Ege Muhtarlık seçimi mahkemelik oldu

Muhtarlık seçimi mahkemelik oldu

19.05.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Muğla Merkez’e bağlı Yörükoğlu Köyü’nde, muhtarlık seçimi yılan hikayesine döndü. Mesut Akçay’ın önce bir oy farkla kazandığı açıklandı. Sonra bir oy farkla kaybettiği duyuruldu. Akçay, İlçe Seçim Kurulu çalışanları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu

Muhtarlık seçimi mahkemelik oldu

Muğla Merkez’e bağlı Yörükoğlu Köyü’nde, 29 Mart’ta yapılan muhtarlık seçiminin galibi, aradan 1.5 ay geçmesine rağmen halen belirlenemedi. Seçimlerde iki aday yarıştı. Köyün sevilen isimlerinden Mesut Akçay, 15 yıllık muhtar Servet Özyörük’e rakip oldu. 409 seçmenden 391’i oy kullandı, 4’ü boş çıktı. İlk sayımda Akçay’ın 194, Özyörük’ün 193 oy aldığı duyuruldu. Mesut Akçay’ın bir oy farkla muhtar seçildiği açıklandı.

İtiraz eden edene
Servet Özyörük, Merkez İlçe Seçim Kurulu’na başvurup, oyların yeniden sayılmasını talep etti. Sandıktan bu kez farklı sonuç çıktı. Oy pusulasında muhtarın adı ve altında dört azanın isminin yer alması gerekirken, ayrı ayrı bastırıldığı belirlendi. Ayrıca, her zarfta bir yerine beş oy pusulasının bulunduğu ortaya çıktı. İlçe Seçim Kurulu, bunun üzerine 225 oyu geçersiz saydı. 166 geçerli oydan 86’sını Özyörük’ün, 80’ini 
Akçay’ın aldığı bildirildi.
Bu gelişme üzerine de Mesut Akçay, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itirazda bulundu, oyların yeniden incelenmesini talep etti. YSK, geçersiz sayılan oy pusulalarından örnek istedi. İncelemesinin ardından, geçersiz sayılamayacağına hükmetti. YSK’dan gelen cevap üzerine, sandık üçüncü kez sayıldı. Merkez İlçe Seçim Kurulu’nun 15 Mayıs tarihli kararında, köydeki 409 seçmenden 18’inin hiç oy kullanmadığı, 4 oyun boş çıktığı, 387 oyun da geçerli olduğu belirtildi. Ancak bu kez, geçerli oylardan 194’ünü Özyörük’ün, 193’ünü ise Akçay’ın aldığı kayıtlara geçti.

Avrupa’ya taşıyacak
Karar, Akçay’da şok etkisi yarattı. Bir minibüs dolusu yakınıyla Muğla Adliyesi’ne gelen Mesut Akçay, son sayımı yapan Merkez İlçe Seçim Kurulu çalışanları hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Karara da yeniden itiraz etti. Soruna Türkiye’de çözüm bulamadığı takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğini söyleyen Akçay, “Ortada çok büyük haksızlık var. Adalete güveniyorum, sonuna kadar hakkımı arayacağım” dedi.