Ege Milli Takım'a giden yol Urla'dan geçiyor!

Milli Takım'a giden yol Urla'dan geçiyor!

15.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ali Rıza Mete Urla Yelken Gençlik ve Spor Kulübü 7’den 77’ye yetiştirdiği sporcularla Milli Takım’a köprü görevi yapıyor. Milliyet Ege’nin konuğu olan yelkenciler, daha fazla büyümek için destek bekliyor

Milli Takıma giden yol Urladan geçiyor

İzmir’in Urla ilçesinde 2003 yılında kurulan Ali Rıza Mete Urla Yelken ve Gençlik Kulübü, yelkenli branşında başarıdan başarıya koşuyor. Başarılarını daha üst seviyeye taşımak istediklerini belirten Başantrenör Gürbüz Arkıan Milliyet Ege’nin konuğu oldu. Spor Müdürümüz Mehmet Demirtaş’ın sorularını yanıtlayan Arıkan ve başarılı sporcular, “Yurtiçi ve yurtdışında büyük başarılar elde ediyoruz. Bu başarılarımız yurtdışından büyük takdir görüyor, yurtiçinden ise destek alamıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Başlangıçta bünyesinde basketbolu da bulunduran kulüp, 2008 yılından itibaren sadece yelken branşında yoğunlaştı. Çalışmalarını Urla’nın ‘Kumdenizi’ olarak anılan Atatürk Mahallesi’nde sürdüren kulüp, 30 kişilik eğitim salonu, 25 kişilik bayan soyunma odası, toplamda 50 kişilik erkek soyunma odaları, 24 saat sıcak su, duşlar ve tuvaletleriyle dünya standartlarında bir yelken kulübü olma yolunda ilerliyor. Kulüp 2009 yılından bu yana Türkiye Yelken Federasyonu’nun TUYEP (Türkiye Ulusal Yelken Eğitim Programı)’in uygulandığı 4 pilot kulüpten biri olma özelliğini de sırtlıyor. Rüzgar Sörfü ve Yelkenli Yatçılık eğitimlerinin verildiği kulüp, 2009’dan bu yana Urla Belediyesi ve iş adamı Ali Rıza Mete’nin katkıları ile sporseverlere hizmet veriyor. 200 lisanlı ve 70 aktif lisanslı sporcusu bulunan kulüp, şimdiye kadar 40 sporcusunu çeşitli alanlarda milli takımlara ulaştırdı. Yelken dünyasına kapı açmak isteyen herkesi kucaklamaya hazır olan kulüp, çalışma temposunu ve başarılarını Milliyet Ege’ye anlattı.

Haberin Devamı

- Urla Belediyesi’nden maddi ve manevi destek alıyor musunuz?

Ülkedeki ekonomik dalgalanma bizim sporumuza da büyük gem vurdu. Yurt dışında yarışmak için uçak bileti almakta bile zorlanıyoruz. Belediyelerden ise yeterli desteği göremiyoruz. Herkese kendimizi tanıtıp gösteriyoruz herkesin başta gözü parlıyor iş paraya gelince tıkanıyor.

- Geçen seneden bu yana öğrenci sayınız arttı mı?

Her yıl yeniler ekleniyor. Gelen gidenler birbirini dengeliyor. Kendi yağımızda kavrulup yürümeye çalışıyoruz. Şimdilik durumdan memnunuz. Ama dediğimiz gibi destek konusunda çok eksiğiz. Mesela Körfez Arkas Kupası yaptık bu hafta. Biz 29 tekne 3 antrenör botu 5 antrenör Urla’dan çıktık 5 saatte Karşıyaka’ya geldik. 1944 doğumlu sporcumuz var. 75 yaşında. 3 yıl önce bizim kulüpte başladı şu an yarış bitirebilecek seviyelere geldi. Gençlerimize örnek oluyor.

- Oyuncularınızı tanımak isteriz. Başarıları ve hedefleri nelerdir?

Karya Başaraner: 6 yaşında yelkene başladım. 13 yaşındayım. Hedefim bu sene tekrardan Milli Takıma girmek. Umarım Avrupa ve Dünya Şampiyonasında derece yaparım. Hollanda’da yarıştım. Zorlu şartlar vardı çok akıntı vardı. Alışık değildik buna. Ulusal yarışlarda iki yarışta da dördüncü oldum. Artık hedefim derece almak.

Haberin Devamı

Mert Aydoğan: 12 yaşındayım. 2013’ten bu yana yelkenle ilgileniyorum. Uluslararası ve ulusal yarışlara gittim. Kış kupasında 5.’liğim var. 3-4 puanla Milli Takım’ı kaçırdım. Hedeflerim arasında bir sonraki sene Milli Takım’a girmek var.

