Ege Karşılıksız çeki yasa artıracak

Karşılıksız çeki yasa artıracak

30.01.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

EBSO Meclis Üyesi Salih Esen, “Kanunun acilen revize edilmesi gerekiyor. İddia ediyorum, bu yasa ekonominin önünü açmayacak, daha da kısacak” sözleriyle uyardı

Karşılıksız çeki yasa artıracak

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi, Esen Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, 2009’da yüzde 24 oranında artan karşılıksız çeklerin Yeni Çek Yasası’yla daha kötü boyutlara ulaşacağını öne sürdü. Yeni yasanın borçlu ve alacaklıyı mağdur edecek şekilde düzenlendiğini savunan Esen, “Acilen revize edilmesi gerekiyor. İddia ediyorum, bu yasa ekonominin önünü açmayacak, daha da kısacak” dedi.
Çek kullanımının azalmasıyla piyasada senet dönmeye başladığını dile getiren Salih Esen, “Yüzde 24 bile çok çarpıcı bir rakam ve piyasaların ne kadar felç olduğunun göstergesi. Bu durum ayrıca her iki tarafı da mağdur etmeyecek bir çek yasasının bu ülke açısından ne kadar önemli olduğunun kanıtı. Türkiye’de daha çağdaş bir çek yasası olmalı. Ancak bu yasaya da yön verecek bir ticari yasaya ihtiyaç var. Dört yıldır bekleyen Türk Ticaret Kanunu düzenlenirse çek kullanıcıları da daha dikkatli davranmak zorunda kalacak” diye konuştu.

Sanayici olarak elimiz taşın altında
Bu tür düzenlemelerin sonucunda piyasaların en azından vadeli işlemlerde daha fazla güven duyacağını vurgulayan Esen, şöyle devam etti: “Biz, eli taşın altında olan sanayiciler olarak çekin itibarının giderek azaldığını ve böyle giderse azalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Yeni yasayla çekin itibarı daha da iki paralık olmuştur. Borçlu alacaklısına danışmadan iki satırlık taahhüt vermek suretiyle hakkındaki tüm işlemleri durduruyor, hapisteyse oradan da çıkabiliyor. Ancak taahhütlerini yerine getirmezse neyle karşılaşacağı hususunda belirli birşey yok.”