Ege İzmir iş dünyasından Gandi’ye ‘geçer not’

İzmir iş dünyasından Gandi’ye ‘geçer not’

11.12.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

CHP Lideri’nin, “Sıcak paraya, ithalata dayalı büyümeden vazgeçeceğiz. Aşırı değerli TL politikasını bırakarak liranın gerçek değerini bulmaya çalışacağız. Sanayicinin önünü açmak görevimiz” sözleri umut verici olarak nitelendirildi

İzmir iş dünyasından Gandi’ye ‘geçer not’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iki günlük İzmir temasları çerçevesinde Ege Bölgesi Sanayi Odası’nca düzenlenen toplantıya da katıldı. İzmir iş dünyası temsilcileriyle ilk kez buluşan Kılıçdaroğlu’nun ekonomiye bakış açısı ‘umut verici’ olarak nitelendirildi. CHP Lideri’nin özellikle, “Sıcak paraya, ithalata dayalı büyümeden vazgeçeceğiz. Aşırı değerli TL politikasını bırakarak liranın gerçek değerini bulmaya çalışacağız. Sanayicinin önünü açmak görevimiz” sözleri ilgi gördü. İşte görüşler...

Haberin Devamı

Üslubunu iyi buldum
Ender Yorgancılar (EBSO Yönetim Kurulu Başkanı): Üslubunu iyi buldum. Yeni yüzlerle yeni politikalar üretebileceği umudunu verdi. Sanayicilerde, bilgi sahibi olduğuna dair izlenim oluşturduğunu düşünüyorum. Görüştüğüm sanayiciler Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından memnundu.

Açıklamaları umut verici
Temel Aycan Şen (EGİAD Başkanı): Genç işadamları olarak beklentimiz ufuk açacak yeni stratejiler. Artık kavga üslubu istemiyor, sadece üretimin önünü açacak yeni dönüşümler bekliyoruz. Proje odaklı, detaylı bir sanayi stratejisine ihtiyaç var ve bu açılımları yapma azmi açısından Kılıçdaroğlu umut vericiydi.

İnandırıcı konuştu
Hilmi Uğurtaş (Atatürk OSB Başkanı): Çok beğendim. Bölgemizde üretim yapan sanayici arkadaşlarım da aynı şeyi söyledi. İnandırıcı bir konuşmaydı. Tarafsız olanlar, CHP’ye yakınlık duymayan işadamları bile beğendi. Öncelikle pozitifti ve sanayicilerin sıkıntılarını hissettiğine dair paylaşımcı üslubu etkiledi.

Haberin Devamı

Her kesimi bir araya toplaması sevindirici

Mustafa Kundakçı (Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi): Kemal Kılıçdaroğlu iki günlük süre zarfında toplumun her kesimiyle görüşmeye çalıştı. Bizi dinlemesi, bir araya toplaması memnuniyet verici. Kılıçdaroğlu’na, sendikalar ve taşeronlaşma konusundaki şikayetlerimizi ifade etmeye çalıştık. O da örgütlü toplum yaratacağının, sendikalar önündeki engelleri kaldıracağının ve taşeronlaşma konusundaki sorunları çözeceğinin sözünü verdi. Bunlar bize umut verdi.

Tabandan gelen değişim umudumuzu güçlendirdi

Ferdan Çiftçi (TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri): Kılıçdaroğlu’nun sendika ve meslek odalarıyla toplantı yapmasını çok olumlu bulduk. Toplantıda öncelikle salona söz verip, ardından kendi değerlendirmelerini ifade etmesi, olabildiğince çok kişiye söz vermeye çalışması olumluydu. Kılıçdaroğlu ve ekibinin tabandan gelen bir değişimi gerçekleştireceğine ve CHP’nin sosyal demokrat politikaları daha fazla ön plana çıkaracağına dair izlenimimiz güçlendi.

Güven duyduk, mutlu kaldık
Mehmet Tiryaki (EBSO Meclis Başkanı): Anlattığımızın anlaşılması ve karşılık bulması kadar güzel bir şey yok. CHP Lideri, her yönüyle olumlu hava yarattı. Güven duyduk, mutlu kaldık. Tarıma ve hayvancılığa dayalı sorunların çözümü için gelme sözü de verdi. Sektörün hemen harekete geçerek, bu daveti yapmaları gerekir. İzmir’in hep ön planda tutulması moral ve motivasyonumuzu artırıyor.

Yaklaşımı çok net ve açıktı
Kemal Çolakoğlu (İZKA Kalkınma Kurulu Başkanvekili): CHP’nin yeni genel başkanının açıklamaları benim için tatmin ediciydi. Yaklaşımı net ve açıktı. Ancak bu bakış açısını Meclis’e yasa önerileri götürerek pekiştirmeli. O zaman daha inandırıcı olacakları kanaatindeyim. Eğer mali af yasasını getiren CHP olsaydı, önemli bir adım atmış olurlardı. Sanayinin gerçekten bir dönüşüme ihtiyacı var.

