Ege Kamu yerine neden şahıslara sattınız?

Kamu yerine neden şahıslara sattınız?

16.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

115 dönümlük spor alanının satılıp imara açılmasını yadırgadığını belirten Aziz Kocaoğlu, “Madem kamu menfaati önemseniyor, kamuya terk edilmesi gereken alanlar daha en başında, 2011 yılında neden şahıslara satıldı?” diye sordu

Kamu yerine neden şahıslara sattınız

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Mavişehir’deki 115 dönümlük spor alanının önce TOKİ tarafından satılması sonra yüzde 25’inin İller Bankası’na bağışlanması ve imara açılması için plan yapılmasıyla ilgili tepki gösterdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Kocaoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İller Bankası’na 10 soruyla yanıt verdi. Yapılan işlemi ‘hülle’ olarak tanımlamanın doğru olup olmadığını soran Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, planlama çalışmasıyla mağdur olmuş vatandaşların sorununu, Mavişehir’de yaşanan son örnekten hareket ederek, tıpkı Bakanlığın yaptığı planlama gibi bir yöntemle çözmesi mümkün müdür?” dedi.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı son toplantısına bu hafta Mavişehir’deki 115 dönümlük spor alanının imara açılması için plan çalışması ve tartışmaları damgasını vurdu. Kocaoğlu, “Söz konusu araziye stat da yapılmasıyla ilgili geçmişte yapılan planlama vardı. Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olan Başbakan Binali Yıldırım, konuyla ilgili basına ‘Bizim karışık kuruşuk işlerle işimiz olmaz’ demişti. Basın, Yıldırım’ın söz konusu araziye imara sıcak bakmadığını belirterek ‘Spor alanına konut alanı karşılığında yapılacak dev stat projesine hükümet kanadından vize çıkmadı’ yazmıştı” dedi.

‘Açıklamalar çelişkili’

Bakanlık’ın açıklamasında, “Bu parseller, İller Bankası’na bağış olarak verilmiştir. Zaten atıl bir alandı. Şimdi parselin yüzde 70’i bedelsiz olarak kamuya terk ediliyor. Kalan 37 bin metrekareyi de imara açıyoruz. İller Bankası’nın buradan elde edeceği gelirin yarısını kentsel dönüşüm özel hebasına aktaracağız. Yani bu işte kamu menfaati var” denildiğini belirten Kocaoğlu, açıklamanın kendi içinde çelişkiler içerdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Meclis aracılığla, İzmirlilerin konuyla ilgili bilgi sahibi olması için bazı sorular hazırladığını belirten Başkan Kocaoğlu, konuyla ilgili 10 soru yöneltti.

10 SORU

1. Madem kamu menfaati önemseniyor, öyleyse TOKİ tarafından kamuya terk edilmesi gereken alanlar daha en başında, 2011 yılında neden şahıslara satıldı?

2. İller Bankası’na yapılan bağışın, arsa sahiplerinin parsellerini imara açma çabalarından bugüne kadar bir sonuç alamamalarıyla ilgisi var mıdır yok mudur?

3. Tüm bu yapılanları ‘hülle’ olarak tanımlamak doğru mudur, değil midir?

4. İmarsız bir arazide kamuya bağış yöntemiyle alınacak imar hakkının ‘kamu yararı’ şeklinde sunulmasıyla, benzer girişimlerin çoğalacağı hiç düşünülmemiş midir?

5. Bu alışverişte devlet kurumlarının kaybedeceği itibar neden göz ardı edilir?

6. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratları, Sayın Bakan Mehmet Özhaseki’nin “En büyük hırsızlıklar, kötülükler, belalar imardan geliyor” hassasiyetinden habersiz midir ki, bağışla birlikte gelen plan çalışması ‘kamu yararı’ olarak sunulmaktadır?

Haberin Devamı

7. Pek çok özel şahısın planlamayla değerlendirilemez hale gelen arazisi yıllardır dururken ve bunlara bir çare bulunmazken, kamuda olup satılan ve sonra tekrar kamuya bağış yapılan arazilerin planlanarak sahiplerine ekstra kazanç sağlanması ne derece adildir?

8. Eğer amaç mağduriyetlerin giderilmesiyse, tek tük parsellerin imara açılması yerine ülke genelinde bir mevzuat değişikliği yapılarak planlama yüzünden mülkiyet hakkını kullanamayan tüm kişi ve kuruluşların mağduriyetinin ortadan kaldırılması daha doğru olmaz mı?

9. İmar mevzuatında yapılacak böyle bir değişikliğin, aynı zamanda kamu kurumları üzerindeki kamulaştırma yükünün de ortadan kaldırılması anlamına geleceği neden düşünülmez?

10. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, planlama çalışmasıyla mağdur olmuş vatandaşların sorununu, Mavişehir’de yaşanan son örnekten hareket ederek, tıpkı bakanlığın yaptığı planlama gibi bir yöntemle çözmesi mümkün müdür?”

Haberin Devamı

‘Vatandaş 40-50 senedir bekliyor’

İzmir Büyükşehir’in 40-50 milyar liralık plandan dolayı kamulaştırması gereken gayrimenkuller olduğunu kaydeden Aziz Kocaoğlu, “Buna göre Merkezi Hükümetinkini tahmin edin. Mavişehir’de yapılan planlamada bu vatandaşlar mağdursa, 40-50 senedir bekleyen insanlar katbekat mağdurdur. Planın yasal mevzuatı yoktur” dedi.

İZDENİZ yanıtı: Ücretleri kıyaslayın

AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, 12 Temmuz’da başlayan İZDENİZ grevi nedeniyle, İzmir’de deniz ulaşımında 1 milyon liralık zarar oluştuğunu öne sürdü. Bu tutarın işçilerin istediği toplam zam oranını geçtiğini savunan Doğan, “Yanlıştan dönün. Masa başında uzlaşarak sağduyu barış ile sonlandırın” dedi.

‘Neti 3.500’den fazla’

Başkan Kocaoğlu, Bilal Doğan’a verdiği yanıtta, TÜRK-İŞ ile Hükümet arasında 190 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşmede ilk yıl yüzde 12,5, ikinci yıl yüzde 7 zam öngörüldüğünü söyledi. Bu sözleşmedeki işçilerin brüt maaşlarının 2 bin ile
2 bin 500 lira arasında değiştiğini belirten Kocaoğlu şunları söyledi:

Haberin Devamı

“İZDENİZ’deki arkadaşlar bunu baz alarak istekte bulunmuşlardır. Bizim istisna olan 3-5 kişi haricinde yaptığımız ödemelerin neti 3 bin 500 liranın üzerindedir. İzmir Büyükşehir’in aynı işkolundaki şirketlerinde verdiği ücreti, diğer verilen ücretlerle kıyaslarsanız, anca ondan sonra burada ‘grev’ diye söze girersiniz.”