarmayı başardı

Manisa’da sandıktan yine AK Parti çıktı. 2007 seçimlerinde yüzde 40.94’lük oy oranıyla 5 milletvekili çıkaran AKP, bu kez yüzde 47.33 gibi yüksek bir oran yakalamasına rağmen yine 5 milletvekili kazandı.
Manisa’nın ağır topu Bülent Arınç’ın Bursa’dan aday gösterilmesi, Manisa’da AK Parti’ye bir şey kaybettirmediği gibi aslında daha da güçlendirdi. Oy oranında yüzde 6.5’luk artış sağlayan AK Parti, Hüseyin Tanrıverdi, Recai Berber, Uğur Aydemir, Muzaffer Yurttaş ve Selçuk Özdağ ile yine gövde gösterisi yaptı, 5 koltuk kazandı..
CHP güçlendi
Manisalı AK Partililer, 6. vekili çıkaramamanın üzüntüsünü yaşarken, bir bakıma yerel seçimlerdeki yenilginin rövanşı almanın sevinciyle coştular. Buna karşın CHP, 2007 seçimlerinde 2 olan milletvekili sayısını 3’e yükselterek önemli bir yükseliş gösterdi. Önseçimde aday gösterilmeyen CHP’nin güçlü isimlerindne Şahin Mengü’nün yokluğuna rağmen CHP, Manisa’da başarı grafiğini yükseltti. Hasan Ören, Özgür Özel ve Sakine Öz, seçim çalışmalarında çok yoruldular ancak kazandıkları başarıyla yorgunluklarını unuttular. Bu üç güçlü isim, CHP Milletvekili olarak TBMM’ye gittiler.
CHP’nin oy oranında da büyük bir patlama oldu. 2007 seçimlerinde yüzde 19.31 olan CHP’nin oyları, bu kez yüzde 28.8’e yükseldi. Yüzde 9’luk büyük artış, CHP’li kurmaylar tarafından da “önemli gelişme” olarak değerlendirildi.
MHP yıkıldı
MHP’ye gelince... Yerel seçimlerde MHP’nin kazandığı zafer, genel seçimlere yansımadı. Milletvekili sıralaması ile ilgili olumsuz düşünceler, doğal olarak sandıkta hezimete götürdü. 2007’de yüzde 20.63’lük oy oranıyla Meclis’e 3 milletvekili gönderen MHP, Manisa’dan bu kez 2 milletvekili gönderebildi. MHP, eski bakanlardan Sümer Oral ile Erkan Akçay’la iki sandalyeyi kurtarabildi. MHP’nin oy oranının yüzde 17.09’a gerilemesi şaşkınlık yarattı.


MİNİ YORUM
İzmir kulak çekti!

