Ege Ne yemeli? Ne yememeli?

Ne yemeli? Ne yememeli?

20.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İyi bir kahvaltı kuş sütünün eksik olmadığı mükellef bir kahvaltı anlamına gelmemeli.Yağlı yiyecekler, hamurişleri, katkı maddeli yiyecekler günün ilk saatlerinde hayatınızda olmamalı

Ne yemeli Ne yememeli

Hamur işleri bol börek çeşitleri, ağır kızartmalar, sağlıksız malzemelerle yaratılmış renkli kahvaltılar gözünüzü boyamasın. İyi bir kahvaltı renkli bir kahvaltı anlamına gelmiyor.
Kahvaltıyı elma, nar, portakal veya diğer meyve sularıyla zenginleştirmek, taze meyvelerle lezzetlendirmek, peynir, zeytin yanında, salatalık, domates, yeşilbiber gibi sebzeleri ihmal etmemek ve sık sık kahvaltı gevrekleri eklemek gerekiyor.

Öncelik vitaminlerde

Kansızlık, iştahsızlık, yorgunluk gibi problemlere daha seyrek rastlamak için kahvaltının öncelikli şartları arasında bir dilim ekmek-bir parça yoğurt, farklı peynir lezzetleri, bir bardak meyve suyu, bol sebze yumurta ve ceviz, badem ile tamamlanmış bir sofra gösteriliyor.
Uzmanlar, lezzetli ve sağlıklı bir kahvaltı için bir takım gereklilikler olduğunu dile getiriyor ve Karbonhidrat, protein, lif, mineral ve vitamin bakımından zengin ve az yağlı besinlerin tercih edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Kahvaltılık gevrekler içerdikleri enerjiyi ve karbonhidratları vücuda yavaşça aktarıyor.
Böylece günün ilerleyen saatlerinde yemek yeme arzusu, abur cubur yeme eğilimlerini de ortadan kaldırıyor. Ayrıca, lif oranı yüksek kahvaltı, açlık hissini bastırırken doyuruculuğu artırıyor.

Liflerin peşini bırakmayın

Lif bakımından zengin besinlerin başında ceviz, fındık gibi sert kabuklu yağlı tohumların geldiğini hatırlatan uzmanlar, bunların ardından, kepeği ayrılmamış tahıl, taze sebze ve kabuklu meyveler ile kuru baklagillerde vazgeçilmez ürünleri oluşturuyor. Araştırmalar yüksek oranda lifli gıdalar tüketenlerin, kan kolesterol ve kötü huylu kolesterol (LDL) düzeylerinin düşük olduğunu ve özellikle işlenmemiş tahıldan elde edilen kahvaltılık gevreklerin koroner kalp hastalığına karşı koruyucu etki sağladığını ortaya koyuyor. Özellikle diyet lifleri, bağırsakta fermantasyona uğrayarak suyu tutuyor ve kabızlığı önlüyor. Böylece sindirim sisteminin düzenli çalışması sağlanıyor. Aynı zamanda lifler bağırsaktaki kanser yapıcı maddeleri yapılarına bağlayarak vücuttan uzaklaştırılmasında rol oynuyor ve kolon kanseri riskini azaltır.