Ege Kuru üzümde rekolte tahmini 220 bin ton

Kuru üzümde rekolte tahmini 220 bin ton

12.08.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, kuru üzümde 2010 rekolte tahmininin 220 bin ton olduğunu, ancak Alaşehir ve Salihli’de 8 Ağustos’ta yağan aşırı yağmurun ve küllenme hastalığının bu rakamı aşağı çekebileceğini söyledi. Sorman, ticaret borsalarının geçmiş yıllarda olduğu gibi bu sene de üzüm rekoltesini yüksek açıkladıklarını savundu.

Kuru üzümde rekolte tahmini 220 bin ton

2005’ten beri sürdürülen “Ürününe sahip çık, ihtiyacın kadar sat” kampanyasının üreticiler tarafından iyi uygulanmasını ve dış fiyat bağlantılarının kesinleştiği ekime kadar sadece günü gelen borcunu karşılayacak kadar ürün satmasını isteyen Sorman, şöyle devam etti: “Üreticilerimiz ürününe sahip çıkmalı. 2005’ten bu yana uyguladığımız kampanyayla üzümün tonu 900 dolardan bin 900 dolara çıktı. Bu yıl daha da artmasını bekliyoruz. Ancak üretici ürüne sahip çıkmalı ve öncelikle üzümü borçlu olduğu kuruluşlara vermeli.”
Maliyetin bu yıl don, yağış ve külleme hastalığı nedeniyle dönüm başına 375 kilo ürün elde edilecek rakam üzerinden tespit edildiğini kaydeden Nuri Sorman, “Kuru üzümde maliyet 2.50 liradır. Yüzde 30 üretici karıyla bu rakam 3.25’tir. Bunun altındaki fiyat zarardır” dedi.

Haberin Devamı

Yanlış politikalar et ve süt fiyatını artırdı
Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ulvi Tunca, yüksek et ve süt fiyatlarının üreticiden değil, yanlış hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Tunca, çarpıcı tespitlerde bulundu, şöyle konuştu: “Yanlış olan, hayvancılık politikaları. Tarım ve hayvancılığın gelişmesi için meralara verilen önem artırılmalı, yeni desteklerle yem bitkileri ekim alanları genişletilmeli. Et ithalatı da çözüm değil. Türkiye canlı hayvan ithalatıyla ödeyeceği milyonlarca doları başka ülkenin çiftçilerine vermiş olacak. Oysa ülkemizde hayvan varlığı yeterli. Et ithal etmek yerine üretici desteklenmeli.”

4 bin 400 üye var
Murat Ulvi Tunca, birlik hakkında da şu bilgileri verdi: “2005’te 44 üyeyle kuruldu. Bugün 4 bin 400 üyemiz var. Amacımız istikrarlı bir şekilde süt pazarlamasını sağlamak. Manisa ülke genelinde tarımda 6’ncı, inek sütü üretiminde ise 5’inci sırada. Birlik olarak, 13 ilçeden günlük 20 ton süt topluyoruz. Piyasanın kaliteli süt ihtiyacını karşılamak için çalışıyoruz.”