Ege ‘Kentsel dönüşüm bina yıkmak değil’

‘Kentsel dönüşüm bina yıkmak değil’

27.09.2017 - 06:07 | Son Güncellenme:

Alsancak Rotary Kulübü’nün konuğu olan Ege-Koop Başkanı Aslan, kentsel dönüşümün önemine vurgu yaptı, “1.5 milyon vatandaş risk altında” dedi

‘Kentsel dönüşüm bina yıkmak değil’

Alsancak Rotary Kulübü’nün düzenlediği toplantının konuğu Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan’dı. Alsancak Rotary Kulübünün Başkanı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Tranvatoloji Anabilim Dalında Öğretim Üyesi olan Prof.Dr.Kemal Aktuğlu’nun yönetimindeki toplantıda Aslan, kentsel dönüşüm kavramı, İzmir’deki kentsel dönüşüm uygulamaları ve İzmir’in deprem riski ile Ege-Koop’un bu konudaki çalışmaları hakkında konuştu.

Haberin Devamı

Deprem bölgesi

Aslan, “Kentsel dönüşüm, bozulma ve çökme olan kentsel alanın ekonomik, sosyal, fiziksel ve çevresel konularının kapsamlı ve bütünleşik yaklaşımlarla iyileştirilmesine yönelik olarak uygulanan stratejik ve eylemlerin bütününü ifade eden bir yöntemdir” dedi.

Aslan, İzmir ve Ege’nin Güney Anadolu deprem fay hattı üzerinde olduğunu, bu nedenle sık sık deprem sarsıntılarıyla karşı karşıya olduğunu vurguladı. İzmir’de şu ana kadar elle tutulur bir çalışma yapılmadığını belirten Ege-Koop Başkanı, sözlerine şöyle devam etti: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesine yasal olarak tanınan yetkiler her iki kurum tarafından da amacına uygun kullanılmamaktadır. Ayrıca; kentsel dönüşüm herhangi bir binayı yıkmak yerine yenisini yapmak değildir.

Haberin Devamı

‘Operasyona hazırız’

Kentsel dönüşüm her şeyden önce ada, parsel veya mahalle bazında, bütüncül anlayışla ve kentleşme kurallarına bağlı olarak fiziki ve sosyal, altyapı ve diğer donatılarla birlikte yapılmalıdır. Deprem değil çürük riskli binalar öldürür.” Aslan, Ege-Koop olarak kentsel dönüşümde her türlü operasyona hazır olduklarını, fakat Büyükşehir Belediyesi ve hükümet yetkililerinden bu konuda herhangi bir çağrı alamadıklarını belirtti.

Yardım çağrısı

İzmir’in gecekondulaşma, kaçak yapılaşma ve deprem riski ile karşı karşıya olduğunu anlatan Aslan, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıklamalarına göre İzmir’de gecekondu sayısı 300 bine ulaşmıştır. Kaçak yapı sınıfına giren ve cezalı duruma düşen 20 binin üzerinde bina bulunmaktadır. Bu tabloda kentte yaklaşık 1,5 milyon vatandaşın risk altında olduğunu göstermektedir” diye konuştu.