Ege Kruvaziyerdeki artış Bakanı da şaşırttı

Kruvaziyerdeki artış Bakanı da şaşırttı

05.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Düzenlenen forumla, kruvaziyer dünyasının kalbi İzmir’de atarken Bakan Günay, sadece dokuz yılda 3 binden, 500 bin turiste ulaşılmasını hayretle karşıladığını belirtti. Zirvede, yeni işbirlikleri fırsatı oluştu

Kruvaziyerdeki artış Bakanı da şaşırttı

Uzun yıllardır düzenlediği organizasyonlarla dünya kruvaziyer turizmine yön veren Seatrade, en önemli toplantılarından birini İzmir’de gerçekleştirdi. Toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Yunanistan ile işbirliği yaparsak Ege Denizi dünyanın en tanınmış destinasyonu haline gelebilir” diyerek çağrı yaptı. Kruvaziyer sektörünün nazını tutan ve 25 yılı aşkın süredir denizciliğin tüm alanları ile ilgili çok önemli organizasyonlarıyla dünya çapında tanınan Seatrade etkinliklerinden biri ilk kez İzmir’de gerçekleştirildi. Dünya kruvaziyer sektörünün üst düzey temsilcileri Swissotel Grand Efes’te buluştu.

Haberin Devamı


Yunanistan’a çağrı
İzmir Ticaret Odası (İTO) evsahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda özellikle Doğu Akdeniz’de yapılabilecek işbirlikleri ele alındı. Toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Biz Yunanistan’la işbirliği yaparsak Ege Denizi büyük bir destinasyon haline gelir” çağrısında bulundu.


Kruvaziyerde olduğu gibi kongre turizminde de son 10 yılda gelişmeler sağlandığını aktaran Bakan Günay, İzmir’deki 20 arkeolojik kazı ile kültür mirasına sahip çıktıklarına işaret etti. Günay, “9 yıl önce toplam 3 bin civarında yolcu gelmişken geçen yıl 500 bin yolcu gelmiş. Bu yıl 600 bin bekleniyor. 3 binden, 30 bin değil, 300 bin değil, 600 bine çıkmış, dikkatinizi çekerim. İzmir bu alanda çok ilginç. Ben rakamlara inanamadım. Emek verenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu. Bu alanda emek veren yerli ve yabancı tüm arkadaşlarıma dünya adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı


206 gemi gelecek
Seatrade Başkanı Chris Hayman ise kruvaziyer turizminin en hızlı gelişen tatil turizmi türü olduğunu belirterek, bugün 20 milyon civarında olan kruvaziyer yolcu sayısının 2024 yılında 30 milyon olmasını beklediklerini aktardı. Avrupa’daki büyümenin Kuzey Amerika’daki büyümeyi çoktan aştığını anlatan Hayman, Türkiye’nin 2011’de 2.2 milyon kruvaziyer yolcusunu çektiğini belirtti. 2012’de de 206 gemi beklendiğini dile getiren Hayman “İzmir ekonomisi bu fırsatlardan faydalanacaktır” diye konuştu.


Hedef ilk 50’de olmak
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da İzmir olarak dünyadaki ilk 50 liman arasına girmeyi hedeflediklerini belirtti. Demirtaş kruvaziyer şirketi temsilcilerine, Avrupa, Amerika pazarı bir şekilde daralıyor her türlü ihtiyaç malzemesini Türkiye’den almalarını önerdi. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da İzmir’in daha fazla kruvaziyer yolcusu ve gelirini hak ettiğini dile getirdi.

İzmir’e homeport şansı

Seatrade Türk Kruvaziyer Forumu’nda İzmir’in uzun süreden beri firmalardan talep ettiği “homeport” (çıkış limanı) olma konusunda çok önemli bir gelişme yaşandı. Costa Crociere Avrupa ve Ortadoğu Hindistan Asya Bölgeleri Satış Pazarlama Yöneticisi Dario Rustico, homeport liman müjdesini veren isim oldu. Rustico, “Costa bu yıldan itibaren İzmir çıkışlı Yunan ada turlarına başladı. Bu yıldan itibaren bu hatta daha büyük ağırlık verecek ve Costa Meditarrane gemisini bu hatta tahsis edeceğiz” diye konuştu.