Ege Migren hakkında merak edilenler

Migren hakkında merak edilenler

28.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Toplumda en sık görülen sağlık sorunlarının ilk sırasında yer alan baş ağrısının görülme oranı yüzde 90’lara ulaşıyor.

Migren hakkında merak edilenler

Şikayetlerin neredeyse tamamının migren ve gerilim tipi baş ağrıları olduğunu belirten Özel Ege Umut Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Emrah Emre Deveci, “Doğrudan doğruya baş ağrısı tablosuyla ortaya çıkan, başka bir hastalıkla ilişkisi olmayan baş ağrıları primer baş ağrılarıdır. Bunlar migren, gerilim tipi ve küme baş ağrılarıdır. Sekonder baş ağrıları ise yüzde 10 oranında görülen; beyin damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, beyin tümörleri, göz hastalıkları, sinüzit, menenjit gibi hastalıkların seyri sırasında ortaya çıkan baş ağrılarıdır” dedi. Migren baş ağrılarının genel olarak iki gruba ayrıldığını hatırlatan Dr. Emrah Emre Deveci sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Aura’lı dediğimiz ön belirtili migren ve aurasız migren. Migrenlerin yalnızca yüzde 10’u auralıdır. Auraların çoğu görmeyle ilgilidir. Auralarda hasta, parlak ışıklar, zikzak çizgiler gördüğünü ya da görmenin bulanıklaştığını, bir alanda veya bir bölgede görme kaybı olduğunu söyler. Ayrıca kolda, bacakta uyuşma, baş dönmesi, konuşmayla ilgili bozukluklar da görülür. 20-30 dakika sürer ve ardından ağrı başlar. Kadınlarda daha sık görülür. Menopozdaki kadında migren krizleri seyrekleşir. Hamilelikte de 3 ile 9’uncu aylar arasında migren krizleri azalır.”

Tedavi yöntemleri

Tedavi yöntemlerinden de bahseden Dr. Deveci, “Hedef tetikleyici faktörleri azaltmak, sinir sistemindeki hassasiyeti ve ağrı sırasında ortaya çıkan damar ve damar çevresindeki olayları baskılamaktır. Temel tedavi, koruyucu ve atak tedavisi olmak üzere ikiye ayrılır. Eğer hastanın ağrıları ayda bir iki kez görülüyorsa sadece atak sırasında tedavi önerilir. İlaç tedavisi dışında son yıllarda botilinum toksin baş ağrısı tedavisinde de kullanılmaya başlanmıştır. Her baş ağrısı migren değildir. Migrene benzer baş ağrılarının altınd; tümör, beyin kanaması gibi sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle migren de başta olmak üzere baş ağrısı yakınmasında iyi bir nörolojik değerlendirme gerekmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Genetik faktör

Migrenli hastaların yakın akrabalarında da migren görülme olasılığının yüksek olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Deveci, “Genetik olarak yatkın kişilerde, bazı çevresel faktörlerin etkisiyle beyinde aktivasyon ortaya çıkar. Bununla beraber beyin damarlarında genişleme olur ve kimyasal maddeler açığa çıkar. Bunlar sinirleri uyararak ağrıya neden olur” dedi.

Tetikleyiciler

- Mevsimsel değişiklikler(özellikle ilkbahar ve sonbahar )
- Hava kirliliği, sigara dumanı
- Kadınlarda hormonal değişiklikler (adet dönemi)
- Doğum kontrol hapları
- Parlak ışık veya titreyen ışık
- Yüksek ve devamlı gürültü
- Parfüm kokusu, kuvvetli diğer kokular ve kimyasal maddeler
- Hava durumundaki değişiklikler (basınç, sıcaklık ve nem değişikliği, lodos)
- Yükseklik değişiklikleri
- Açlık, öğün atlama
- Uyku düzenindeki bozukluklar(çok ya da az uyuma)
- Uçak yolculukları

Haberin Devamı

Belirtileri

- Ataklar halinde gelir
- Ağrı zonklayıcı özellikte, orta veya şiddetlidir
- Genelde ağrı başın tek tarafındadır
- Bulantı, kusma eşlik eder
- Işıktan ve sesten rahatsız olma
- Ağrı 4 ila 72 saat sürer
- Ağrı başlangıcında görme bozuklukları olur (auralı tipinde)
- Baş hareketleri ve fiziksel aktiviteyle ağrı artar