Ege İZMİR’İ SİNEK BASTI

İZMİR’İ SİNEK BASTI

23.05.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Kentin dört bir yanınını, otsineği, karasinek ve sivrisinek sardı. Halk sağlığı uzmanları, yetkililerin gerekli önlemi almasını istedi, ’sıtma’ uyarısında bulundu

İZMİR’İ SİNEK BASTI

Etkili ilaçlama yapılsınHAVALARIN ısınmaya başlamasıyla birlikte İzmir’in dört bir yanı, sinek ve sivrisinek gibi haşerelerin istilasına uğradı. Özellikle park ve bahçeler zararlılardan geçilmiyor. Vatandaş, balkona çıkamıyor, penceresini açamıyor, bu duruma isyan ediyor. Sağlıklı  ve etkili ilaçlama yapılmasını isteyen uzmanlar,  belediyelerin üniversite ve  sağlık müdürlükleriyle koordineli hareket etmesi gerektiğine dikkat çekiyor. 

BÜYÜKŞEHİR NE DİYOR?
AY SONU İLAÇLANACAK

HAŞEREYLE mücadelemiz 12 ay devam ediyor. Kış aylarında kapalı ve sulak alanlarda larva (yumurta) mücadelesi için ilaçlama yapılıyor. Şu anda ortaya çıkan otsinekleri ve yaprak bitlerinin rahatsızlık vermemesi için de yeşil alanları ilaçlıyoruz. 57 kişilik haşere mücadele ekibine, 65 yeni filit işçisi daha eklendi. Ayrıca uçan haşerelere yönelik yapılan araç üstü dediğimiz ULV cihazları insan sağlığı için uygun görülmediğinden kaldırıldı. Konut dışı alanlarda ay sonundan itibaren havadan ilaçlama çalışmaları başlayacak.


Uzmanlar ne diyor?
Prof. Fethi Doğan (Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi): Küresel ısınma ve yağışlar bu yıl sivrisinek popülasyonunu artırdı. Gerekli önlemler alınmazsa, sıtma gibi tropikal hastalıklarda artış yaşanacak. Şu anda belediyelerin yaptığı ilaçlama yetersiz. Yapılan saat de yanlış. Belediyeler ısrarla akşamüstleri yapıyor. Aslında, insanların evlerinde bulunduğu saatlerde, yani tan ağırmadan yapılması daha doğru. Ayrıca bu yıl yağışların fazla olması nedeniyle hem ilaç miktarı hem de ekip sayısı artırılmalı.

Prof. Yüksel Gürüz (Ege Üniversitesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı): Böceklerle mücadelede önemli olan ilaç sıkmak değil, erişkin hale gelmeden onları yok etmektir. Maalesef belediyelerce, insan sağlığına zararlı olan mazotla dumanlama sistemi kullanılıyor. Bu uygulama, fayda sağlamadığı gibi önemli boyutlarda zarara da neden oluyor. Ortaya çıkan duman, kanserojen madde içerdiği için sinir ve akciğer sistemleri üzerinde ciddi sorunlar yaratıyor. Bitki ve hayvanlar üzerinde de benzeri tahribat yaratıyor. Dünyanın gelişmiş hiçbir ülkesinde böyle bir ilaçlama sistemi yok. Belediyeler bu konuda uzmanlardan yardım almalı.


Vatandaş görüşü
Sultan Kümbet (51, ev hanımı): Gümüşpala’da oturuyorum. Karasineklerden ve sivrisineklerden gözümüzü açamıyoruz. Yakarcalar da çoğaldı. Belediye ilaçlama yapsa da yalnızca görünen yerleri ilaçlıyor. Kenar mahalleleri görmüyor bile.

Hakan Can (38, ilaç firması çalışanı): Kene vakaları yüzünden geçen yıl çok sık ilaçlama yapılıyordu. Yetersiz kalmış olsa da bu sene onu da göremiyoruz.

Sema Apa (70, ev hanımı): Yeteri kadar ilaçlama yapılmıyor. Böcekler evin içine kadar girdi. Kapı-pencere açamaz olduk. Belediyeden biraz ilgi istiyoruz. Durum ortada, bunun için illa ki talepte mi bulunmak gerekiyor?

Sadık Karasoy (33, oto boyacısı): Balkonumuzda oturup bir bardak çay bile içemiyoruz. Belediyenin bu konuda hiçbir icraatı yok. Göstermelik yapılan ilaçlama yetersiz kalıyor. Kalıcı çözüm istiyoruz.

Nihal Gürsoy (63, ev hanımı): Havalar ısındı. Sivrisineklerin çoğalma zamanı. Her sinek bulaşıcı hastalık riski taşıyor. Ama bu konuda yapılan hiçbir çalışma yok. Yetkililer harekete geçmeli.

Şehmus Duran (39, esnaf): Çoluk-çocuğumuzla akşam açık havaya çıkıp da dolaşamaz hale geldik. İlaçlama çalışmaları da, çöp toplama işleri gibi sistemli şekilde her gün yapılmalı.

Döndü Çetintürk (45, ev hanımı): Sürekli sivrisineklere karşı ilaç kullanıyoruz. Ama yetersiz kalıyor. Belediyenin bir şeyler yapması gerekmiyor mu? Böcek ve sineklerden neredeyse evden kaçacak hale geldik.