Ege Midyenin sofraya yolculuğu

Midyenin sofraya yolculuğu

21.01.2020 - 00:04 | Son Güncellenme:

.

Midyenin sofraya yolculuğu

En çok tercih edilen sokak lezzetlerinden midye, denizden toplanmasından tüketime kadar zorlu bir yolculuktan geçiyor.

Haberin Devamı

En çok sevilen sokak lezzetlerinin başında gelen midye, tüketime hazır hale getirilinceye kadar zahmetli yolculuktan geçiyor. Dolmasından tavasına, çorbasından pilavına farklı şekillerde tüketilen midyenin denizden toplanmasındaki zorluk dikkat çekiyor. Türkiye’de yılda yaklaşık 1 milyon ton tüketilen midyenin üretimini Avrupa Birliği de destekliyor.

İzmirli çok seviyor

FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) tarafından tüketime hazır ürünler sınıfına dahil edilen midyenin sağlıklı bir deniz ürünü olarak değerlendirilebilmesi için nerede yetiştirildiği büyük önem taşıyor.

Midye dolma üretim tesisi mühendislerinden Ege Üniversitesi Su Ürünleri bölümü mezunu Mahmut Ergün, “Ağır metal taşıyan bölgede yetişmiş midyeyi sürekli tüketen bir kişide yıllar sonra belirtiler ortaya çıkar. Yoğun bir ağır metal söz konusuysa bu tüketim kişinin felç olmasına bile yol açabilir. Halk arasında bir söylenti olan midyenin adet görme durumu söz konusu da değil, ancak vatandaş midyeyi güvendiği yerlerden tüketmeli” dedi. Tesisin sahibi Serkan Alak da, “İzmir, Türkiye’nin midye talebi en yüksek olan şehri. Burada herkes midyeyi seviyor. İzmirliler atıştırmalık bir çekirdek gibi midye yiyor” diye konuştu. -HANDE NAYMAN DHA