Ege Köy enstitülerinin kuruluşu kutlandı

Köy enstitülerinin kuruluşu kutlandı

20.04.2009 - 01:07 | Son Güncellenme:

Karşıyaka Belediyesi, köy enstitülerinin 69’uncu kuruluş yıldönümünü çeşitli etkinliklerle kutladı. Önce bu okulların mezunlarıyla Atatürk Anıtı önünde buluşuldu, saygı duruşunda bulunuldu.

Köy enstitülerinin kuruluşu kutlandı

Daha sonra “Köy enstitüsü-laik ve demokratik eğitim” konulu panel gerçekleştirildi. Eğitimci-yazar Asaf Aktan, eğitimci-şair Kazım Arık’la eğitimci-denetçi Süleyman Koyuncu konuşmacı olarak katıldı. Oturum başkanlığını eğitimci-folklör derleyicisi Kadir Ak yaptı.
Asaf Aktan, köy enstitülerinin Atatürk’ün direktifleriyle, zamanın Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan tarafından kurulduğunu ifade etti, “Ülkede o yıllarda en büyük sorunun eğitimsizlik olmasından dolayı hayata geçirildi, eğitimciler yetiştirildi” diye konuştu.
Süleyman Koyuncu, Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü’nün çalışmalarına değindi, ziraat başta olmak üzere çeşitli iş kollarından güzel sanatlara kadar eğitim verildiğini vurguladı. Kazım Arık da şunları söyledi: “Köy enstitülerinden yetişenler aslında çok daha iyi yerlere gelmeliydi. Cumhurbaşkanı veya bakan olmaları gerekirdi. Ama ne yazık ki bu gerçekleşmedi. Eğer böyle olsaydı daha farklı Türkiye olurdu, yabancı devlet adamları bize akıl almaya gelirlerdi.”

Haberin Devamı

‘Kapatılması aydınlanmayı etkiledi’
Ege Öğretim Elemanları Derneği (EGODER), “Eğitim, bilim ışığında köy enstitüleri” konulu sempozyum düzenledi. Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar Kültür Merkezi’ndeki etkinlik TOBAV Korosu’nun mini konseriyle başladı.
EGODER Başkanı Prof. Dr. Necla Nişli, kuruluşunun 69’uncu yılı kutlanan köy enstitülerinin kapatılmasının aydınlanmanın önünde bir engel olarak günümüze kadar etki ettiğini söyledi. Prof. Dr. Nişli, şöyle konuştu:
 “17 Nisan 1940 tarihinde kurulan köy enstitüleri, basit birer okul değildi. Köylünün aydınlatılmasını görev sayan, uygun yöreleri tarım konusunda bilinçlendiren, teknolojiyle bütünleşmesini sağlayan, çeşitli meslekler kazandırmayı amaçlayan eğitim-öğretim kurumlarıydı. Türk eğitim sistemine çok büyük katkısı oldu.”
Sempozyumda, “Köy enstitülerinin dayandığı düşünsel temeller ve kuruluş evresi”, “Köy enstitülerinin dayandığı düşünsel ve tarihi temeller”, “Köy enstitülerinin tarihselliği ve güncelliği” konulu sunumlar da yapıldı.