Ege İzmirli belediyeler Ak Parti kıskacında

İzmirli belediyeler Ak Parti kıskacında

30.11.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ak Partili 1442 belediyeden sadece 45’ine dava açılırken, 503 CHP’liden 50’si mahkemelik oldu. Bu CHP’li belediyelerden 20’sinin İzmirli olması “intikam alınıyor” yorumlarına neden oldu

İzmirli belediyeler  Ak Parti kıskacında

İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı incelemeler sonucunda Türkiye’de en çok İzmirli belediye başkanları hakkında dava açıldığı ortaya çıktı. 1442 Ak Partili belediyeden sadece 45’i hakkında dava açılırken, 503 CHP’li belediyeden 50’si davalık oldu. CHP’li belediyelerin 20’sinin İzmirli olması ise “Ak Parti iktidarı kendisine oy vermeyenleri cezalandırıyor mu?” sorusunu gündeme getirdi.

Baratalı önerge verdi
CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı konu ile ilgili olarak İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Önergeye verilen cevapta; imar ve ihale mevzuatına aykırılık, ruhsatlandırma işlemleri ve diğer konulardan dolayı dosyası yargıya intikal etmiş 135 belediye bulunurken, 5 başkan hakkında da mahkumiyet kararı verildiği açıklandı.
1442 Ak Partili belediye başkanından sadece 45 tanesi yargılandı. 503 CHP’li belediye arasından ise 50’si mahkemelik oldu. Ak Parti’nin, CHP’ye göre üç misli belediyesi olmasına rağmen, teftiş, araştırma, inceleme ve yargıya intikal oranı konusunda geride olması ayrımcılık yapıldığı yorumlarına neden oldu. Yargılanan 50 CHP’li belediyeden 20’nin İzmir’li belediyeler olması ise kuşkuları artırdı.

İzmirle uğraşıyorlar
CHP’li belediyelerin AKP kıskacı altında olduğunu ileri süren Baratlı, “Partizanlık yapıldığı görülüyor. En küçük bir olayda bile CHP’li belediyelerin üzerine giden hükümet, AKP’li belediyelerle ilgili ancak ayyuka çıkan konularda inceleme başlatıyor. Üstelik bu 50 CHP’li belediyenin 20’sinin İzmir’de olması da olayın bir başka boyutunu açığa çıkarıyor. AKP İzmir’le uğraşmaya devam ediyor. İzmirli belediyeleri soruşturma ve incelemelerle çalıştırmıyor, adeta boğuyor, baskı altın almaya çalışıyor” dedi.
Baratalı, “Teftiş, araştırma, inceleme ve yargıya intikal oranı konusunda belediyeler arasında ayrımcılık yapıldığı konusunda ciddi kuşkularımız var. Bu bir tesadüf müdür yoksa İzmir’in üzerindeki AKP’nin deyimiyle “kara bulutları kaldırmaya yönelik” hükümetin bir tasarrufu mudur?” diye konuştu.

İşte haklarında dava açılanlar
Büyükşehir, Balçova, Kemalpaşa, Bergama, Foça, Menemen,Urla, Konak, Çiğli, Karşıyaka, Selçuk, Bayındır, Aliağa, Torbalı, Tire, Seferihisar, Karaburun, Gaziemir, Güzelbahçe, Kınık.