Ege Kalp pili, yaşamın kalitesini artırıyor

Kalp pili, yaşamın kalitesini artırıyor

07.10.2017 - 03:24 | Son Güncellenme:

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Öztürk, kalp pillerinin hastaların yaşam kalitesini artırdığını belirtti, “Hastalar, gelişen teknolojiyle kısa bir süre içinde iyileşiyor” vurgusunu yaptı

Kalp pili, yaşamın  kalitesini artırıyor

Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Öztürk, kalp pillerinin ritim bozukluklarında hastanın kalp hızını normale çeviren ve yaşam kalitesini artıran sistemler olduğunu vurguladı, kalp pillerimim omuzun alt bölgesine yerleştirildiğini söyledi. Ani kardiyak ölümlerin dünya genelinde önde gelen ölümler arasında yer aldığını belirten Dr. Öztürk, “Bu ani kardiyak ölümün sık nedeni ani gelişen öldürücü hızlı ritim bozukluğudur. Bu durumda hastalara şok yapılması gerekiyor. Ancak bugün kardiyologlarda dahil olmak üzere kimsenin evinde bu şok sistemleri bulunmuyor. Ani ritim bozukluğu yaşama riski yüksek hastalar için şok pilleri geliştirildi. Bu sistem kalbi sürekli dinliyor ve bir ritim bozukluğu yokken devreye girmiyor. Ne zaman ki ölümcül ritim bozukluğu oluşuyor o zaman sistem devreye giriyor ve kalbe uygun şok vererek normal ritmine döndürmeye çalışıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Pil kime takılır?

Hastalara kalp pili takılmasına karar vermek için uluslararası kriterlerin geliştirildiğini belirten Dr. Ali Öztürk, “Normal durumlarda kalbin çalışması yüzde 55-77 iken kasılma gücü yüzde 40’ın altına indiğinde kalp yetmezliğinden bahsediyoruz. Bu hastalarda normal EKG ve 24 saatlik EKG’lerinde bu ritim bozukluklarını görürsek ve hastanın bayılma gibi şikâyetleri varsa şok pilleri takılabiliyor” şeklinde konuştu.

Dr. Öztürk, gelişen teknolojiyle beraber hastaların aynı gün bile taburcu edilebildiğini, MR’a dahi girebildiklerini ve uçak yolculukları yapabildiğini ifade etti.