Ege Pazardan mantar hayat karartmasın

Pazardan mantar hayat karartmasın

13.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Semt pazarlarında mantar satışı başladı. Geçen hafta bir çocuk, zehirlenme sonucu can verdi. Uzmanlar, “Yemeyin, bedelini hayatınızla ödemeyin” diyor

Pazardan mantar hayat karartmasın

Sonbaharla birlikte semt pazarlarında mantar ve çıntar satan köylüler, “Merak etmeyin, biz hangisi zehirli, hangisi zehirsiz biliriz” diyorlar ama, uzmanlar, ‘Kesinlikle hayatınızı riske atmayın’ uyarısı yapıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Zehir Danışma Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Yeşim Tunçok, “Geçen hafta biri çocuk üç mantar zehirlenmesi vakası getirildi. Maalesef çocuğu kurtaramadık” dedi, şu bilgileri verdi:

Ancak uzmanı bilir
“Mantarın ya da çıntarın zehirli olup olmadığını ancak mikoloji uzmanı anlar. Yoğurtla yendiğinde, pişirildiğinde ya da kurutulduğunda zehir etkisi göstermeyeceğine inanılıyor. Bunlar tamamen yanlış. Zehirli mantar öldürür. Öldürmese de böbrek ve karaciğer yetmezliğine neden olur. Organ nakli gerektirebilir. Doğada kendiliğinden yetişen mantarları kesinlikle yemeyin, bedelini hayatınızla ödemeyin.”
Tunçok, mantar zehirlenmesi belirtilerini ise şöyle sıraladı: “Bu belirtiler, mantarın türüne göre 1 saat içinde ya da 6-24 saat sonra başlayabilir. Bulantı, kusma, karın ağrısı gibi basit besin zehirlenmesi belirtilerinin yanı sıra öldürücü karaciğer ve böbrek yetmezliği gelişebilir. Sahte kuzu göbeği mantarı da zehirlidir.”