Ege İzmir, en büyük 5. liman olacak

İzmir, en büyük 5. liman olacak

31.10.2010 - 02:56 | Son Güncellenme:

Karaman, İzmir Limanı’na yapılacak 250 milyon dolarlık yatırımın hızla sürdüğünü söyledi, “Tamamlandığında dünyada ilk beşe girecek” dedi

İzmir, en büyük 5. liman olacak

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararına göre İzmir Limanı’nın hem yolcu hem de yük limanı olarak yapılandırılacağını açıkladı. İzmir Liman İşletme Müdürlüğü’nde basın toplantısı düzenleyen Karaman, 250 milyon dolarlık yatırım yapılacağını müjdeledi, “Bu kapsamda beş vincin revizyonu yapılacak. İki vinç ve sekiz çekici seti alınacak. Otomasyon sistemine geçirilecek. Limandaki 30 bin metrekarelik alan da ıslah edilecek” dedi.
Islahla ilgili ödeneğin hazır olduğunu, en kısa sürede ihaleye çıkılıp çalışmaların başlayacağını, Dokuz Eylül Üniversitesi’yle Liman İşletme Planı’nın hazırlanmasıyla ilgili sözleşme imzaladıklarını belirten Süleyman Karaman, “Limandaki ambar yıkılacak. Burada konteyner stoku yapacağız” diye konuştu.

Tarama müjdesi
Limandaki viyadük malzemelerinin kaldırılması için Karayolları’nın çalışma yürüttüğünü söyleyen Karaman, şunları kaydetti: “Böylece liman genişletilecek ve Kordon’dan geçecek şekilde planlanan viyadükler de limana indirilecek. Bu sayede limanın ulaşımı rahatlayacak. Bunun için de tüm hazırlıklar tamamlandı. Karayolları tarafından imar planı detay çalışmaları yapılıyor. Biter bitmez inşaata başlanacak. İzmir Limanı dünyada 5’inci olacak.”
Tarama işi için de DPT’ye başvuru yaptıkları bilgisini veren TCDD Genel Müdürü, “Bunu programa alacağız ve İzmir Limanı’nın bu kısmını tarayarak dünyadaki en büyük gemilerin girişini sağlayacağız” dedi.
Limanın yük kısmının devlet, kruvaziyer gemiler için düzenlenecek kısmın ise yap-işlet-devret yöntemiyle yapılacağını dile getiren Karaman, “Kruvaziyer limanı ihalesi 2011’de gerçekleşecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

250 milyon dolara neler yapılacak?
- Gantry Crane vinçlerinin revizyonu (5 adet). Teknik şartname hazır, kasım sonu ya da aralık başı ihaleye çıkılması planlanıyor.
- MHC (vinç) satın alınması (2 adet). Teknik şartname hazır, kasım sonu ya da aralık başı ihaleye çıkılması planlanıyor.
- Çekici seti satın alınması (8 adet). Teknik şartname hazır, 15 Kasım’da ihaleye çıkılacak.
- Otomasyon sistemine geçilmesi. Şartname hazırlıkları son aşamada, aralık ayının ilk haftası ihaleye çıkılacak.
- 30 bin metrekarelik alanın ıslahı. Ödenek onayı hazır, ihale aşamasında.
- Liman İşletme Planı’nın hazırlanması. Dokuz Eylül Üniversitesi’yle sözleşme imzalandı, çalışmalar sürüyor.
- Ambarların yıkımı. Tüm onaylar alındı, kasımda yıkım gerçekleşecek.
- Viyadük malzemelerinin kaldırılması. Karayolları ihalesini yaptı, şu anda işin 3’te 1’i tamamlandı.
- Bin 80 metrelik vinç yollarının yenilenmesi. İhaleler tamamlandı, çalışmalar sürüyor.
- İkinci kısım konteyner terminali ve yanaşma kanalı taraması. DLH ve ÖİB’den yetki talep edildi.
- Viyadüklerin limana bağlanması. ÖYK kararı çıktı, Karayolları imar planı detay çalışmaları sürüyor.
- İzmir Limanı’nın yolcu ve yük limanı olarak yeniden yapılandırılması. Yapılandırmaya yönelik ÖYK kararı çıktı.