Ege Mesir, 477. kez şifa için saçıldı

Mesir, 477. kez şifa için saçıldı

01.05.2017 - 04:09 | Son Güncellenme:

Manisa Mesir Macunu Festivali’nin finali, yine kente damga vurdu. Protokolün de katılımıyla Sultan Camisi’nin kubbe ve minarelerinden macun saçıldı. Kortej de organizasyonun rengiydi...

Mesir, 477. kez şifa için saçıldı

UNESCO’nun ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, mesir macunu saçım töreniyle sona erdi. Festival için cadde ve sokakları süslenen kentte kortej yürüyüşü Cumhuriyet Meydanı’da mehteran marş- ları eşliğinde başladı. Manisalıların Türk bayraklarıyla eşlik ettiği yürüyüşe Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, milletvekilleri, Vali Hakan Güvençer, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, protokol üyeleri ve yabancı delegasyon katıldı.

Haberin Devamı

‘Eller havaya, eller şifaya’

Şehzadelik dönemini Manisa’da geçiren Osmanlı padişahları, Hafsa Sultan ve nedimeleri ile mesir macununun mucidi Merkez Efendi’yi temsil edenler de kortejde en önde yer aldı.

Festivale katılan 10 ülkenin halk oyunları ekipleri de kortejde yer alarak yürüyüş sırasında yöresel danslarını sergiledi. Protokoldekiler, festival için bestelen ‘Eller havaya, eller şifaya’ şarkısı eşliğinde katılımcıları selamladı. Kortej, Sultan Camisi’nde sona erdi.

Mesir, 477. kez şifa için saçıldı

Halk, 6 ton macunu kapıştı

Geleneksel mesir saçımı, temsili Hafsa Sultan’ın kendisine şifa olan mesir macununun Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden her yıl baharın gelişiyle halka saçılmasını buyurmasıyla başladı. Sultan Ca- misi ve 27 evin çatısı ile balkonlarından, 6 ton mesir macunu halka saçıldı. Protokol üyeleri de mesir saçtı. Alandakiler, mesir kapabilmek için birbiriyle yarıştı.