Ege Japonların gemileri Aliağa’da sökülecek

Japonların gemileri Aliağa’da sökülecek

14.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bu ülkenin önde gelen denizcilik firmalarının temsilcileri, Hong Kong Sözleşmesi çerçevesinde Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’nde inceleme yaptı, yeşil ışık yaktı

Japonların gemileri Aliağa’da sökülecek

Japonya’dan bir heyet İzmir’e geldi, Aliağa’daki gemi söküm tesislerinde incelemelerde bulundu. Fıjı Katano (Classnk), Ikuo Kıtada (Sumitomo Mitsui Construction Co.), Kazuhito Kevin Shinoda (Mitsubishi Corporation), Koichi Shinohara ve Yasutaka Mitani Haruko İmoto’dan (Tsuneishi Holdings) oluşan heyet, ömrünü tamamlamış Japon gemilerin Aliağa’da sökümüne yeşil ışık yaktı.
Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, Hong Kong Sözleşmesi’ne imza atmış tek gemi sökümcü ülke olan Türkiye’nin uluslararası alanda itibarının yüksek olduğunu ve dünyanın ilgisini çektiğini söyledi.
Şimşek, “Dünyada çok az ülke gemi geri dönüşüm işi yapıyor. Ama baş aktörler Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Çin ve Türkiye. Biz bu ülkelerin en üstündeyiz. Burada bulunan heyet de bunu ifade etti. Gemi söküm sektörü olarak yeşil bir sektör olduğumuzu kendilerine ispat ettik” dedi.

20 milyon $’lık yatırım
GEMİSANDER’in, Türkiye’nin tek gemi söküm tesislerine sahip olduğunu, uluslararası sözleşmelerden doğan tüm çevre hükümlerini yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırımla yerine getirdiğini bildiren Adem Şimşek, ekledi:
“İnsan ve çevre sağlığını koruyucu yatırımlarımıza 2004 yılından bu yana hız verdik, halen de devam etmekteyiz. Japon heyet de tesislerimizdeki çevreye duyarlılığı gözleriyle gördü. Takdirlerini dile getirdi.”


‘Hiçbir engel yok’

Heyet adına açıklama yapan Classnk firması temsilcisi Fıjı Katano, tesislerin çevre yatırımlarından etkilendiklerini söyledi. Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Çin’de de incelemelerde bulunduklarını belirten Katano, “Oralarda gördüğümüz manzara iyi değildi. Türkiye, uluslararası sözleşmeden doğan tüm yaptırımları fazlasıyla yerine getirmiş. Japon firmalarının ömrünü tamamlamış gemilerinin burada
çevreye duyarlı bir şekilde sökülmesi için hiçbir engel yok” dedi.