Ege Monopoly’nin İzmir oylaması

Monopoly’nin İzmir oylaması

04.03.2008 - 02:14 | Son Güncellenme:

.

Monopoly’nin İzmir oylaması

Mo­no­poly oyu­nu­nu ço­cuk­lu­ğu­muz­da çok oy­nar­dık. Çok da ke­yif alır­dık. Oyun­da­ki şe­hir­ler hak­kın­da mut­la­ka bil­gi edi­nirdik. Ya­şı­mız iler­le­dik­çe oyun­da duy­ma­ya alı­şık ol­du­ğu­muz bu şe­hir­le­re git­me­yi ön­ce­lik­le­ri­miz ara­sı­na sok­muş­tuk.
Bil­gi­sa­yar mü­hen­di­si Mu­rat Çe­lik, bir ha­tır­lat­ma ya­pı­yor.
Ve di­yor ki...
“Mo­no­poly ço­cuk­lu­ğu­muz­da he­pi­mi­zin oy­na­dı­ğı, bil­di­ği­miz bir oyun. Mo­no­poly oyu­nu ge­nel­de ül­ke­ye özel ya­pı­lı­yor ve oyun­da o ül­ke­nin şe­hir ad­la­rı ge­çi­yor. Ama şu an ay­rı bir ça­lış­ma yü­rü­tü­lü­yor. Ya­ni Mo­no­poly World ha­zır­la­nı­yor. Böy­le­ce tüm dün­ya­da oy­na­na­cak bu oyun­da, dün­ya­da­ki se­çil­miş şe­hir­le­rin isim­le­ri yer ala­cak. Önü­müz­de­ki haf­ta için­de, bu se­çil­miş şe­hir­ler ara­sı­na İz­mir’in adı­nı ek­le­me şan­sı­mız var. Bu­nun İz­mir’in tüm dün­ya­da ta­nı­tı­mı için ina­nıl­maz gü­zel bir fır­sat ol­du­ğu­nu dü­şü­nü­yo­rum...”
Oyu­na 22 dün­ya şeh­ri ara­nı­yor ve bu­nun için Ame­ri­ka­nın dev oyun­cak fir­ma­sı Has­bro in­ter­net üze­rin­den bir oy­la­ma­ya ya­pı­yor. Ad­res şöy­le...

Bu tip in­ter­net oy­la­ma­la­rı­nın cid­di­ye­ti ko­nu­sun­da el­bet­te he­pi­mi­zin şüp­he­si var. An­cak bu oy­la­ma­lar tüm dün­ya­da özel­lik­le de genç­ler ara­sın­da çok ko­nu­şu­lu­yor ve bu oy­la­ma sü­re­cin­de İz­mir’in adı­nın geç­me­si bi­le bir avan­taj.
Oy­la­ma iki aşa­ma­lı.
Bi­rin­ci aşa­ma­da İs­tan­bul’un da için­de ol­du­ğu 100 şe­hir­lik bir lis­te­den 20 şe­hir için se­çim ya­pıl­mış. Bu aşa­ma­nın sü­re­si dol­muş, an­cak so­nuç­lar açık­lan­ma­dı. İs­tan­bul’un lis­te­ye gir­di­ği tah­min edi­li­yor. İkin­ci aşa­ma­da ise kul­la­nı­cı­la­rın aday gös­ter­di­ği 20 jo­ker şe­hir ara­sın­dan se­çim ya­pı­la­cak. Se­çi­len iki şe­hir oyun­da yer ala­cak.
Mu­rat Çe­lik bu sü­re­ci şöy­le an­la­tı­yor.
“Aday şe­hir­ler ara­sı­na İz­mir’i de sok­ma­yı ba­şar­dık. İz­mir’in aday ol­du­ğu oy­la­ma 1 ve 9 Mart 2008 ara­sın­da. Şim­di oy­la­rı­mız­la İz­mir’i ilk iki­ye ta­şı­ma­mız ge­re­ki­yor. İz­mir şu an­da wild­card city sı­ra­la­ma­sın­da yüz­de 2 oy­la 8’in­ci sı­ra­da. İz­mir’i 19 Mart ara­sın­da­ki oy­la­ma­da ilk iki sı­ra­ya çı­ka­ra­bi­li­riz. Da­ha ön­ce pek çok ko­nu­da bu­nu ba­şar­dık...”
Mo­no­poly bir oyun...
Ama İz­mir’in adı ne ka­dar çok du­yu­lur, ko­nu­şu­lur ve an­la­tı­lır­sa biz­ler için bir fır­sat...

Haberin Devamı

Bu ya­say­la be­le­di­ye­ler sa­de­ce çöp top­la­ya­cak22 Tem­muz se­çim­le­ri­ni ön­le­ri­ne al­mış­lar, çı­kan so­nuç­la­ra gö­re şim­di de be­le­di­ye­ler ya­sa­sı­nı ye­ni­den yo­rum­lu­yor­lar. Böy­le key­fi bir uy­gu­la­ma ola­bi­lir mi?
Ba­kın ye­ni sı­nır­la­ra...
Ko­nak’ı ve Kar­şı­ya­ka’yı de­niz ke­na­rı­na hap­se­di­yor­lar.
Za­ten be­le­di­ye­ler ar­sa üret­mek­te zor­luk­lar ya­şı­yor­lar; bu sa­ye­de sa­de­ce çöp top­la­yan be­le­di­ye­ler ya­ra­tı­yor­lar.
Ben ise tam ter­si­ni sa­vu­nu­yo­rum.
Ba­zı be­le­di­ye­le­ri böl­mek bir ya­na bir­leş­tir­mek ge­re­ki­yor. Ak­si hal­de bü­yük pro­je­ler ha­ya­ta ge­çir­me­niz im­kan­sız ha­le ge­li­yor. Bü­tün yük Bü­yük­şe­hir’e bi­ni­yor. O da Bü­yük­şe­hir’in ba­şın­da­ki ki­şi­nin ini­si­ya­ti­fi­ne bı­ra­kı­lı­yor.
Tür­ki­ye çok hü­kü­met­ler gör­dü ama si­ya­si fü­tur­suz­lu­ğu bu ka­dar ser­gi­le­yen bir baş­ka ik­ti­da­ra rast­la­ma­dı.
“Ben yap­tım ol­du” man­tı­ğı, Tür­ki­ye’ye çok bü­yük sı­kın­tı­lar ya­şa­ta­cak.