Ege İzmir ihracatının artış hızı, 21 ilin en düşüğü

İzmir ihracatının artış hızı, 21 ilin en düşüğü

17.03.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Başkanı İlknur Denizli, 1996-2010 yılları arasında İzmir ihracatında gerileme yaşandığını söyledi.

İzmir ihracatının artış hızı, 21 ilin en düşüğü

TÜİK rakamları doğrultusunda hazırlanan rapor ışığında konuşan Denizli, “İzmir, ihracat liginde, 2010 sonrası 4’üncü sıraya geriledi. Bu dönemde, Türkiye ihracatının yüzde 90’ından fazlasını gerçekleştiren 21 kent arasında, İzmir, ihracat artışı bakımından yüzde 2’yle son sırada kaldı” dedi. 2010 yılı ihracat rakamlarının İzmir açısından kötü bir tablo ortaya koyduğunu, İzmir’in 3. sıradaki yerini Kocaeli’ye kaptırarak en fazla ihracat yapan iller arasında 4. sıraya gerilediğini kaydeden Denizli, “Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana ihracat rakamları açısından Türkiye’nin 2’nci ili olan İzmir için ihracat sıralamasında geriye gitme eğilimi 2001’de başladı. 2001’de Bursa, İzmir’i geride bırakarak 2’nci sıraya yerleşti” dedi.

Kocaeli çok büyüdü
Kocaeli’nin, son 15 yılda ihracatını 19 kat artırdığını, İzmir’inse sadece iki katlık artış gösterdiğini kaydeden Denizli, şöyle devam etti: “1996’dan bugüne Türkiye ihracatı yaklaşık 5 kat artarken, İzmir hayli geride kaldı. Bu göstergeler, gelecek açısından endişe verici. 1996’da biri çıkıp (İzmir ihracatta 4’ncü sıraya düşecek) dese herkes gülüp geçerdi. Biz, bugün, daha da gerileyebileceği uyarısında bulunuyoruz. Bunu önlemek için katma değeri yüksek ürünlere yönelinmeli.”

Marsilya gezisi
İZSİAD’dan 49 kişilik heyet, bugün, Fransa’nın Marsilya kentine gidecek. Başkan Denizli, “Gezilere Atina ve Pire ile başladık. Beş ülke, beş kent seçtik. Şimdi Marsilya’ya, daha sonra da İskenderiye, Beyrut ve Barcelona’ya gitmek istiyoruz. Akdeniz’de ticarette ortaklık sağlamak için gerçekleştirdiğimiz gezilere KOSGEB de destek oldu” dedi. Denizli, İzmir’in, Doğu Akdeniz ticaretine ağırlığını koyması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Başkan Kürüm’den gezi savunması
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, ABD ve Çek Cumhuriyeti’ne Mart ayı sonunda gerçekleştirilecek iş ve inceleme gezilerine, Türkiye’den 30’un üzerinde belediyenin katılacağını söyledi. Karabağlar Belediyesi’nin en düşük sayıyla gezilere katıldığını belirten Kürüm, “Belediyemiz borç batağında değil” dedi.

Belediyeler Birliği düzenledi
Washington DC Belediye Başkanlığı’nın daveti, Türkiye Belediyeler Birliği’nin organizasyonu ile düzenlenen ABD gezisini değerlendiren Başkan Kürüm, gezinin kentsel ve şehircilik projeleri üzerine araştırma ve inceleme yapmak üzere gerçekleştirileceğini söyledi. Kürüm, “Çek Cumhuriyeti’ne gerçekleştirilecek gezi ise yine Belediyeler Birliği’nin organizasyonu ve 20’den fazla belediyeden katılım var” diye konuştu.

FOÇA’DA SAHİLİN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR
Foça’da Demokrasi Meydanı ile Jandarma Komando Okulu arasında yer alan ve uzunluğu bir kilometreye bulan Küçükdeniz Sahil Caddesi (Reha Midilli Caddesi) sevgi yolu haline getiriliyor. İzmir Büyükşehir ve Foça Belediyesi’nin işbirliği ile hazırlanan proje çerçevesinde çalışmalar başladı. Yeni düzenleme ile Foça’nın en çok kullanılan sahil yolunda, binalardan itibaren 4 metrelik yaya kaldırımı, ortada ihtiyaç halinde ve belirli zamanlarda tek yönlü araç trafiğine açılabilecek 3.5 metrelik bir araç yolu, deniz tarafında yaya ve bisiklet yolları olacak. Malzeme olarak, Foça’da daha önceki düzenlemelerde kullanılan taşlardan yararlanılacak. Denize girilmesi için yapılan ağaç iskeleler kullanılmaya devam edilecek. Gezi tekneleri ve diğer küçük teknelerin bağlama yerleri toplanacak.