Ege Keçi ıslahı, hayvancının yüzünü güldürüyor

Keçi ıslahı, hayvancının yüzünü güldürüyor

27.02.2018 - 00:54 | Son Güncellenme:

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlanan ‘kıl keçisine saanen keçisi’ uygulaması, ilk meyvelerini vermeye başladı. Pilot il olarak seçilen İzmir’de 305 oğlak elde edildi. Projeyle süt verimi de artacak

Keçi ıslahı, hayvancının yüzünü güldürüyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından orman köylerinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşların ekonomik seviyelerini iyileştirmek amacıyla “Kıl keçisine saanen keçisi uygulaması” için pilot il seçilen İzmir’de üreticiler, ilk oğlaklarını aldı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “ORKÖY” projeleri kapsamında pilot il seçilen İzmir’in orman köylerinde tespit edilen 16 aileye geçen yıl mayıs ayında yüzde 100 hibe olarak 180 bin lira değerinde 133 Saanen tekesi dağıtıldı. Başlayan ıslah çalışmalarının ardından orman köylüleri, projenin ilk meyveleri olarak 305 oğlak elde etti.

Haberin Devamı

Hayat şartları iyileşiyor

İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, teşkilat olarak orman içerisinde yaşayan vatandaşların hayat şartlarını iyileştirmek amacıyla ORKÖY projelerini uyguladıklarını, bu projelerden birinin, kıl keçisini ıslah etmek olduğunu söyledi.
Islah neticesinde üreticinin alacağı süt miktarını arttırmayı hedeflediklerini anlatan Aybal, “Ziraatçı arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre, 1,5 ila 2 litre arasında süt verimi olan kıl keçisinin 2-2,5 litreye nasıl çıkarabiliriz ile bu proje başladı. 16 aileye 133 tane teke hibe ettik, şu anda da bunun ürünlerini almaya başladık. Bu 16 ailenin bazı ailelerinde yeni nesil oğlaklar dünyaya gelmeye başladı. Şu ana kadar 300 oğlak olduğunu tespit ettik. Buradaki gayemiz vatandaşlarımızın gelirini arttırmak, orman köylerinde yaşayan vatandaşların ekonomik girdisi iyi olursa oradaki ormanların korunması yönünde bizim için katkısı daha fazla olur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Projenin sonuçlarının, 2 yıl içerisinde alınacağını kaydeden Aybal, buna göre Bakanlık tarafından diğer bölgelere uygulanmasıyla ilgili kararın verileceğini aktardı.