Kırmızı döviz

Egenin bir çok yerinde bu günlerde tarlalar kıpkırmızı. Sergilerde domatesler kurutuluyor, Kuzey Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor

Kurutulmuş domates Egenin ihraç ürünlerinden biri. Yemeklere, pizzalara konan, sos yapımında kullanılan ürün için bu günler kurutma mevsimi. Menemen, Foça, Torbalı gibi İzmirin çevre ilçe, belde ve köylerinde kesilerek serilen domatesler aynı zamanda güzel görüntüler oluşturuyor. 6 - 7 günde kuruyan domateslerin yerine hemen yenileri konurken, işçiler, "Kızgın güneşin altında kan kırmızı kurutulmuş döviz için çalışıyoruz" diyor. Kurutma mevsiminin temmuz ortasında başlayıp, bu ayın sonunda kapandığını söyleyen kuru domates üreticilerinden Celepler Gıdanın Ziraat Teknisyeni Ayhan Vuranel, şu bilgileri verdi: "Kurutulmuş domatesin en iyi alıcısı tazesinin üretilmediği Kuzey Avrupa ülkeleri. Akdeniz ülkelerinde de çok kullanılan bir ürün. Domates dalından koparıldıktan sonra yıkanıyor, beyaz örtülü boş tarlalarda ortadan ikiye kesilerek güneşte kurumaya bırakılıyor. Hava durumu ürünün elde edilmesi süresini çok etkiliyor. Kızgın güneşte hafif rüzgarla domates 5 - 7 günde kuruyor. Kurutma 2 türlü yapılıyor birincisi tuzlama, diğeri ilaçlı kurutma.Biz tuzlamayla kurutuyoruz. Ardından kurutulmuş domates ayıklamadan geçiriliyor, sterilizasyona tabi tutuluyor. Sonra da müşterinin isteğine göre ister vakumlu paketle ister zeytinyağı içinde baharatlı şekliyle hazırlanıp, ihraç ediliyor. 15 kilogram yaş domatesten bir kilo kuru domates elde ediyoruz." Kızgın güneşin altında

Bolu'da şüpheli çanta alarmıBolu'da, kentin en işlek meydanında unutulan sırt çantasını görenler durumu polise bildirdi. Çevre güvenliğinin sağlanmasının ardından bomba imha uzmanınca fünye ile patlatılan çantanın içinden defter ve kitap çıktı.
22 Ekim 2019 Magazin Bülteni.

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber