Ege İZSU’dan, ‘ormana bedel’ bir yatırım

İZSU’dan, ‘ormana bedel’ bir yatırım

27.04.2017 - 04:08 | Son Güncellenme:

Çiğli Çamur Kurutma Tesisi’nden çıkan çamuru, yine aynı tesiste elde edilen biyogazla kurutan İZSU; Menderes Arıtması’ndaki çamuru kurutmak için de güneş enerjisinden yararlanıyor. 3 yılda 21.3 milyon lira tasarruf sağlayan iki tesisin, doğaya, ‘175 bin ağaç kadar’ katkı koyduğu belirtildi.

İZSU’dan, ‘ormana bedel’ bir yatırım

Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne taraf olan ve 2020’ye kadar kentteki karbondioksit salımını yüzde 20 oranında azaltmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi ile bu hedefine önemli oranda yaklaştı. 2014’te 71 milyon liralık yatırımla hizmete giren tesiste, çürütme esnasında oluşan biyogaz, yenilenebilir enerji kaynağı olarak çamurun kurutulma işleminde kullanılıyor. Üretilen biyogazın değeri yaklaşık 20 milyon lira oldu. Böylelikle karbon ayak izinde 40 bin ton azalma sağlanırken, yaklaşık 100 bin adet ağaç da doğaya kazandırılmış oldu. Çiğli’deki tesiste kurutulmuş çamuru, çimento fabrikalarında ek yakıt olarak değerlendiren İZSU, bu yolla da karbon ayak izinde 30 bin ton azalma sağlayarak, 70 bin adet ağacı daha doğaya kazandırmış oldu.

Haberin Devamı

Büyük tasarruf

Menderes Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde ise yılda 2 bin ton arıtma çamur güneş enerjisiyle kurutuluyor. 2014 yılı Ağustos ayında tesisin hizmete girmesiyle birlikte hem çamur nakliyesinden tasarruf sağlandı hem de arıtma çamurlarının güneşle kurutulması ile doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtların kullanımı engellendi; elektrik enerjisinden tasarruf edildi. 3 bin ton karbondioksitin atmosfere salımı engellenirken, buna eşdeğer olarak 4 bin 500 ağaç da doğaya kazandırılmış oldu.