Son 4-5 seçimin ilgi odağı İzmir...
Kendine has ‘kırmızı çizgileri’ duruşu olan, son 10 yılda ülkenin gittiği yoldan gitmeyen, inatla direnen İzmir...
Başbakan Erdoğan’ın elde etmek istediği 3-5 il arasında belki de en gözdesi... Bu kez farklı gelen, farklı konuşan iktidar, plakası kadar çılgın projeyle çaldı kapısını İzmir’in...
CHP’deki değişimin de etkisiyle seçimi ideolojik çizgiden çıkarıp, projelerini konuştu, konuşturdu.
Ve İzmir’in CHP’nin kalesi olduğunu hatırlatanlara, kentte Kadifekale’den başka ‘kale’ göremediğini söylüyor, İzmir’i başta ulaşım olmak üzere her alanda uçuracaklarını vaat ediyordu. Ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay... CHP’liler, yani eski yol arkadaşları tarafından ‘Döneklik’ ile suçlanmasına rağmen ‘hizmet’ demeye devam etti.
CHP bu zorlu yarışa kötü başladı.
Örgütünün ‘ön seçim’ beklentisi bizzat ‘genel başkan’ tarafından verilen sözlere rağmen gerçekleşmedi. Tam 7-8 ismin ikametgahı İzmir dışındaydı. CHP’de her şey kötü giderken Büyükşehir ve ilçe belediyelerine yönelik ‘operasyon’ sürecin önemli bir değişkeni oluyordu. Zamansız ve manidar operasyonla gözaltına alınan çoğu belediye personeli 44 isimden 17’sinin tutuklanması ilk etapta CHP’yi tek parça haline getirdi. Örgütü motive etmekte zorlanan İl Başkanı Tacettin Bayır’ın ‘Operasyondan sonra 9. sıraları arayıp tebrik ettim’ demeci çok tartışılsa da CHP’lilerin tamamının ortak görüşü gibiydi.
AK Parti bu süreçten en az hasarla çıkmayı başarırken CHP’yi sürükleyen başta Büyükşehir olmak üzere ilçe belediyelerin motivasyonu iyice düşmüştü.
Ama yukarıda saydığım ve saymadığım pek çok nedenden tam manasıyla organize olamıyor, senfoni görüntüsünde olması gerekirken ‘kakofoni’ görüntüden kurtulamıyordu. Seçime iki gün kala CHP’nin lokomotifi Aziz Kocaoğlu ile kentin ve örgütün önemli simalarından Mehmet Ali Susam arasındaki kavga tüm bu süreçte yaşananların adeta özeti oluyordu.
MHP’de ise her şey bilindiği gibiydi. Listenin seçilebilecek yerlerinde hiçbir şey değişmemişti. AK Parti’ye ‘karşı’ duran İzmir’in, TBMM’de ‘sigorta’ rolü biçtiği MHP ne yazık ki büyük bir kan kaybı yaşadı.
İzmir halkı iki yıl önce İzmir’in anahtarını verdiği CHP’nin kulağını çekmiş, üç yıl sonraki yerel seçimler öncesi siyasi rekabeti artırmıştır.
İzmir halkı, Yeni CHP’nin doğuya açılım projelerine de prim vermemiştir.

MİNİ YORUM
Sonucu sessizler belirledi

Bu ülkede öyle bir kesim var ki, hem sessiz hem de etkili... Duruyor, duruyor, son dakikada vuruyor. Hem de son dakikada...
Öyle bir vuruyor ki, oyları patlatıp gidiyor.
Manisa’daki tabloda, sandıklar açılınca, sessiz çoğunluğun patlaması görüldü. Seçimin sonucunu meydanların belirlemediği de ortaya çıktı. Meydanlardaki kalabalığa göre çalışan, oradaki tabloya göre hareket edenler, hüsrana uğruyor.
Manisa’da listeler açıklandığında, iki partide şok yaşanmıştı. Büyük şok, AK Parti’de yaşandı. Manisa denince akla gelen ilk isim, siyasetin duayeni, Manisa’nın ağabeyi Bülent Arınç, Bursa’dan aday gösterilmişti.
Bir şok da MHP’deydi. Birinci sırada kontenjan adayı Sümer Oral, partide büyük sıkıntı yarattı. MHP’nin de merkez adayı sıkıntısı olduğu dillere düştü.
En iyi liste CHP’deydi. CHP birinci parti olmaya oynadı. Genç adayı, kadın adayı ile sağın kalesinde bir devrim yapmaya hazırlandılar.
Manisa’ya en son, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geldi. Manisa Cumhuriyet Meydanı böyle bir kalabalık görmedi. AK Parti lideri Tayyip Erdoğan da aynı meydana gelmişti. Belki aynı kalabalığı yakalamıştı ama böyle bir coşku olmamıştı.
MHP kan kaybetti
Ve 12 Haziran sonrası... Sandıklar açıldı, gerçek göründü. Manisa’da yine iki kişiden biri ‘AK Parti’ dedi. 5 olan milletvekili sayısında bir artış olmadı. Ama bu sayıyı korumak başarıdır.
Bu seçimlerde Manisa’da bir ilki gerçekleştirmek isteyen CHP, oylarını ciddi arttırdı ama hedefine ulaşamadı. Geçen seçimlerde 2 olan vekil sayısını 3’e çıkartan CHP’de birinci parti olma hedefi tutmadı. Manisa merkezde büyük bir patlama bekleyen CHP’nin tüm çabaları sağın kalesi olan Manisa’da ancak 3 vekil çıkartacak kadar etkili olabildi.