Ege İzmir trafiğine akıllı sistem

İzmir trafiğine akıllı sistem

04.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

700 kameranın kullanılacağı sistemle, sürücüler trafik sıkışıklığından kurtulacak, kural ihlali yapanlar da anında belirlenecek. Sistemin ihalesi pazartesi yapılacak

İzmir trafiğine akıllı sistem



Dünyanın pek çok gelişmiş kentinde uygulanan akıllı, “Tam Adaptif Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi”ni Türkiye’de ilk kez İzmir’de devreye almak isteyen Büyükşehir Belediyesi, yeni trafik sistemini hayata geçirmek amacıyla 6 Ağustos 2012’de proje ve yapım ihalesi gerçekleştirecek. İhale ulusal ve uluslararası tüm isteklilere açık olacak.

Akıllı trafik yönetim sisteminde kavşaklar ve otoparklar, yaklaşık 700 kameranın kullanılacağı akıllı sistem ile yönetilecek. Kırmızı ışık, hız ve park ihlalleri, kurulan kameralar ile elektronik olarak denetlenecek. Kameralar ve sensörler aracılığıyla elde edilen trafik yoğunluk bilgeleri, cep telefonu, internet, oluşturulacak çağrı merkezi ve TV-radyolar aracılığıyla vatandaşların kullanımına sunulabilecek. Bu sayede hangi güzergahların daha yoğun olduğu bilgisine kolaylıkla ulaşılabileceği için vatandaşlar güzergah seçimi yapabilecek.

Akıllı kavşaklar
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kuracağı bu sistemde, yeraltına döşenen manyetik sensörler yardımı ile kavşaklara giren ve çıkan araçlar sayılabilecek. Yoğunluk bilgilerine göre sinyalize kavşak süreleri otomatik olarak sistem tarafından ayarlanacak. Bu sayede kavşaklardaki bekleme süreleri kısalacak.

Sistem içinde kurulacak “Elektronik Denetleme Sistemi” sayesinde ışık, hız ve park ihlali yapan araçlar, 163 adet tespit sistemi, kameralar ve sensörler aracılığıyla otomatik olarak tespit edilirken, 12 güzergaha kurulacak Hız Koridoru Sistemi sayesinde de kent içinde belirlenen güzergahlarda araçların ortalama hızlarının ölçülmesi sağlanacak ve hız kurallarını ihlal eden araçlar tespit edilebilecek. Kent içinde belirli noktalara yerleştirilecek trafik izleme kame­­raları aracılığıyla trafik görüntüleri canlı olarak Kontrol Merkezi’ne iletilecek ve anında müdahale imkanı kazanılacak.

Tam Adaptif Trafik Yönetim Sistemi sayesinde, kent içerisinde kullanılmakta olan 1500 otobüs, 100 ambulans ve 164 itfaiye aracı ile toplu ulaşım araçlarının kent trafiğine uyumu sağlanarak toplu ulaşım araçlarına öncelik verilecek.

Haberin Devamı

Araçlardaki yakıt harcaması düşecek

Sistemin devreye girmesiyle seyahat süreleri, kavşaklarda bekleme süresi ve kuyruk uzunlukları kısalacak. Ayrıca yeni sistem, yol kapasitelerinin yüksek verimde kullanılması, sürücü ve yaya trafik güvenliğinin artması, emisyon salınım oranlarının düşürülmesi, yakıt ve yedek parça harcamalarının azaltılması, seyahat sürelerinin kısaltılması, arıza tespiti ve en kısa sürede müdahalenin sağlanması gibi faydalar sağlayacak.