Esnafa yaklaşımı mutlu etti
Zekeriya Mutlu (İESOB Başkanı): Sorunlarımıza yönelik düşüncelerini söyledi. Başta Hal Yasası, Hipermarket Yasası olmak üzere pek çok sorunumuzu aktardı. Sayın Kılıçdaroğlu’nun esnafın sorunlarına yaklaşımından memnuniyet duyduk. İnşallah çözümünde de katkı sağlar.

Sorunları tespiti yerinde
İlknur Denizli (İZSİAD Başkanı): Doyurucu bir konuşmaydı. Üç ay öncesine göre gelişmiş buldum. Özellikle sorunların tespiti konusunda doğru değerlendirme yaptığını düşündüm. Genel anlamda olumlu bir hakimiyet söz konsuydu.

Yeni bakış açısı getirdi
Hüseyin Porsuk (BASİFED Başkanı): İş dünyasına büyük umutlar verdiğini düşünüyorum. Altını çizdiği konular yeni bir bakış açısına işaret ediyor. Her şeyden önce tutucu bir yaklaşımı yoktu.Rahatlıkla güven yarattığını söyleyebilirim. Bazıları için önyargıları yıktığını düşünüyorum.

Ege’yi tanıyanı öne çıkarsın
Uğur Yüce (İşadamı): Küresellik hızlandıkça, Türkiye’nin değişmesi ve gelişmesi zorunlu. Ekonomi kadar siyaset de önemli. Sağlıklı politika, demokrasinin sürekli yeşermesi demektir. CHP Genel Başkanı’nın bu havayı yaratmak, yansıtmak için çabaladığına tanık olduk. Bu tür toplantıların ve kent ziyaretlerinin herkese, her kesime yararlı olduğuna inanırım. Sorunların çözümüne millet ortaklığı aranıyorsa, bu şekil görüşmelerin sık tekrarlanması dileğiyle, Kılıçdaroğlu’nun Ege’yi, İzmir’i bilen, tanıyan, teşhisi iyi koyan, tedavisinde etkin rol alacak isimleri ön plana çıkarmasını isterim. Kadın ve gençlere ağırlık verileceği sözü, farklı umutlar yarattı.

Kendini çok iyi hazırlamış
Cem Bakioğlu (İşadamı): Sayın Kılıçdaroğlu, liderlik konumu yeni olmasına karşın konulara hakimiyeti, sorunları net, kısa ve çarpıcı yönleriyle ortaya koyması, çözümlerinin bulunduğunu inandırıcı şekilde söylemesiyle güven verdi. Enerjiden dış borçlara, hipermarketlerden KOBİ’lere, özelleştirmelere kadar hemen her konuda yanıtları sıralaması kendini iyi hazırladığını da gösteriyor. Şahsen, yanlış düşündüğü noktayı bulamadım. Vergi affı konusunda adaletsizliğin kaldırılmasına ilişkin önerisinin de dikkate alınması gerekir.

İzmir ondan memnun kaldı
Samim Sivri (İşadamı): Başarılar diliyorum. Bir siyasi partinin güçlenmesi, farklı anlatım ve davranışlarla halkın önüne taşıması, iyi anlattığı gibi milleti ikna etmesi demokrasinin güçlenmesi demektir. Sayın Kılıçdaroğlu, kişilik yapısı, kendine özgü tavır ve davranışları, sorunları iyi tespit etmesi, beklentileri belirlemesi ve bunun için ortak çalışmalarda bulunma önerileri güven verdi. Sanayiden tarıma, enerjiden maliyeye her konudaki görüşünün tutarlı olduğunu gözlemledim. Tam anlamıyla yeterli olması için yeni kadrolarla, büyüme ve refahı artıracak politikalar yaratmaları lazım. Şahsi görüşüm: İzmir kendisinden memnun kaldı.

Tek kelimeyle harikaydı
Ceylan Şenocak (İşadamı): CHP Genel Başkanı’nı tek kelimeyle harika buldum. Net ve doyurucu mesajlarını kişilerin gözünün içine bakarak söylüyor. Ekonomik, sosyal, siyasi konuları herkesin anlayacağı sadelikle anlatıyor. Tabiri caizse, eveleme-geveleme yönteminden uzak. Bu söylemleri devam ettirmesi zaman içerisinde kendisine ve CHP’ye, sonuçta ülke siyasetine büyük puan yarar sağlayacaktır. Sayın Kılıçdaroğlu’nu İzmir iyi karşıladı. O da karşılığını verdi. Tabii önemli olan bunların sandığa yansınması. İzmir için güven verici kadrolar oluşturursa, mutlak beklediğini alacaktır.