Ege Koruma Kurulu Konak Tüneli’ne onay verdi

Koruma Kurulu Konak Tüneli’ne onay verdi

24.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Temeli Denizcilik, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından atılan ancak meslek odalarının karşı çıkması nedeniyle yapımı yılan hikayesine dönen Konak Tüneli ile ilgili gelişme yaşandı.

Koruma Kurulu Konak Tüneli’ne onay verdi

İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, projeyi onayladı.

Önce reddedildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, imar planlarına işlenebilmesi için SİT kurulu onayı istediği proje ilk değerlendirme toplantısında, proje dosyasında eksik bilgiler yer aldığı gerekçesi ile İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nca onaylanmamıştı. Kurul, projeyi ikinci kez masaya yatırdı. Karayolları Genel Müdürlüğü, projeye dayanak olması gereken bilgi, belge ve etütleri rapor halinde kurula sundu. İncelemelerini tamamlayan kurul üyeleri, İzmir’e vizyon kazandıracak projeyi yapıma uygun bularak onayladı. Gerekçede, ‘koruma amaçlı planlara aykırı bir detay tespit edilemedi’ dendi. SİT kurulu tarafından verilen bu karar, yapımı yılan hikayesine dönen projenin de önünü açtı. Kurulu’un, projeye onay vermesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘SİT şartı’ da yerine getirilmiş oldu. Bundan sonraki süreçte, Büyükşehir, projeyi 1/5 binlik imar planlarına dahil edecek. Planların tamamlanmasından sonra tünele ilk kazma vurulacak.

130 milyona mal olacak
Meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının karşı çıktığı Konak Tüneli Projesi’nin önü bu kararla açılmış oldu. AKP’nin 35 projesi arasında yer alan proje, 130 bin liraya mal olacak. Proje hayata geçirildiğinde, şehir içi trafiğin rahatlaması bekleniyor. Tünel, 1570 metresi çift gidiş gelişli olmak üzere toplam 2 bin 750 metre uzunluğunda inşa edilecek ve 2014 yılında bitirilecek.