Ege Limanın çamuru yapay ada olsun

Limanın çamuru yapay ada olsun

31.12.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Limanın derinleştirilmesi amacıyla yapılacak dip taramasından çıkan çamurla Körfez’de yapay ada oluşturulabileceğini söyledi, Hollanda’yı örnek gösterdi

Limanın çamuru yapay ada olsun

İzmir Limanı’na yapılacak yatırımlar konusu, Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi’nde ele alındı. “Ege Bölgesi Liman Yatırımları, İzmir Alsancak ve Çandarlı Limanları” başlıklı sunum yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ersel Zafer Oral, “İzmir Limanı’nda devletin yıllarca çözemediği sorunların yatırımcının üzerine kalması en büyük sıkıntı” dedi.
Alsancak Limanı için gerekli yatırımların bir an önce tamamlanması gerektiğini vurgulayan Oral, şöyle devam etti: “İzmir ve Yunanistan’ın Pire limanları birbirine benziyor. Son yıllarda Pire Limanı, grevler nedeniyle büyük güç kaybetti. Ancak ne yazık ki bu noktada, daha yakındaki İzmir Limanı değil, İstanbul Ambarlı Limanı tercih edildi. Bu, İzmir Limanı’ndaki su derinliklerinin yetersiz oluşu gibi sorunlardan kaynaklanıyor.” İzmir Limanı için olmazsa olmaz koşullardan birinin, dipteki çamurun çıkarılması olduğuna dikkat çeken Oral, “Ancak, içeriğindeki ağır metaller nedeniyle çevresel sorun yaratabilecek bu çamurun nereye döküleceği de belirlenmeli” diye konuştu.
DTO Şube Başkanı Geza Dologh, modern arıtma teknolojilerinin kullanılması halinde çevre sorunu yaşanmayacağını savundu, “Hollanda Rotterdam’da yılda 32 milyon tonluk tarama yapılıyor. Çıkarılan çamurla suni bir ada yapılmış. Bizde neden olmasın? Körfez’de suni bir ada oluşturulabilir” dedi.

Öğrenciler Ekopazar’da
Karşıyaka’da her cuma günü Bostanlı Pazaryeri’nde kurulan Ekopazar’ın son konukları öğrenciler oldu. Yerli Malı Haftası kapsamında Ekopazar’ı ziyaret eden küçükler, organik tarım, organik ürünler ve bunların sağlıklı beslenmede önemi hakkında bilgi sahibi oldular. Yetkililer, “Bu, önemli bir buluşma. Farklı okullardan 200 çocuğumuz hem üreticilerle buluştu hem de doğal ürünleri tezgahta görmüş oldu. Bu bilinci onlarda şimdiden oluşturmak önemli” dedi.

Urla’ya ‘temiz’ destek
İzmir İl Genel Meclisi’nin, “Köylerimizde de temiz ve yaşanabilir bir çevre için, Özel İdare ve belediyeler el ele” sloganıyla hayata geçirdiği köylerdeki evsel atıkların toplanması projesi kapsamında Urla’ya bir çöp kamyonuyla 282 çöp konteyneri verildi. İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, Türkiye’de bir ilki başarmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi, “Doğayı ve çevreyi koruyarak dünya kenti İzmir’i yaratmak için kendi çapımızda katkılar sunmaya devam edeceğiz” dedi.

Aydemir istenmeyen bürokrat
Türkiye Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmet Kolu KamU Çalışları Sendikası İzmir Şube Başkanı Nebi Yay, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müşteşarı Birol Aydemir’i ‘istenmeyen bürokrat’ ilan etti. Aydemir’in, “İşin, işçinin peşinde koşacak memur İŞKUR’da yok. Yeterli vasıfta değiller” sözlerine tepki gösteren Yay, 3 bin İŞKUR çalışanının bu iktidar döneminde işe alındığını vurguladı, “O halde niçin vasıflı eleman almadınız” diye müsteşara sormak gerektiğini ifade etti.

Bakan’a da tepki
Çalışanların vasıfsız, işe yaramaz olmadığını da kaydeden Yay, şöyle devam etti: “Daha önce de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, (Kamu çalışanlarının yüzde 36’sı vasıfsız, yüzde 11’i işe yaramaz. Bu, domuz gribiden daha tehlikeli) demişti. Oysa bu personel tarafından 2009 Ocak-2010 Ocak döneminde 248 bin kişi işe yerleştirildi. 772 bin kişiye işsizlik ödemesi yapıldı. 216 bin kişiye kısa çalışma ödemesi gerçekleştirildi. 421 bin kişiye mesleki eğitim verildi.”