Ege Kültür-sanat kenti olmaya kararlıyız

Kültür-sanat kenti olmaya kararlıyız

08.07.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Kocaoğlu, ünlü tiyatrocu Ali Poyrazoğlu’nun ‘İzmir, büyük şehir taklidi yapan kasaba’ şeklindeki eleştirisine yanıt verdi: İzmir’i örnek kent yapma kararlılığımızı da sonuna kadar sürdüreceğiz

Kültür-sanat kenti olmaya kararlıyız

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’e yapılan kültür ve sanat yatırımlarını bilenlerin, bu kente “kasaba” yakıştırması yapılmasını asla kabullenemeyeceğini söyledi.
İzmir Enternasyonal Fuarı’ndaki gazinoların yaşatılamaması gerçeğinden yola çıkan bazı sanatçıların geçmişe özlem duyarak getirdiği eleştirilerin, günümüzün koşullarıyla örtüşmediğini savunan Kocaoğlu şöyle dedi:
“İzmir Fuarı, televizyonların olmadığı dönemlerde ülkemizde yetişen tüm sanatçıların meşhur olduğu doğal bir sahneydi. Bugün bu sahnelerin neden kurulamadığı gerçeği gün gibi aşikar. Televizyon kanallarının çoğalması bir yana, yaşam koşullarının giderek zorlaşmasıyla gazinolar birer birer kapanmaya başladı. Starları izlemek için para vermek yerine, vatandaşlar evlerinde ‘beyaz cam’ karşısına geçip izlemeyi tercih etti. Bu gerçekleri görmezden gelerek, Fuar’daki gazinolar kapandı diye ‘İzmir’de sanat elden gidiyor’ saptaması yapılmasını hiç de sağlıklı bir yaklaşım olarak görmediğimi açıkça söylemek istiyorum.”

“Nostalji Gazinosu’na ilgi gösterilmiyor”
Göl Gazinosu’nda başlattıkları Nostalji Gazinosu’na, sembolik bilet ücretlerine rağmen izleyici çekmekte zorlandıklarını da hatırlatan Kocaoğlu, benzer bir durumun tiyatrolar için de geçerli olduğunu söyledi, şöyle dedi: “Biz tiyatro salonu yıkmış değiliz. Aksine, Kültürpark içindeki İsmet İnönü Sanat Merkezi’ni dev bir tiyatro salonu haline getirmek için çabalıyoruz. Değerli tiyatrocularımız Fuar süresince 3 bin kişilik Açıkhava Tiyatrosu’nu doldurabileceklerse, ben yer tahsisi yapmaya hazırım.”

‘İlk kez Kültür Çalıştayı düzenledik’
Kocaoğlu, İzmir’e ‘büyük şehir taklidi yapan kasaba’ eleştirisini getirenlere şu hatırlatmayı yaptı:
“Biz İzmir’in bir kültür-sanat kenti olabilmesi için peşpeşe pek çok projeyi hayata geçirdik. Türkiye’de ilk kez bir ‘Kültür Çalıştayı’ düzenledik. Kentimizi ‘kültür, sanat ve tasarım metropolü’ haline getirebilmek için kültürel seferberlik projesinin ilk adımlarını attık. Türkiye‘nin bir numaralı konser salonlarından birini inşa ederek kültür ve sanatta kalite çıtasını yükselttik. Şimdi de toplam 25 bin metrekarelik alan üzerinde, 1200 kişilik opera ve bale salonu ile 400 kişilik ikinci bir salona sahip dev bir opera binası yaparak İzmirlileri uluslararası nitelikte bir opera salonuna kavuşturmaya hazırlanıyoruz. Tarihi Havagazı Fabrikası’nı restore ederek kültür ve sanat etkinliklerinin yapıldığı bir Gençlik Merkezi haline getirdik. Kent merkezine uzak tam 21 mahalleye her biri 1 milyon liralık çok amaçlı salonlar yaparak kültür ve sanat etkinliklerini tabana yayma konusunda Türkiye’ye örnek bir proje ortaya koyduk. Bornova’daki 5 bin kişilik anfitiyatroyu da sonbahardan itibaren kültür ve sanatın hizmetine sunacağız. Başta Uluslararası İzmir Festivali olmak üzere pek çok festivali ciddi anlamda destekliyoruz. Merkeze uzak mahallelerimizdeki hemşehrilerimizi kültür ve sanatla buluşturuyoruz. İzmir’i kültür -sanat yatırımları konusunda örnek kent yapma kararlılığımızı da sonuna kadar sürdüreceğiz.”

Haberin Devamı

ABD Büyükelçisi’nden İzmir’e veda ziyareti
ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, yeni görev yeri olan Bağdat’a gitmeden önce İzmir’e uğrayarak Vali Cahit Kıraç ve Büyükşehir belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na veda ziyaretinde bulundu. Geçen yıl İzmir’i ziyaret ettiğini söyleyen Jeffrey, “İzmir bu sene daha modern, güzel, temiz ve başarılı görünüyor” dedi. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği görevini 2008 yılının Kasım ayından bu yana yürüten Jeffrey, Türkiye’yi yakından tanımasıyla ve Orta Doğu konularındaki uzmanlığıyla biliniyor.