Ege Mandalinadan sonra sıra suyuna geldi!

Mandalinadan sonra sıra suyuna geldi!

11.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Büyükşehir duruşmasında, Grand Plaza Genel Müdür Yardımcısı Haydar Ballı’ya, tapelerdeki “50 ton mandalinanın suyunu sıktık dağıttık” sözlerinin açıklaması soruldu...

Mandalinadan sonra sıra suyuna geldi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik gerçekleştirilen operasyonlarla ilgili haklarında dava açılan, aralarında CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da bulunduğu 130 sanığın yargılandığı davanın altıncı günkü oturumu dün gerçekleşti. 8. ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkan tutuksuz sanıklardan Grand Plaza Genel Müdür Yardımcısı Haydar Ballı kendisine yönelik suçlamalara cevap verdi. Hakkındaki yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları reddeden Ballı, mandalina alımları ile ilgili telefon kayıtlarını da, “Her zaman yaptığımız bir genel müdür-müdür yardımcısı konuşmasıdır. Herhangi bir hukuksuzluk yoktur” sözleriyle açıkladı.

Hayal edilmeden proje olmaz
Hakimin, “50 ton mandalinayı bitiremeyiz ama evrak üzerinde bitirebiliriz. Suyunu sıktık dağıttık deriz” cümleleri yer alan konuşmasını sorması üzerine, “Burada zaten mandalinanın alınmışlığı yok. Alındığı zaman nasıl kullanılacağını, envantere girecekse ne yapacağımızı hesapladık. Ben sadece Pekerten’in sorusu üzerine ile fikir yürüttüm” dedi. Bunun üzerine hakim “Niye bunu hayal ediyorsunuz?” dedi. Ballı da, “Hayal etmek zorundasınız. Hayal edeceksiniz, sonra da başaracaksınız. Projeyi hayata geçireceksiniz” dedi.
Daha sonra mandalinaların alımıyla ilgili bilgisinin olduğunu da sözlerine ekleyen Ballı, “Bu konuşma mandalinanın alımını yapmadan önce yapılmış bir görüşmedir. Ben bir suç örgütünün üyesi değilim. Yasalarla kurulmuş belediye örgütünün üyesiyim” dedi.

Eksikleri gördüm
Hakim, Ballı’ya bir bayan ile yaptığı görüşmede yer alan, “Yıllık 75 bin. Geçen seneyi katlamışız. Soğuk sandviç sayısı ve alımların faturaları birbirinden farklı” sözleri soruldu. Ballı, “Bizim envanterimizde sandviç ekmeği yok” diye konuştu. Seçim döneminde alındığı iddia edilen sandviçlerle ilgili alım yetkiniz yok ama imzalarken bir gariplik dikkatinizi çekti mi? sorusuna ise Ballı, “Muhabeseye eksik imzaların tamamlanması için talimat verdim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kocaoğlu ekibini bırakmadı
Geçen yıl Mayıs ve Kasım aylarında polisin gerçekleştirdiği operasyonlarla ilgili, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun aralarında bulunduğu 2’si aranan, 2’si başka suçtan tutuklu olmak üzere 22’si tutuklu 130 sanığın yargılandığı davanın 6. oturumu, dün saat 09.30 itibariyle, İzmir Özel Yetkili 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Başkan Kocaoğlu, her gün olduğu gibi yine adliyeye gelip duruşma salonundaki yerini aldı. Sabahki oturumuna, tutuklu sanıklar ile
aralarında Başkan Kocaoğlu’nun da bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar ve yakınları katıldı.

