Ege Mısırın dekarında 2-3 ton verim artışı

Mısırın dekarında 2-3 ton verim artışı

30.08.2017 - 03:44 | Son Güncellenme:

İzmir, bilinçli tarım uygulamalarındaki başarılarına yenisini ekledi. Büyükşehir Belediyesi ve Tire Süt Kooperatifi işbirliğiyle, köylülerin yem bitkisi üretiminde yüksek verimle kazanç sağlaması amaçlanıyor

Mısırın dekarında 2-3 ton verim artışı

Okul Sütü ve Süt Kuzusu gibi yerelden kalkınma projeleriyle tarım konusunda Türkiye’ye ışık tutan İzmir, bilinçli tarım uygulamalarıyla başarılarına bir yenisini daha ekledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Tire Süt Kooperatifi işbirliği yaparak üreticilerin, yem bitkisi üretiminde yüksek verimle kazançlarının artmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

500 lira artı kazanç

Proje kapsamında Türkiye’nin belediye öz kaynakları ile faaliyete geçen ilk ve tek laboratuvarı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuvarı’ndan faydalandıklarını söyleyen Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük şunları söyledi:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanımız Ertuğrul Tugay’la görüşerek projeyi başlattık. Kooperatif ziraat mühendisleri ortakların tarlasından toprak numunesi alarak toplu halde laboratuvara gönderiyor. Laboratuvar Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Ayşen Duman, tahlil sonuçlarına göre ne şekilde ve ne kadar gübre kullanılması konusunda üreticileri bilgilendiriyor. Çıkan sonuçlara göre kooperatif, üreticilere uygun gübre temin ediyor. Böylelikle üreticiler, yanlış gübrelemeye ödenen gereksiz harcamalardan kurtuluyor. Aynı zaman doğru uygulamayla verimlilikte yaklaşık yüzde 30 artış sağlanıyor. Bu yıl tahlil yapılarak ekilen silajlık mısırda, önceki yıllara göre dekarda 2-3 ton gibi verim artışı sağlandı. Bu da sadece verim artışından dekarda 500 lira gibi artı bir kazanım demektir” dedi.

Haberin Devamı

‘Gönüllere girdi’

Mahmut Eskiyörük, şöyle devam etti:

“Bizim amacımız, üreticinin kazancını arttırmaktır. Bu çerçevede ortaklarımızın girdi maliyetlerinin düşürülmesi, verimliliğin arttırılması, kaliteli üretim yapılması ve ürününün değerinde pazarlanarak, üreticinin lokmasını büyütmek için çalışıyoruz. Türkiye’ye ışık tutan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu’na tüm üreticiler adına teşekkür ederim. Umarım bu anlayış tüm Anadolu’ya yayılır. Aziz Başkan bu yaptıklarıyla köylünün gönlüne girdi. Köylülerimiz ona siyasetin ötesinde kırsalın umudu olarak bakıyor.”

Sütü Mozart değil bilim artırır!

TETA Teknik Tarım Genel Müdür Yardımcısı Başat Tömek, hayvanlarda süt veriminin artırılması için öncelikli olarak bilmsel veriler ışığında bir sistemin kurulması gerektiğini ifade etti. Başat Tömek, medyada zaman zaman yer alan ve klasik müziğin hayvanlardaki süt verimliliğini artırdığına yönelik yapılan haberlerin tam anlamıyla gerçeği yansıtmadığını sütte verimliliğin artması için Mozart’a gelene kadar altyapısal olarak yapılması gereken birçok şey olduğunu söyledi. Tömek, “Biz bu işe 28 yıllık bir tecrübe ve akademik bir birikim çerçevesinde tamamen bilimsel bir bakış açısı ile yaklaşıyoruz” dedi.