Ege ‘Mutlaka üç öğün yapın’

‘Mutlaka üç öğün yapın’

23.07.2018 - 22:47 | Son Güncellenme:

Yaşamın her döneminde olduğu gibi sağlıklı beslenme yaz döneminde de oldukça önemli. Hava sıcaklıklarının yüksek olmasıyla terleme yoluyla kaybedilen su miktarının artışı çok fazla.

‘Mutlaka üç öğün yapın’

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Rana Nagihan Akder, “Vücuttan terlemeyle atılan su miktarının artması günlük tüketilmesi gereken su miktarının da artırılması anlamına gelmektedir.
Yaz aylarındaki su kayıplarını göz önüne aldığımızda bireylerin alması geren su miktarı üç litreye kadar yükselebilmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Şok diyetler

Yaz mevsimine henüz girmemişken medyada ‘fit kalma’ diyetlerinin yer aldığını dile getiren Akder, “Bu hazır diyet listelerinin yarar sağlamaktan çok zararlara yol açabileceği de unutulmamalı. Yeterli ve dengeli beslenmek çok önemli. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve besin ögeleri alınmalı” diye konuştu.

‘Kızartma yemeyin’

Sağlıklı beslenme kurallarını da vurgulayan Rana Nagihan Akder sözlerine şöyle devam etti: “Yaz mevsiminde hava sıcaklıklarının yüksek olmasıyla besin zehirlenmeleri artmaya başlar. Bu nedenle yaz aylarında özellikle ev dışında yemek yerken dikkatli olmak gerekir. Günde 3 ana ve 3 ara öğün yapmaya özen göstermeliyiz. Ara öğünlerimizi de sağlıklı atıştırmalıklardan seçmeliyiz. Ana öğünlerimizde tabağımızda her besin grubundan besin bulunmasına özen göstermeliyiz. Yazın özellikle yemek yaparken kavurma, kızartma gibi pişirme yöntemleri yerine haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih etmeliyiz.”