‘Bu iddianame beni batırdı’
Tutuksuz sanıklardan “Kubilay” filminin yönetmeni Faik Ahmet Akıncı ise “Bu iddianameyi hazırlayanlar bizi batırdı. Benim bu davayla hiçbir ilgim yoktur. Ben yapımcıyım, üreten bir firmayım. Bu insanlar bu hizmeti bizden alırlar, sanatçıların yetki belgelerini veririz. Ben yargılanacak olsam, İstanbul’daki belediyelerinden yargılanmam gerekirdi. Buradaki belediyeden değil. Ben İzmir Büyükşehir Belediye binasına, filme destek bulmak için Aziz Kocağolu ile görüşmeye gittim. Belediye’den her çıkışımda polis tarafından apartman boşluğuna kadar götürülüp donuma kadar arandım. Sırt çantam olduğu için bana ‘Sende bomba var’ diye söylediler. Beni arayanların daha sonradan, yaz sineması ihalesi sırasında benimle konuşan ve operasyonu yapan polis olduğunu gözaltına alındığımda öğrendim” diye konuştu.

Haberin Devamı

2 satırlık konuşma 15 sayfa oldu
Eski Şirketler Kordinatörü Nail Yavuz, “Pervin Şenel Genç ve Ersu Hızır, bana şal alımıyla ilgili her hangi bir talimat vermemiştir. Şirket içerisinde parçalanma yoktur. Bilirkişiler, Genç ile yaptığım iki satırlık telefon görüşmesini 10-15 sayfada çoğaltmıştır. TAPE’lerde ‘ESHOT pasosu’ diye konuşmam, ‘AS HOPALI’ diye geçmiştir. Çete suçlamasını reddediyorum” dedi.

4 kişi için suç duyurusu
Davanın öğlen arasının ardından başlayan 2. oturumda, mahkeme başkanı Cahit Kargılı, şu ana kadar dört kişi hakkında duruşma inzibatıyla ilgili yasal işlem yapıldığını belirtti. Kargılı, yasaklara uymayan kişiler hakkında Başsavcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Eser: Linç edilme noktasına geldim
Büyükşehir Operasyonlarında “gizli tanık” olmakla suçlanan eski genel sekreter yarımcısı tutuksuz sanık Ferda Eser de hakim karşısına çıktı. Eser, “Suç örgütü kurmak ve üye olmaktan yargılanıyorum. Gizilik nedeniyle bilgi ve belgelere ulaşamadım. Gizlilik kararı kalktıktan sonra suç unsurlarına baktım ve suç olarak nitelendirilen hiçbir eylemde yer almadığımı, bilirkişi raporlarına konu olan iddia ile ilgili anılmadığımı gördüm. Üzücü olan şu ki sadece mesaj ve telefon görüşmelerim ile örgütsel bağım olduğu iddiası ile burdayım” diye konuştu. Eser daha sonra şunları söyledi:

Ben de yoğun olarak dinlendim
“Hukuka aykırı delil elde edildiğine yönelik hiç itirazım olmadı. Suçlu ve suçlulukla mücadele etmiş bir kamu yöneticisi olarak bir çekince duymadım. Özel mesaj ve telefon görüşmelerimin yayınlanması örgütsel bağlantı şeklinde algılanıyor. Bu konuyu ve örgüt üyeliği suçlamasını kabul etmiyorum. Mesajda ünibel serverinin dinlendiğine dair mesajı benim çektiğim iddianamede yer almış. Ancak dosyayı incelediğimde o mesajın başka bir numaradan gönderildiğini gördüm. Temmuz 2010’da ben de yoğun olarak dinlendim. Kamuoyunda bazı spekülasyonlar yaratacak ve linç edilme noktasına geldiğim için o tarihlerde dinlendiğimin bilinmesini istiyorum. Bir ara karar ile bu dosyadan ayrılmak istiyorum.”

Haberin Devamı

Karar duruşmasına Matkap da katılacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile belediye bürokratları ve sendika temsilcilerinin ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek’ suçlamasıyla 3 Nisan’da yargılanmaya başladığı dava, cuma günü sona erecek. Davanın ilk gününde Adliye önünde toplanan CHP örgütleri, son günü olan 13 Nisan’da da Adliye önünde biraraya gelecek. CHP’nin örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap ve tüm ilçe örgütleri ile davanın karar duruşması izlenecek. Matkap, aynı gün tüm ilçe başkanlarıyla toplantı yapacak.
ELİFDEMİRCİ İZMİR DHA