Ege Nazım’ın jandarmasına anıt mezar yapılacak

Nazım’ın jandarmasına anıt mezar yapılacak

23.08.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, ünlü şair Bursa Cezaevi’nde yatarken onu mahkemelere götürüp getiren ve geçen yıl vefat eden Gani Kalaycı için anıt mezar yaptırıyor

Nazım’ın jandarmasına anıt mezar yapılacak

Ünlü şair Nazım Hikmet çok istemesine ve “Vasiyet” isimli şiirinde “Anadolu’da bir köy mezarlığına gömün beni. Tepemde bir de çınar olursa, taş maş da istemez hani” demesine rağmen bu isteği ne yazık ki gerçekleşmedi. Ancak, ünlü şaire hapishane yıllarında jandarmalık yapan ve onunla dost olan A. Gani Kalaycı’ya tam da Nazım Hikmet’in dediği gibi bir mezar Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır’ın katkılarıyla yaptırılıyor.
Kalaycı’nın eşi Sakine Kalaycı’dan gelen istek doğrultusunda Karaburun’un Ambarseki Köyü’nde yapılacak anıt mezar, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde törenle açılacak. Anıt mezar iki kademeli olacak, üzerinde Nazım Hikmet’in, “20’inci Asra Dair” isimli şiiriyle Gani Kalaycıoğlu’na tasta sunduğu dondurma figürü yer alacak.
Başkan Sındır’a, katkısı nedeniyle teşekkür eden Sakine Kalaycı, “Eşim yaşamı boyunca kimseyi üzmedi, kırmadı. Sürekli okuyan, köy halkının sevdiği, birçok konuda bilirkişilik yapan biriydi” dedi. Nazım Hikmet’in şiirleriyle çok küçük yaşta tanıştığını söyleyen Başkan Kamil Okyay Sındır, “Nazım’ın tüm şiirlerini 3-4 kere aynı duygularla ve gözlerim dolarak okuyorum. Nazım Hikmet, baskıcı anlayışa yılmadan düşüncesini özgürce ifade eden, toplumla düşüncesini paylaşan evrensel bir şair. Gani Kalaycı Bursa’daki hapishanede Nazım’la tanışmış. Çok iyi dost olmuşlar. Birbirlerine güvenmişler. Bu ülkenin Gani Kalaycı gibi insanlara ihtiyacı var. Onların bıraktığı insan sevgisi bize örnek olmalı” diye konuştu.