Alp Namdar: 14 yaşındayım. 2013’te yelkene başladım. Birçok uluslararası yarışa gittim. İlk ulusal kış kupasında 3. oldum. Türkiye şampiyonasında 6. oldum. Rank puanda 3. olarak Milli Takım’a kaldım. Avrupa Şampiyonası’na gittim. Orada genelde ve Avrupa’da 20. oldum. İlk hedefim seneye Milli Takım’a girebilmek. Ardından Avrupa ve Dünya sırasında derece almak.

Mustafa Can Öztuncay: 12 yaşındayım. 2013’de yelkene başladım birçok uluslararası ve ulusal yarışa katıldım. Rankı 2. olarak bitirdim. Dünya Şampiyonası’na gittim Güney Kıbrıs’ta. Şimdi hedefim Milli Takım’a girip Avrupa ve Dünya sıralamalarında derece almak.

Haberin Devamı

Okyanus Arıkan: 14 yaşındayım. 2011’de yelkene başladım. Daha önce 3 defa Avrupa, 1 defa da Dünya Şampiyonası gördüm. En son Avrupa Şampiyonası’nda Avrupa 19.’su oldum. Türkiye’de kızlarda şampiyon oldum. Birden çok uluslararası yarışta ödül aldım. Hedefim, seneye Milli Takım’a girip ardından Avrupa ve Dünya şampiyonalarında kürsüye çıkmak.

- Sporcularınızın hedef ve başarılarını nasıl yorumluyorsunuz?

Sporcularımın mütevazı davrandıklarını söyleyebilirim. Hepsi bu sporun incelikleri ve hevesiyle bezenmiş durumda. Bir sakatlık veya başka bir aksilik olmadığı sürece hepsinin de hedef ve ideallerine rahatlıkla ulaşacağına eminim. Kendilerine güvenim tam. Başarmak için doğru olan ne ise onu yapıyorlar. Sporcularımızı iyi bir insan olup hayata hazırlamak istiyoruz. Onların doğru bireyler olması için mücadele veriyoruz. Böyle bir takıma sahip olduğum için son derece mutluyum.

Hedeflerimize hep ulaştık

Haberin Devamı

2019’un yurt dışı programımızı yaptık. Sporcularımızın aileleri bizlere ve evlatlarına her alanda destek vereceklerini açıkça belirttiler. Pahalı bir sporuz. Bunu inkar edemeyiz. Ama artılar ve eksiler ele alındığında bu fark kapanıyor. Bir velinin çocuğuna futbol ve basketbol oynatması kadar kolay değil. Bizim bu alanda tek eksiğimiz destek. Bizim kendi bünyemizde başarılı görüp masraflarını ve giderlerini karşıladığımız sporcumuz da var. Amaç evlatlarımızın bu sporu yapabilmesi. Biz üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz. Coğrafi konumumuz bu spor için fazlasıyla yatkın. Fakat bu spora gereken değer veriliyor mu asıl mesele bu.

Son olarak hedefimiz Avrupa ve Dünya Şampiyonası’na katılmak değil o yarışlarda derece elde etmektir. Biz bu mücadeleyi verip başarıyı elde edebilecek bir aileyiz.

Milli Takıma giden yol Urladan geçiyor

‘Birisi artık çocukların elinden tutsun’

Yelkenin çok maliyetli bir spor olduğunu ve sıkıntılarını dile getiren Ali Rıza Mete Urla Yelken Gençlik ve Spor Kulübü’nün Başantrenörü Gürbüz Arıkan, “Başarımızı her geçen gün geliştimek ve yüzlerce deniz dostuna her yıl yelken ve denizcilik sevgisini kazandırmak en büyük hedefimiz. Kulübümüz her yıl belirli dönemlerde kurslar ve festivaller düzenleyerek hem yelken sporunu yaygınlaştırıyor hem de takımlarına yeni sporcular kazandırıyor. Bununla birlikte yurtdışı yarışlarına da katılıyoruz. Ailelerimizin desteğiyle yarışmalara gidip geliyoruz. Ne yazık ki bir sponsorumuz yok” dedi. Kulübe sponsor olacak bir firmanın yurtdışında bayrak gösterme ve belirli bir onurları yaşama şansına sahip olacağını vurgulayan Arıkan, “Yapılan başka hiçbir spor dalında bu başarıya ulaşmalarına imkan yok. Bu çocuklar, gittikleri ülkeden kupayla, madalyayla geliyorlar. Kısacası eli boş dönmüyorlar. Urla’dan veya İzmir’den birisi artık bu çocuklarımızın elinden tutsun, yollarına ışık olsun” dedi.