Ege Kentin lezzetleri gün yüzüne çıkıyor

Kentin lezzetleri gün yüzüne çıkıyor

18.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Kentin lezzetleri gün yüzüne çıkıyor

İzmir’in zengin mutfağı Konak’ta bugün başlayacak ve üç gün sürecek ‘Mutfak Konak: İzmir Lezzetleri Festivali’yle gün yüzüne çıkıyor. Festival, Kemeraltı Çarşısı içindeki Abacıoğlu Han’da düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Toplantıya ev sahipliği yapan Başkan Sema Pekdaş, göreve gelir gelmez kurdukları Kent Tarihi Birimi çatısı altında kent turları yaparak İzmirlilere ne kadar zengin bir tarihte, pek çok kültüre ev sahipliği yapan bir şehirde yaşadıklarının farkına varmalarını sağladıklarını dile getirdi, “Kent tarihinin en büyük ayaklarından biri de mutfak ve lezzetlerdir. Akdeniz, Ege Mutfağı’nın en güzel tatlarını biz bu mutfaklarda yaşıyoruz. Tarladan topladıklarında zengin mutfaklar yaratanların yaşadığı yer burası. Ege’nin, Akdeniz’in, İzmir’in bu kültürünün gelecek nesillere ulaştırılması bizim için de bir borç” diye konuştu.

Haberin Devamı

İki yeni mutfak

Gelecek yıllarda da sürdürülecek olan festivalle birlikte açılışı yapılacak Kemeraltı Çarşısı içindeki Konak Mutfak Atölyesi sayesinde yemek kursları verileceğini de kaydeden Pekdaş, “Geleneksel değerlerimize sahip çıkmamız, bu dayanışma kültürünü yaşatmamız gerekiyor. Bir arada dayanışarak bu toprakların kadim geleneğini yaşatmak istiyoruz. Bu etkinliğin bir başlangıç olarak İzmir’e tat getirmesini diliyoruz” diye konuştu. Sokak lezzetleri ile saklı kalmış ve unutulmaya yüz tutmuş lezzetler festival kapsamında kentlilerin beğenisine sunulacak. Bu yıl ilki düzenlenecek festivalde yerel tatların sunumu yapılacak, ünlü şefler ve alanlarında uzman kişilerden atölye çalışmaları, söyleşiler, tadım etkinlikleri, yarışmalar ve dinletiler gerçekleştirilecek. Festivalle birlikte aynı zamanda Konak Belediyesi’nin Tarihi Kemeraltı Çarşısı içinde faaliyete geçirdiği iki yeni mekanda hizmet vermeye başlayacak. ‘Mutfak Konak’ bünyesinde Abacıoğlu Han içinde ve 1. Beyler Caddesi’ndeki 847 Sokak’ta bulunan mutfak İzmirlilerin kullanımına sunulacak.

Haberin Devamı

GastroFest’te geri sayım başladı

İzmir ilk kez çok kültürlü yapısını yansıtacak bir gastronomi festivaline ev sahipliği yapacak. Alsancak Tren Garı’nda 21 Ekim’de kapılarını açacak “İzmir GastroFest” yerli, yabancı ünlü şefleri, yemek yazarlarını ve akademisyenleri buluşturacak. İzmir’in simgelerinden boyoz, söğüş, kumru, gevrek gibi sokak lezzetlerinin ikramıyla başlayacak olan festivalde Müge Akgün moderatörlüğünde ‘Göç İle Şekillenen İzmir Mutfağı’ paneli düzenlenecek.

Uzman isimlerden söyleşiler

Festivalin konukları ve konuşmacıları arasında Yunanistan’ın ünlü şefi Atina‘da Vezene restoranının sahibi Ari Vezene, İsrail’in tanınmış restoranlarından Eucalyptus’un sahibi ve şefi Moshe Basson, Parabere Forum’un kurucusu, gastronomi dünyasının en etkili kadınlarından, yeme-içme yazarı Maria Canabal gibi alanında uzman kişiler katılacak.