Ege Kocaoğlu: Arsenik sorunu kalmayacak

Kocaoğlu: Arsenik sorunu kalmayacak

01.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Başkan, verdikleri sözleri tek tek yerine getirdiklerini söyledi. “Menemen, Halkapınar ve Manisa’da 3 arsenik arıtma tesisi yapıyoruz. Kenti susuz bırakmayacağız. İzmir, Türkiye’ye örnek olacak” dedi

Kocaoğlu: Arsenik sorunu kalmayacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kenti susuz bırakmamak amacıyla temmuz ayında açıkladıkları önlemler paketinde yer alan tüm projeleri, adım adım hayata geçirdiklerini söyledi. Kocaoğlu, “15 milyon Euro’luk yatırımla Menemen, Halkapınar ve Manisa’da 3 arsenik arıtma tesisi inşa ediyoruz. İlk etapları, aralığın ortasında devreye girecek. Bunlar tamamlandığında, arsenik sorunu bitecek. İzmir, Türkiye’ye örnek olacak” dedi.
Acil önlem paketinde yer alan ve kente saniyede bin 200-bin 500 litre su kazandıracak yeni kuyularla ilgili bilgi veren Kocaoğlu, “Menemen, Sarıkız ve Halkapınar’da 25 kuyunun sondajını tamamladık. Menemen’deki 5 kuyumuz işletmeye alındı. Gerekli hazırlıkları tamamlayıp projesini de hazırladıktan sonra, şimdi de Ayrancılar’daki boşa akan kaynak suyuyla Oğlananası kuyularının suyunu Tahtalı Barajı’na taşıyoruz” diye konuştu.
İzmirlilere su sıkıntısı yaşatmamak için her türlü çabayı gösterdiklerini kaydeden Kocaoğlu, “Yaşanan kuraklık nedeniyle ilçe ve beldelerimizde kuyular devre dışı kalıyor. Hemen olaya müdahale edip kısa sürede yeni kuyular açıp, su veriyor ve sorunu çözüyoruz. Bu amaçla 80’e yakın kuyu açtık” açıklamasını yaptı.
Hazırladıkları “kuraklıkla başa çıkma stratejisi” doğrultusunda kısa, orta ve uzun vadede yapacakları çalışmaları planladıklarını ve aynı hedef doğrultusunda hızla ilerlediklerini kaydeden Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

DSİ’yle protokol yapıldı
“Su kaynaklarının artırılmasına yönelik yeni yatırımlar kapsamında Çamlı, Bostanlı ve Değirmendere olmak üzere 3 yeni baraj projesi hazırladık. Ancak bürokrasiyi aşamadığımız için bu projeler bekliyor. İnşaatı halen süren ve İzmir’e yılda 60 milyon metreküp ilave su sağlayacak Gördes Barajı’nın 110 kilometrelik isale hattı ve arıtma tesisinin projesini yapıyoruz. Arıtma tesisinin de yapımını üstlendik. Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yeterli ödeneği olmadığı ve bizim de bu suya ihtiyacımız olduğu için DSİ ile protokol yaptık. Manisa Muradiye’deki arsenik arıtma tesisimize kadar yapılacak 32 kilometrelik hatla barajdan kente verilecek suyu Çiğli’deki Cumhuriyet Deposu’na getirmek mümkün. Bununla ilgili de çalışmaları yürütüyoruz. Kente yeni su kaynakları sağlamak için çalışılırken, su kaynaklarının ve çevrenin korunması, turizmin geliştirilmesi ve tarımsal üretimde verimliliğin artırılması için 12 adet arıtma tesisi yapıyoruz. Deniz, nehir ve tarım alanlarını kirlilikten kurtaracak projelere 200 milyon YTL’lik kaynak ayırdık.”

68’lilerden Başkan’a destek var
68 Platformu üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yerel seçimler öncesi destek verdi. Platformdan yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Aziz Kocaoğlu’nun yeniden büyükşehir belediye başkanlığına aday gösterilmesi bizi sevindirecektir. Böylece mahkemelerde kirli dosyaların uçuşmadığı, şeffaf, dürüst ve şaibesiz demokrat bir belediyeyle 5 yıl daha yönetileceğiz. Barış ve kardeşlik içinde, omuz omuza vererek çok çalışmalıyız. Çünkü tehlikenin farkındayız. Demokrat, laik ve Atatürkçü yapısıyla tüm İzmirlilerin de tehlikenin farkında olduklarına ve çalışmalarımıza katkı koyacaklarına inancımız tam.”
İZMİR Milliyet